Elektrische vloerverwarming maakt sluiting

Grootdee

  • #1
Elektrische vloerverwarming (mat) in de badkamer. Bij aanzetten slaat automaat uit. Thermostaat werkt, mat rechtstreeks op net aangesloten, weer automaat uit. Weerstand op de draden 100 ohm, geen weerstand te meten tussen fase/nul en aarde. Wel vreemd: automaat gaat uit als er maar 1 draad wordt aangesloten.
Iemand suggesties?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor 'automaat' is dat?
Indien die automaat een aarlekschakelaar of een aardlekautomaat (combinatie van aarlekschakelaar en automatische zekering) is, zal het probleem ongetwijfeld door een lekstroom van het verwarmingselement naar de omgeving zijn (afscherming, aardmat of dergelijke).

De gemeten waarde van 100 Ohm heeft daar in principe weinig mee te maken. Die vertegenwoordigt bij 230 V een vermogen van 530 Watt en dat zal vast wel in orde zijn.

Voor het meten van een aardlek heb je eigenlijk een isolatietester nodig. Maar een weerstandsmeting op een instrument dat bijv. een bereik heeft van ca 10 MOhm zou ook wel een mankement aan het licht kunnen brengen. Alleen meet die met een batterijtje van 9 V, terwijl er in de praktijk een veel hogere spanning op het element staat en er sprake kan zijn van overslag/doorslag bij hogere spanningen. Een isolatietester meet met een veel hogere spanning, meestal ca 500 Volt.
 

Grootdee

  • #3
dank je Kees. Het is een gewone B16 automaat, de bij de automaat behorende Aardlek slaat niet af. Ik zal de komende week kijken of ik de tester van de zaak kan lenen. Maar ik denk dat de mat kapot is, na 20 jaar. Mat is ingemetseld, dus…..slopen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu