Elektra schuur opbouwen

Klus-Piet

  • #1
In de schuur heb ik onderstaande installatie aangetroffen welke ooit door een hobbyist is aangelegd maar nooit afgemaakt. Nu zou ik dit in orde willen maken zodat er een buitenlamp (dmv wisselschakelaars in huis en in de schuur) en een plafondlamp kunnen worden geschakeld en tenminste een wcd. Ik wil graag dat het er enigszins professioneel en degelijk uit ziet zonder mezelf onnodig werk te geven :)

20200112_133348_resized.jpg
20200112_133928_resized.jpg


Er zitten nu al 3 lasdozen, 2 schakelaars en een dubbel wcd (combinatie schakelaar). De nieuwe lampen wil ik aanleggen dmv xmvk in grijze buis. Hoe zou ik dit het beste aanpakken?
Optie 1) Verder gaan met de bestaande situatie en de bovenste lasdoos uitbreiden met 2 xmvk kabels naar de lampen (met geschikte deksels en lasklemmen)
Optie 2) Alles verwijderen en opnieuw opbouwen met spatwaterdicht materiaal en xmvk kabel.

Welke optie heeft de voorkeur?

Ik weet dat het bestaande opbouwmateriaal ook geschikt is voor deze situatie al oogt het misschien wat amateuristisch met 3 lasdozen en twee keer overgang van kabel naar buis op zo'n kleine wand (?). Als ik alles opnieuw zou opbouwen zou ik volgens mij voldoende hebben aan 1 lasdoos, 1 wissel/wisselschakelaar en een wcd. Alles is dan spatwaterdicht en heeft de juiste kabelinvoeren. Btw; Heeft een spatwaterdichte wissel/wisselschakelaar de mogelijkheid voor twee kabeluitvoeren (een voor iedere lamp)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik vind het behoorlijk druk en je hebt meer lasdozen dan nodig is. Zou zelf alles verwijderen en opnieuw beginnen. Sommige componenten kun je gewoon hergebruiken.

Als je met xmvk kabel gaat werken, is het handiger om kabeldozen met wartels te gebruiken dan deze ABB dozen met buisinvoer.

En die oranje lasklemmen gauw weggooien... Ik kom ze regelmatig loszittend of zwart uitgeslagen tegen. Dat zijn nou niet bepaald de beste lasklemmen.
 

Robin4

  • #3
Zou zelf in zo`n omstandigheid, geen VD draad gebruiken.. Maar gewoon gaan voor XMVK buitenkabel.

Ben zelf op dit moment ook met de berging bezig.

Vanaf het punt dat de hoofd kabel binnenkomt een attema inbouw doos plaatsen met M20 wartels.. Liefst dan voor de knel wartels gaan. (sluiten in elke omstandigheid beter af)

Die las dozen die er nou erin zitten zou ik persoonlijk alleen voor in gebouwen gebruiken en niet voor een vochtig berging of schuur. Liefst hier gewoon IP54 gebruiken voor een stopcontact of schakelaar en IP65 voor een installatie doos.

Voor installatie buis heb je 5/8 nodig dat 16 O/D is en 13 I/D

Zelf voor grijze buis gekozen.. Gebruik de buis alleen voor extra bescherming en makkelijker montage..

De bochten doen ik alleen met de XMVK kabel.

Hoeveel aders je in de kabel nodig hebt ligt aan de situatie.. Een schakelaar heeft minimaal 1 zwarte aardig extra nodig die in een kabel met blauw , bruin, geel / groen niet zit.

Zulke las klemmen gebruik ik ook niet meer.. Voor een beetje meer geld wago lasklemmen gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ligt er natuurlijk maar net aan hoe vochtig zo'n berging is. Doorgaans is waterdicht materiaal overbodig en kun je prima met Vd draad in buis werken.

Als je enkel een kabel naar een schakelaar een lamp legt dan vind ik het niet zo'n probleem om de bruine draad als schakeldraad te gebruiken. Maar als je ook een wcd met dezelfde label wilt voeden dan heb je een 5 aderige kabel nodig.
 

Robin4

  • #5
Ik zou het niet willen weten dat als mijn dak van de schuur lek is en water naar binnen sijbelt op de installatie doos ect..

Ga dan liever voor save, dan je straks wellicht sluiting hebt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Lekkages in woningen komen ook voor. Zullen we voor de zekerheid dan ook in huis maar alles waterdicht uitvoeren?

Ik geef voor in een schuur of garage ook de voorkeur aan spatwaterdicht schakelmateriaal. Maar echt nodig is dat niet.

Het voordeel van IP5X spul is dat het ook stofdicht is. Ik zie op de foto in de topicstart al een beste laag gruis op die lasdoos liggen, ook daar is het natuurlijk eigenlijk niet voor gemaakt. En het is ook nog eens slagvast, ook wel fijn als je eens een lading hout in de hoek smijt ofzo. :wink:

Ik heb zelf IP55 materiaal in mijn schuur, dus ik snap het standpunt wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu