Elektra schuur aanpassen/vervangen

J_Ka

  • #21
@Vonken_trekker oh wauw, gelukkig zijn hier mensen die er wel verstand van hebben.

Maar die aarde mag dus gewoon op de litze. Die grondkabel hoeft geen apart aardedraad te hebben als in een geel groene kabel?

En dat kroonsteentje wat erachter zit? Die even vervangen voor een lasklem?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
De aarde mag, sterker nog moet, inderdaad op de litze. Grondkabel heeft normaalgesproken geen groen/gele draad.

Ik zou inderdaad liever een lasklem geschikt voor soepele draad (dus een variant met hendeltje) gebruiken dan de kroonsteen. Voor de finishing touch kun je het ontmantelde stuk litze nog afwerken met groen/gele krimpkous of isolatietape.
 
  • Like
Waarderingen: J_Ka

J_Ka

  • #23
Veel geleerd vandaag weer. Bedankt mannen!
 

J_Ka

  • #24
Nogmaals dank voor de hulp, ik ben een stuk verder gekomen.
Echter constateerde ik van de week vocht (lees: plassen water) in de schuur na een flinke regenbui. De buitenplanken zijn wat vochtig/beetje nat maar er is geen sprake van duidelijke lekkage waardoor plassen zouden kunnen ontstaan.
Zelf denk ik aan grondwater... Hoe kan ik dit probleem het best aanpakken? Mijn schuur is niet verwarmd of geïsoleerd en heeft geen raam. Er zijn wel 4 ventilatieroostertjes (zo'n 20 cm onder het bitumen plafond) aanwezig.

Als vloer zijn er stoeptegels (zonder voeg) geplaatst (direct op de grond).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #25
Aangezien je het in de elektra rubriek vraagt... Waterdicht schakelmateriaal en kabeldozen gebruiken? :wink:
 

J_Ka

  • #26
@XanderH haha mijn fout. Bedankt, ook voor het laten lachen :) Ik zal een nieuw topic aanmaken voor dit probleem
 

J_Ka

  • #27
De boel is bijna klaar (duurt lang, weinig tijd gehad) maar ik wil nog 1 ding doen. De verlichting aansluiten mbv een wisselschakelaar én een bewegingssensor. Dus t licht moet aan gaan als ik binnen kom maar als ik wil dat t aanblijft (nadat de aan-tijd van de sensor is verstreken) klik ik gewoon de schakelaar om. Ik kwam dit topic tegen https://www.klusidee.nl/Forum/topic/bewegingssensor-icm-gewone-schakelaar.72108/
Duidelijk alleen zit er bij mij een wcd tussen. Dus als volgt:
Stroom vanaf centraaldoos -> wisselschakelaar -> wcd -> verlichting. De verlichting zijn namelijk 2 bakken met tl buizen die stroom krijgen via een stekker. Waar plaats ik ergens de sensor? En hoe ziet de aansluiting er dan uit? Voor mij is t geen probleem als de spanning van de wcd ook via de sensor (en dus ook wisselschakelaar) gaat maar ik weet niet of dit mag (veilig is).
 

J_Ka

  • #28
bewegingssensor.jpg


Ik heb dus hulp nodig bij het gedeelte tussen de wisselschakelaar en de wcd. Waar komt de bewegingssensor en hoe lopen de stroomdraden
 

Nth

  • #29
heb je hier wat aan?

een bewegingssensor heeft ook NULL nodig.

Wat je kan doen is na de bewegingsmelder het schakeldraad in een wisselschakelaar doen. zo kan je altijd kiezen of je constant licht wil of op de beweging.

Ik begrijp dat de lichtbron via de wcd gaat?
Als je nog andere wcd's wilt toevoegen ga ik er vanuit hoe ja dat moet doen?

aansluitschema.jpg
 

Nth

  • #30
Voor de zekerheid nog even een schema voor de overige wcd's.

En links onderin heb ik een tekening van de wisselschakelaar. Normaal doe je de fase op de L maar in dit geval doe je die naar de lamp omdat je 2 aanvoer schakelt naar 1 uitvoer.

aansluitschema.jpg
 

J_Ka

  • #31
@Nth lichtbron gaat via de wcd inderdaad. Andere wcd's zitten niet op deze manier. Die gaan gewoon via een verzameldoos op de normale manier dus dat is geen probleem voor mij.

Dus verzameldoos bruin, geel/groen, blauw naar bewegingssensor, vanuit daar zwart naar wissel (+bruin vanuit verzameldoos naar wissel), zwart van wissel naar wcd (blauw+geel/groen van verzamel naar wcd)

EDIT: Zo dus?
bewegingssensor2.jpg
 

Nth

  • #32
J_Ka schreef:
Dus verzameldoos bruin, geel/groen, blauw naar bewegingssensor, vanuit daar zwart naar wissel (+bruin vanuit verzameldoos naar wissel), zwart van wissel naar wcd (blauw+geel/groen van verzamel naar wcd)
klopt! Bij het aansluiten van de wisselschakelaar moet de L naar de lamp.
 

J_Ka

  • #33
@Nth
klopt! Bij het aansluiten van de wisselschakelaar moet de L naar de lamp.
Kan het ook op deze manier (met lasdoosjes ertussen) zodat ik maar 1 buis hoef te leggen voor de kabels (mits genoeg ruimte)? Dus de geel/groene gaat gewoon zonder onderbreking door de wissel heen. In de sensor een lasdoosje waardoor de sensor een geel/groene aansluiting heeft en er een draad door gaat naar de wcd. (vergelijkbaar verhaal voor de bruine en blauwe draad)
bewegingssensor3.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu