Elektra schuur aanpassen/vervangen

J_Ka

 • #1
Hallo,

Inmiddels woon ik een jaar of 4 in mijn tussenwoning uit 1996. In huis heb ik diverse dingen aangepast of laten aanpassen. Nu is de elektra in de schuur aan de beurt en dit is hard nodig ook. De vorige bewoner was niet echt een ervaren klusser of hij vond het gewoon leuk om er een zooi van te maken want ik kom zoveel vreemde en soms gevaarlijke dingen tegen (zie foto's).

Wat ik wil doen is de elektra opnieuw aanleggen. De huidige zooi eruit en grotendeels in de kliko. PVC buizen en verdeeldozen kan ik vast nog gebruiken, de wcd's en kabels worden vervangen. Nu vind ik de locaties van de wcd's niet zo verkeerd dus die wil ik best zo houden (tenzij jullie aangeven dat dit totaal niet handig/veilig oid is).

IMG_20220813_211734.jpg

Bovenstaande foto dekt aardig de lading met betrekking tot de reden van vervangen/aanpassen.
- Via de grijze grondkabel komt het in de verdeeldoos. Deze lijkt me prima dus kan blijven zitten. Ook de leiding naar de lichtschakelaar lijkt mij ok (behalve dan dat de schakelaar smerig is). Wat ik wel wil doen is deze leiding aansluiten op de ingang linksboven van de verdeeldoos (ipv linksonder zoals nu).
- De bovenste wcd is niet voorzien van een montageplaat dus deze gaat eruit. De andere wcd lijkt me nog prima. Ik heb aan 1 wcd hier genoeg ook.
- Wat het nut is van die witte/creme kleurige dozen in t midden weet ik niet maar dat is een puinhoop, ook eruit dus.
- De 2 leidingen die naar boven lopen moeten er ook uit. 1 leiding is loos (van oude verlichting) en die andere wil ik vervangen en aansluiten op de ingang linksonder van de verdeeldoos.

IMG_20220813_211752.jpg

De PVC leiding die van voor naar achter (richting hangende kastje) loopt is voor die loshangende dingen die ooit wcd's waren... Deze boel heb ik direct van de spanning gehaald. Uiteraard gaan die wcd's er uit.
Ik vraag mij hier wel af wat handig/praktisch is; de leiding zo laten lopen als nu (van voor naar achter, dan van plafond richting aanrecht, dan van linker wcd naar rechter wcd) of de lange bovenleiding bovenlangs de linkerwand laten lopen (het esthetische aspect maakt me niet zoveel uit), naar rechts (over de achterwand) en dan 2 vertakkingen naar beneden laten lopen voor beide wcd's. De leiding van links naar rechts zou dan boven het aanrecht weg gaan en langs het plafond lopen. Waarschijnlijk moet daar dan wel een extra verdeeldoos komen om door te kunnen lussen?

Zijn er verder zaken waar ik rekening mee moet houden? Uiteraard alles geaard en spanning eraf tijdens het werken.

Voordat ik alles aan ga passen, ruim ik eerst de schuur even goed op :) IMG_20220813_211749.jpg IMG_20220813_211756.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • J_Ka

  • #2
  Iemand die mij wat advies kan geven?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  Alles eruit, en opnieuw opbouwen. Ik denk dat het handig is om slagvaste grijze buis te monteren op de wanden en langs het plafond, en hierin een grijze installatiekabel te trekken. Dan heb je ook geen bochten nodig.

  Liefst 1 centraaldoos plaatsen waar de grondkabel binnenkomt, en 1 centraaldoos op de wand boven de keuken.
   
  • Like
  Waarderingen: J_Ka

  J_Ka

  • #4
  @Walker
  Thanks! Dus een beetje wat ik vertelde? En wat betreft dat rommel stuk van de 1e foto? Was mijn plan daar een beetje ok?

  En waarom slagvaste ipv die gele pvc? Prima hoor maar ben benieuwd.
  En als ik een hoekje om moet heb ik toch alsnog bochten nodig of zie ik dat verkeerd?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Bij een bocht hoeft een grijze installatiekabel niet in een buis te zitten. Doe het meteen netjes, en plaats ook bij de overgang vanuit de grondkabel een nieuwe doos.
   

  J_Ka

  • #6
  Ah dat wist ik niet. Die mag gewoon bloot liggen dus? Bedankt
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Kabel wel, draad niet.
   

  J_Ka

  • #8
  @Walker en welke kabel heb ik precies nodig? Een XMVK 3x2.5? Of heb ik een schakeldraad erbij nodig vanwege de lichtschakelaar(s)?
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #9
  Ik zou gewoon beginnen met de aankoop van spatwaterdicht schakelmateriaal.
  Immers in een schuur heersen er andere omstandigheden dan normaal binnen.
  Veel duurder is het niet als je toch nieuw wilt gaan kopen.
  Koop dan ook wat nieuwe lasdozen want ik zie nu buis zo de lasdoos ingaan zonder wartel oid.
   

  J_Ka

  • #10
  @Gerrit B
  Nieuwe lasdozen en wartels zijn besteld inderdaad evenals nieuw schakelmateriaal. Mijn schuur is overigens wel helemaal droog, geen vocht of hoge luchtvochtigheid (ook niet in andere seizoenen of als het vriest). Ik lees overal dat XMVK kabels prima zijn, zeker icm slagvaste buizen zoals @Walker al aangaf. Maar kan ik gewoon 3x2.5 gebruiken waarbij ik de bruine draad als schakeldraad gebruik voor het schakelmateriaal?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Ja
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #12
  XMVK kabel aangebracht in buis kan ook prima en werkt ook wat makkelijker omdat de mantel minder dik is dan van YMVK en daardoor wat soepeler is.
  Slagvast hoeft niet echt, gewoon grijze buis kan ook prima, gebruik overigens geen spijkerclips om de buizen vast te zetten zoals nu ook is gebruikt maar buisklemmen, wel iets duurder maar veel spijkerclips breken spontaan na een paar jaar en buisclips kun je keer op keer gewoon opnieuw gebruiken plus als je eenmaal 1 rij heb zitten voor een buis dan klik je de 2e er simpelweg bij naast.

  Wil je het goed doen maakt de ader die je gebruikt als schakeldraad gewoon even zwart met een watervaste stift of nog mooier door er een stuk zwarte krimpkous omheen te zetten dan is voor iedereen meteen duidelijk dat het een schakeldraad is, maar soms is een stuk 4 aderige kabel nog wel zo handig als je daar toch ook een WCD nodig hebt.
   
  • Like
  Waarderingen: J_Ka

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu