Aardlek vliegt eruit door elektrische vloerverwarming badkamer

JayB

  • #1
Er is iets met de elektrische vloerverwarming aan de hand waardoor de aardlek eruit vliegt.
Hoe kom ik erachter wat er stuk is? Ik hoop dat de thermostaat stuk is en niet de voeler of de verwarming zelf.

De thermostaat is een Theben FRe 525 22, hier kan ik weinig over vinden.

Iemand ervaring met dit probleem? En mij kan vertellen wat en hoe ik dit kan testen?

Alle tips zijn welkom!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is zeer onwaarschijnlijk, dat het thermostaat schuldig is aan het eruit gaan van de aardlekschakelaar. Reden: het thermostaat schakelt alleen en heeft zelf geen verbinding met aarde.

Je zult het dus inderdaad moeten zoeken in het verwamingselement of de sensor, waarbij een defect aan het verwarmingselement toch wel het meest voor de hand liggend is.

Testen zou kunnen d.m.v. een isolatietester. Maar dan wel na afkoppelen van dat thermostaat, want dergelijke meetinstrumenten wekken ten behoeve van de meting hoge spanningen op (500V of zelfs hoger) en daar kan zo'n relais contact in een thermostaat (indien toegepast) niet echt lekker tegen. Die gaat dat dan waarschijnlijk verder leiden naar de elektronica van het thermostaat, die daar nog veel minder goed tegen kan.

Als je niet beschikt over zo'n meetinstrument en/of de kennis ontbreekt om dat te gebruiken, is het verstandig de zaak te laten doormeten door een vakman (elektro-installateur). Want als je het niet correct uitvoert en je verbreekt de verkeerde verbindingen van die vloerverwarming, zou het niet ondenkbaar zijn (afhankelijk van de correctheid van de aanleg van die badkamer), dat de gehele badkamervloer op 230 V spanning komt te staan. Dat zou dan dodelijk zijn wanneer er met de blote voeten op gestaan wordt en al helemaal als er boven je hoofd een douche aan staat.
 

JayB

  • #3
Heel erg bedankt voor je reactie. Ik zal mijn installateur vragen ernaar te kijken. Hopelijk is het te verhelpen zonder de vloer eruit te hoeven breken...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Succes ermee!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Succes ermee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu