Elektrische vloerverwarming kapot

wizowizo

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met het volgende probleem, de elektrische vloerverwarming in de keuken is er plots mee gestopt. Het is een simpel systeem met een aan/uit schakelaar zonder thermostaat. Wordt via een transformator ongevormd naar 24v. De output van de transformator is goed. Het zijn in totaal 3 lussen en de weerstand per lus is +- 40 ohm. Vloer is ongeveer 6m2. Nu had ik in eerste instantie een nieuwe trafo gekocht maar kreeg hierbij dezelfde waarde en hielp dus ook niks. Ideeën wat de oorzaak kan zijn?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Hoeveel vermogen kan de oude en de nieuwe transformator leveren?
Heb je de juiste transformator gekocht (24 AC wisselspanning of 24V DC gelijkspanning)?
Hoeveel vermogen moet elke lus normaal kunnen leveren?

Als ik de waarden 24V en 40 Ohm gebruik dan zal elke lus 14,4W kunnen leveren en dat is niets.
(bij een gelijkspanning of een wisselspanning met een COS phi van 1)
 

wizowizo

  • #3
Hoi Ronny bedankt voor je antwoord,
De originele transformator leverde 480 VA en de nieuwe 500 VA. Beide 24 AC wisselspanning. Helaas weet ik niet hoe lang de lussen in de vloer zijn, alleen dat het er drie zijn op ongeveer 6m2. Vandaar dat ik niet weet hoeveel vermogen elke lus normaal moet leveren, klopt dit? Heb alleen de weerstand per lus gemeten en die zat op +- 40 ohm. Ik heb de oude transformator doorgemeten en die is eigenlijk ook nog goed, daarom snap ik niet zo goed waarom het systeem niet meer werkt. De draden zijn nog in goede staat (onbeschadigd), kunnen ze door veroudering teruglopen of defect raken? Ze zitten opgesloten onder een stenen vloer.
 

PimKlus

  • #4
Bij 24Volt en 40ohm heb je dus 3x 14.4Watt = 43Watt totaal, daar krijg je 6m2 nooit warm mee.
Wil je ergens in de buurt van de 480Watt komen met 3 lussen 24V, moet je ergen tussen de 3.5 - 4 ohm meten per lus. Wat ik vreemd vind is dat alle lussen ineens defect zijn en gelijke ohmse weerstand hebben. Weet je zeker dat je 40ohm hebt gemeten? Kun je foto sturen van de originele trafo?
 

wizowizo

  • #5
Hoi Pim, dank voor je reactie. Dit is de oude transformator waarmee het jaren prima gewerkt heeft tot nu. Dat vond ik zelf ook al apart dat inderdaad per lus bijna dezelfde waarden gemeten zijn. Ik heb hier geen kennis van dus tast ook compleet in het duister.

7F4F3554-345F-4CAC-88AE-B591A1304ADA.jpeg
 

wizowizo

  • #6
Ik het het vandaag nog even nagemeten en heb het vorige keer inderdaad verkeerd afgelezen. Kom per lus uit tussen de 4.5 en 5 ohm.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Dat is al 10x zoveel vermogen, maar de vloer met dan wel warm worden.
Iets klopt er niet, je hebt spanning, weerstand en dan moet er ook een stroom van lopen wat warmte genereert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu