Elektra schuur

Matthijs164

  • #1
Hi klussers,

De elektra van de schuur is door de vorige bewoners niet echt correct aangesloten. Er komt in de keuken een buitendraad naar binnen. Die gaat een lasdoos in, waarna die over gaat in een huishoudsnoer met stekker. Deze stekker zit op een stekkerdoos, welke weer in het stopcontact zit.

Ik wil dit graag gewoon goed hebben. Zeker met het oog op een evt elektrische fiets voor mijn vrouw. Verder staat er eigenlijk niets in de schuur qua stroomverbruik (TL-bak en stopcontact). Nu is mijn vraag:

- Moet deze stroom voor de schuur echt op een aparte groep in de meterkast?
- Of volstaat het om deze door te lussen met een lasklem achter het stopcontact? Dat zou namelijk een heleboel schelen... De overbrugging tussen stopcontact en buitensnoer moet ik dan alleen opvullen met installatiedraad. Is misschien nog steeds niet helemaal zoals het hoort, maar zo door lussen via stekkers (zoals het nu is), lijkt mij zeker niet de bedoeling?

Ik hoor graag jullie mening,

Groetjes,


Matthijs

20220611_075937.jpg 20220611_080049.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Die stekker en huishoudsnoer horen inderdaad niet in een vaste installatie. Je moet de buitenkabel inderdaad met lasklemmen doorverbinden op een plek waar je gewoon van installatiedraad kunt aftakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Toch is een eigen groep in de meterkast wel zo handig. Maar het is niet verplicht.
 
  • Like
Waarderingen: Matthijs164

Matthijs164

  • #4
Hi Vonken_trekker,

Bedankt voor je reactie. Fijn dat ik t dus gewoon vanuit dat stopcontact door kan lussen. Dacht misschien dat omdat t een buitenruimte is, er speciale regels gelden ofzo.. Maar dan doe ik t gewoon zo!

Mag ik je nog 1 ding vragen?
Ik moet dus óf een sleuf frezen óf er een opbouw van maken. Een sleuf frezen heb ik nog nooit gedaan en ik heb dus ook geen freesmachine. Is dit korte stukje ook haalbaar met een beitel en een boor? Of is dat echt een rot klus? Anders maak ik er wel een opbouw van... het zit toch beetje verstopt achter de prullenbak en radiator...

Groetjes,


Matthijs

20220611_080049.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik neem aan dat de contactdoos wel gewoon is geaard en is aangesloten achter een 30mA aardlekschakelaar in de groepenkast.

Wat voor een muur is het? Een sleuf maken kan ook wel met een haakse slijper en een bijtel. Hou er alleen rekening mee dat dit ontiegelijk veel stof geeft.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Binnenshuis zou ik niet met een haakse slijper gaan sleuven. Heel je huis is dan stof. Of je moet er een stofkap en een goede stofzuiger op zetten.

Een P25 of K25 gootje kan ook.
 

Matthijs164

  • #7
Ooh goeie, wist niet eens dat er stopcontacten bestonden waar die p25 gootjes op pasten..

Maarr... ik heb toch maar besloten een draad uit de meterkast te trekken. Mocht ik het ooit uit willen breiden met tuinverlichting dan kan dat er mooi op. Dan valt mn vriezer in ieder geval niet uit, als de buitenlampjes wat vocht hebben of iets...

Soms maar beter in 1x goed doen. Bedankt voor jullie advies!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Hoe kom je van de meterkast hier? Kruipruimte? Buiten langs de woning?

Ik zou dan ook kijken of je het buiten aan elkaar kunt knopen.
 

Matthijs164

  • #9
Ja door de kruipruimte inderdaad. En dat zou inderdaad t mooiste zijn, als dat lukt... Spouw is wel destijds geïsoleerd. Dat maakt t wel iets lastiger toch?

Ik heb er overigens wel al iemand bij gevraagd hoor. Aan de meterkast ga ik zelf niets doen. Daarvoor weet ik er echt te weinig van af.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
De bestaande kabel kun je terug naar buiten halen. Ligt deze buiten ook op diepte? Dan heb je misschien ook genoeg lengte om deze de kruipruimte in te brengen door de fundering of onder de fundering langs. Kun je in de kruipruimte een kabelmof plaatsen (of een normale kabeldoos als je er vertrouwen in hebt dat het daar droog blijft).

Anders de nieuwe kabel door de fundering naar buiten brengen en beide kabels in de tuin verbinden met een grondmof.
 
  • Like
Waarderingen: Matthijs164

Matthijs164

  • #11
Hi allemaal!

Vanmorgen de kabel getrokken vanuit de meterkast. Buiten in een kabelmof aan elkaar geknoopt. Alles is gelukt en ook de tuintegels liggen weer op hun plek! Dank voor de tips!

Groetjes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu