Bewegingssensor icm gewone schakelaar

TallGuy212

  • #1
Ik wil mijn tuinverlichting (4 lampen) laten schakelen door een bewegingssensor, maar ik wil deze ook continue kunnen laten branden. Nu kan ik geen beweginssensor/schakelaar vinden die een overbruggingsschakelaartje heeft.

Ik vond dit topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/bewegingsmelder-i-c-m-schakelaar.65254/ maar dit is eerlijk gezegd voor mij iets te complex. Is er een makkelijker oplossing?
 

Confidence

  • #2
Ja hoor een draadloze bewedingsmelder buiten en een ontvangertje achter de bestaande schakelaar.

Google maar eens op draadloze bewegingsmelder
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je begint met een wisselschakelaar met bruin op het L contact. Op één van de wissel contacten sluit je een zwarte draad aan direct naar de verlichting, op het andere wissel contact een zwarte via de bewegings melder naar de verlichting. Verder sluit je op de verlichting en op de bewegingsmelder de blauwe draad aan en waar nodig de geel/groenen aarddraad.
 

TallGuy212

  • #4
509.000 hits en heel veel info.

Maar bestaat er zoiets als een bewegingssensor die je draadloos kunt overbruggen, dus ofwel reageren op duiternis beweging of altijd aan.

Wat je overigens met ontvangertje achter de bestaande schakelaar bedoelt begrijp ik niet helemaal. Overigens moet ik alles (dus ook de grondkabel e.d.) nog aanleggen.
 

TallGuy212

  • #5
Als ik het goed begrijp sluit ik het als volgt aan:

Mijn wisslschakelaar sluit ik aan op de fase en vandaar verder met 4-aderig (blauw, bruin, zwart en grijs) waarbij ik zwart en grijs als de schakeldraad gebruik. Aangekomen bij de sensor gebruik ik de grijze draad en blauwe draad om de sensor aan te sluiten. Vanaf de sensor weer verder met grijs naar de lamp.

Concreet heb ik dan 2 schakeldraden naar de lamp, een zwarte rechtstreeks vanaf de schakelaar en een grijze via de sensor. Heb ik dn geen retourspanning op grijs als ik de lamp via zwart inschakel?
 

TallGuy212

  • #6
Ik heb nog eens goed naar het andere topic gekeken. Volgens mij moet het volgende plaatje het gewenste resultaat hebben:

2 aderig YMVKas in, 3 aderig YMVKas inclusief geschakelde spanning uit. Aansturing of via de sensor of via de schakelaar. Tekening is van de lasdoos waar ik alles bij elkaar laat komen.

schema helaas niet meer online

Klopt dit schema?
 

Confidence

  • #7
 

Confidence

  • #8
Nu de tekst erbij ging iets verkeerd.

Naar de bewegingsmelder Fase vanaf de schakelaar, nul, en schakeldraad.

Naar de schakelaar fase en twee schakeldraden.

Naar de lamp nul, aarde en de gelaste schakeldraad tussen schakelaar en bewegingsmelder.

Bij het bovenstaande ben ik er vanuit gegaan dat alles centraal in een lasdoos wordt gelast.

Waarom ass kabel gebruiken, als de draden naar de beweginsmelder, schakelaar boven gronds blijven zou ik dit niet doen en gewone YMvK gebruiken.
 

TallGuy212

  • #9
Volgens het alternatieve schema staat er bij inschakeling via de wisselschakelaar niet alleen spanning op de verlichting, maar toch ook op de uitgang van de bewegingssensor? En daar kan ie volgens mij kapot van gaan.... In het andere plaatje is dat volgens mij niet het geval.

Ik gebruik overigens grondkabel omdat ik slechts een klein stukkie boven de grond uit kom.
 

Confidence

  • #10
Gaat tie echt niet kapot van hoor. In jou schema ga je met 4 draden naar de lamp en wat doe je daar? Daar zet je ze ook weer op elkaar, en heb je dus het zelfde
 

TallGuy212

  • #11
Dat klopt, maar ik wil ook een paar niet geschakelde stopcontacten in de tuin. En daar heb ik dan dus de nul, aarde en fase voor. Er gaat maar een schakeldraad naar de verlichting en er is geen retourspanning.

Maandag gaan we graven en dan zal ik het wel uitproberen wat het beste gaat worden. Dat het K-weer gaat worden is wel zeker.

Bedankt voor de reacties.
 

Confidence

  • #12
Succes ermee!! En hopen dat het weer mee zit
 

Monteur Bert

  • #13
Zoals Sxnder (14.12 uur) het beschreef is het juist.
Inderdaad komt er dan spanning op de uitgang van de bew.melder maar dat is geen bezwaar. De bew. melders zijn tegenwoordig met een relaiscontact-uitgang uitgerust i.v.m. universele spaarlamp toepassing.
De (enkelpolige) extra schakelaar staat parallel aan fase en schakeldraad. (bruin en zwart)

Het eigen schema van TallGuy212 (17.23 uur) werkt eveneens correct maar daarbij is een extra draad benodigd en is de schakeling onnodig complex. Er is inderdaad geen spanning op de uitgang.
succes, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu