Elektra schuur - extra buitenstopcontact

Matthijs164

  • #1
Hi allemaal,

Als het om elektra gaat, moet je het of goed doen... of niet. Ik ben geen elektricieen, maar wil graag leren! Zouden jullie daarom even willen controleren of het klopt wat ik heb gedaan?

Er loopt een xmvk kabel naar de schuur. Daar stonden 2 stopcontacten doorgelust naar elkaar en vervolgens doorgelust (met de blauwe draad) naar een lichtschakelaar. Van daaruit liep er een blauwe, bruine en aarde draad naar een led-lamp. Dit was de situatie zoals die was, aangelegd door de vorige bewoners.

Nu wilde ik een extra buitenstopcontact. De stroom wilde ik aftappen van het bovenste lasdoosje (maar toen kwam ik er dus achter dat op blauw de schakelaar zat). Ik heb een heleboel draden vervangen (zaten ook dingen met kroonsteentjes aan elkaar) en het geheel opnieuw aangesloten tm de lamp aan toe. Ik snap dat het lastig beoordelen is van een foto... Maar klopt het zo? Of moet ik rennen voor mijn leven als ik zo de stroom erop zet ;).

Ik heb nog steeds de eerste 2 stopcontacten doorgelust, maar daarvoor heb ik een lasklem gezet om de fase, nul en aarde door te lassen. Vanuit het 2e stopcontact heb ik alleen de fase doorgelust naar de schakelaar. Na de schakelaar heb ik een zwart schakeldraad getrokken (ik kwam er op het einde achter dat het volgens mij een 2-polige schakelaar is. Ik heb 'm dus 1-polig aangesloten. Is dat een probleem?

Ik moet de draden in de bovenste lasdoos nog aan elkaar knopen (ik ga zo eerst even naar de bouwmarkt om een grotere lasdoos te halen). Maar als ik dat doe..... Klopt het geheel dan zo?

Alvast dank voor jullie feedback,

Groet,


Matthijs

WhatsApp Image 2023-08-18 at 17.39.49.jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 17.39.50.jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 17.39.49 (1).jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Op de schakelaar zit bruin en zwart in de zelfde aansluiting.

Stopcontact midden zit er op rechts blauw en bruin bij elkaar,
de onderste lijkt wel oke
 

Matthijs164

  • #3
Hi Sander,

Sorry... slechte foto. De bruine draad bij stopcontact 2 is de doorgelaste draad uit de lasklem bij stopcontact 1. Deze loopt achterlangs.

Bij de lichtschakelaar zit zwart links en bruin rechts. Ook hier snap ik de verwarring in de foto. Excuus... ;)
 

Matthijs164

  • #4
Ok, lasdoosje vervangen en alles aan elkaar geknoopt. Volgens mij ben ik klaar dan... dank Sander voor je reactie! Ik ben beginner.. dus fijn als iemand mee kijkt/denkt!

Nog klein vraagje... er zat geen aarde aansluiting in de lamp (althans, dat kroonsteentje liep dood). Kan dit?

20230818_191409.jpg 20230818_161109.jpg
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Loopt de Xmvk kabel door de grond?
 

Matthijs164

  • #6
Hi Arie,

De nieuwe xmvk kabel die naar het buitenstopcontact loopt gaat niet door de grond. Deze loopt door de schuur en gaat dan (schuin omhoog) door de muur naar buiten naar 't stopcontact.

De xmvk kabel die naar de schuur toe loopt die gaat wel door de grond. Dat had inderdaad een xmvk-as kabel moeten zijn. Deze kabel is echter door de vorige bewoners aangelegd... Die namen 't niet altijd even nauw met de regeltjes helaas... Als ik ooit de tuin op de schop gooi, zal ik dat aanpassen.

De stroom staat er trouwens weer op... en alles werkt! Dankjulliewel!

Groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu