Elektrische verw.: Aanleg 26 kW extra op 3 x 25A aansluiting

Janv-b

  • #1
Een elektrische doorstroomverwarmer van 18kW en enkele elektrische verwarmingselementen (totaal 8 kW) installeren op 3x25 A aansluiting? Iedere elektricien die ik spreek geeft mij namelijk weer een ander antwoord.

NB uiteraard uitgaande van tevens de aanleg van een prioriteitsschakeling:
1. Eberle Lastabwurfrelais type LAR46536
2. 4-polig ABB installatierelais type ESB 24-40 230V


ik hoor graag !

vr gr
Jan v B
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Probeer t even op het elektrische forum van KI.
Meer kans op een goed onderbouwd antwoord.

Het hoort hier niet thuis.

Succes.

Calenta :cool:
 

Janv-b

  • #3
Dag Calenta, het betreft verwarming dus ik dacht ik probeer het hier even. Maar ik zal het ook elders posten, dank voor het meedenken
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
26kW is ongeveer 37A/fase dus dan kom je een stukje tekort.

Hoeveel kW heb je gelijktijdig nodig?

bij 3x25 kan je ongeveer 17kW gelijktijdig aan hebben.
 

Janv-b

  • #5
Beste headhunter, dank voor je reactie. Ik heb minimaal het vermogen van 18kW nodig voor de doorstroomverwarmer, voor het douchen. Via de prioriteitsschakeling kunnen overige apparaten dan tijdelijk uitgeschakeld worden tijdens het douchen. De vraag is wel of de tijdelijke overbelasting kwaad kan bij 3 x 25 A..?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Bij een eindgroep van 25A zit je op 17kW en daar kan je niet overheen.
Je mag nooit een installatie te klein uitleggen.

je moet echter wel een hoofdzekering plaatsen van 50A.

Eigenlijk gekkenwerk om in NL. elektrisch te willen verwarmen, je betaald je straks helemaal blauw aan vastrecht.
 

Janv-b

  • #7
Tja...ik heb me laten vertellen dat 90% vd duitsers en ca. 40% van de belgen het warme water zou verwarmen dmv een doorstroomverwarmer en dat we 1 van de weinige landen ter wereld zouden zijn die een jaarlijkse vastrechtvergoeding eisen van iedere gebruiker van krachtstroom. In Duitsland is bijvoorbeeld 3 x 63 A standaard. Mogelijk dat de gaslobby hierdoor goede zaken doet in NL...

Maar even terug naar het onderwerp: 18 kW is natuurlijk het vermogen van de doorstroomverwarmer. Het verbruik per uur is veel lager. Maakt dat nog uit voor de mogelijkheden volgens u? Volgens mij wel, bovendien is de doorstromer hydraulisch te begrenzen op zeg 14 kW. Met de prioriteitsschakeling is er dan geen vuiltje aan de lucht. En wanneer je je elektriciteit zelf opwekt zoals steeds meer Nederlanders is het zaak niet alleen je warme water elektrisch te verkrijgen, maar ook elektrische verwarming aan te leggen: je betaalt dan veel minder voor je warmte zonder meer vastrechten te betalen. Het verbaasd mij dat, als ik dit allemaal goed zie natuurlijk, wat ik graag even dubbelcheck omdat vrijwel iedereen me verteld dat dit absoluut niet aan te raden is, het verbaasd mij dat ik niet 1 elektrotechnisch installateur ben tegengekomen die hier van op de hoogte is..!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee 18kW is 18kW, per seconde per uur maakt geen verschil.

Wil je echt elektrisch gaan verwarmen dan kan je beter een warmtepomp boiler plaatsen dan kan je dmv een beperkt elektrisch vermogen een enorme klets warmwater maken.
Doordat je met een tank werkt kan je ook het benodigde vermogen over een bepaalde tijd verdelen, en eventueel een ondersteuning van een collector op je dak.

We hebben in NL. ook een van de betrouwbaarste netten, die worden onderhouden van dat capaciteits tarief, dat tarief geld ook voor 1 fase aansluitingen.
 

Janv-b

  • #9
Ah ok, ja daar stokte mijn eletrotechnische kennis even. Dank :) !
18kW blijft dus 18kW. Maar zoals gezegd de hydraulische begrenzer zou kunnen helpen al zou dat niet nodig zijn heb ik me laten vertellen. Pas als de piekspanning langer dan 2 uur boven de 30A komt slaat een 3 x 25 A af. Dat zal niet zo gauw gebeuren dus, zeker niet wanneer je en een prioriteitsschakeling en een hydraulische doorstromer-begrenzing instelt. hoewel beide acties niet nodig zouden zijn als ik goed geinformeerd ben, vanwege het afslaan na 2 uur boven de 30A afnemen.
En ja, een warmtepomp is ook interessant, maar in aanschaf veel duurder en de ketel neemt bovendien veel ruimte in. De doorstroomverwarmer past in mijn keukenkastje. Daarbij; ik wek het grootste deel van mijn elektriciteit zelf op.
 

Paul Siemons

  • #10
Jan-vb eventjes terzijde : dat 40% van alle Belgen hun SWW verwarmen met een doorstromer zou kunnen maar dat zullen dan wel voor bijna 100% "gasdoorstromers" zijn en geen elektrische doorstromers.
 

Janv-b

  • #11
Daar zou ik niet te zeker van zijn paul. In België is het gasnet een stuk minder uitgebreid dan bij ons. Dat heeft alles te maken met Slochteren en een 50 jaar geleden goed idee van de overheid om iedereen erop aan te sluiten. Inmiddels is gas veel te duur voor NL-ers, laat staan voor Belgen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als jij structureel een 25A automaat overbelast dan gaat deze stuk en steeds sneller uitvallen.
Een patroon word ook elke keer bloedheet en koelt dan weer af dat geeft op de duur ook uitval bij soms extreem lage lasten en door het steeds warm en koud worden van de aansluitingen verhard het koper en werkt zich dan los en verbranden de aansluitingen.

Een installatie te klein berekenen is gewoon vragen om problemen en mogelijk zelfs brand.

Het is verder een beetje zinloze discussie, een vakman zal zeggen dat het niet kan ivm overbelasting.

Een handige Harry zal zeggen, loopt wel los je kan wel een beetje overbelasten.
 

Paul Siemons

  • #13
Janv-b schreef:
Paul Siemons schreef:
Jan-vb eventjes terzijde : dat 40% van alle Belgen hun SWW verwarmen met een doorstromer zou kunnen maar dat zullen dan wel voor bijna 100% "gasdoorstromers" zijn en geen elektrische doorstromers.
Daar zou ik niet te zeker van zijn paul. In België is het gasnet een stuk minder uitgebreid dan bij ons. Dat heeft alles te maken met Slochteren en een 50 jaar geleden goed idee van de overheid om iedereen erop aan te sluiten. Inmiddels is gas veel te duur voor NL-ers, laat staan voor Belgen...
Vraag me toch af wie je deze; en ik ga het even met een belgisch gezegde doen; blaasjes heeft wijsgemaakt?

Neem van mij aan dat het aantal electrische doorstromers in gebruik zijnde voor SWW een marginaal klein percentage zal bedragen.

En ook wat betreft gasaansluitingen in België: je loopt een halve eeuw achter zie ik!
 

Janv-b

  • #14
Paul, geen idee hoe het in België zit, maar ik neem voor het gemak even aan dat er daar bij lange na niet zo'n wijdvertakt gasnet is als bij ons. En als de Belgen slim zijn, wat ze natuurlijk zijn, zou 40% mij niet verbazen
 

Janv-b

  • #15
Headhunter, zoals boven beschreven is van overbelasting geen sprake door de 2 (volgens sommige handige harries niet nodige) veiligheids opties: doorstromer begrenzen op 14 kW en het instellen van een prioriteitsschakeling (die prioriteit geeft aan doorstroomverwarmer). Ik ben benieuwd of er meer handige harries zijn die het onnodig vinden te begrenzen of te prioriteren

het zou mooi zijn als de discussie met jouw opmerkingen zou zijn afgerond: het kan niet en er ontstaat brand als je het wel doet. Klinkt als een afgerond goed onderbouwd gelijk waar niemand aan durft te beginnen om verder ter discussie te stellen. stel je voor: brand!
Maar... stel dat het niet zou kunnen (wat dus op basis van de hier tot nu genoemde argumenten niet het geval is) dan zou de taak van ons klussers toch zijn te onderzoeken hoe het wel kan. (En dan komen we overigens al gauw uit bij de absurde regels die de netbeheerders stellen dat je voor meer dan 3 x 25 Ampere 500 per jaar extra betaald).

Wat betreft dat laatste zijn we namelijk natuurlijk wel weer het enige land in Europa dat als standaard-aansluiting 3 x 25 A heeft! zoals gezegd; in duitsland als standaard 3 x 63 A.

Lang leve de belasting-inkomsten op gas dus. Maar niet heus. Ik blijf benieuwd naar meer heldere bijdragen.
 

Paul Siemons

  • #16
Jan-vb, ik vraag het je nog eens: waar heb je je dat toch laten wijsmaken?

Die 40 procent electrische doorstroomverwarming is gewoonweg onzin...

Dacht u nu werkelijk dat er in België géén gasleidingnet bestond voor er sprake was van de levering van aardgas?
Waarschijnlijk nooit van stadsgas gehoord?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Wat jij nu doet kan natuurlijk nooit:

Ik heb 26kW nodig op 3x25A.

Oh kan dat niet nou dan 18kW dmv een prioswitch.

Oh gaat ook niet, maar je kan wel een beetje overbelasten.

Oh ook niet goed nou dan kunnen we toch begrenzen op 14kW.

En verder lekker boeien dat ze in Duitsland 3x63 hebben standaard, erg fijn maar daar heb ik hier niets aan.
Erg mooi dat ze in België doorstromers gebruiken , je blijft met het benodigde vermogen zitten.En de bijbehorende tarieven.

Ik ga als vakman niemand iets adviseren waarvan ik weet dat je of elke maand nieuwe hoofdzekeringen kan laten plaatsen, of gewoon een kans hebt op brand en andere narigheid.Ik heb iets te vaak dat soort projecten zien afbranden om te denken dat loopt wel los dat kleine beetje overbelasting.
 

Janv-b

  • #18
Laten we even nuchter naar de feiten kijken : Zo lang we geen argumenten kunnen geven waarom het niet kan, kan het mogelijk wel.
Dreigen met brand of boos worden lijkt me daarbij niet zo relevant.
Nogmaals: ik ben erg benieuwd naar argumenten, zowel voor als tegen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Ik heb je net aangegeven waar het fout gaat.
Ik heb je vertelt wat automaten, zekeringen en verbindingen doen als je die structureel overbelast.
 

Janv-b

  • #20
Klopt, dank daarvoor. Maar begrijp ik het goed dat wanneer je een doorstroomverwarmer begrenst op 14 kW en een prioriteitsschakeling aanlegt je deze doorstroomverwarmer wel kunt gebruiken zonder gevaar voor brand? Of begrijp ik u nu verkeerd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu