Elektra voeding naar schuur aanleggen

Pace

  • #1
Ik wil een nieuwe elektravoeding naar mijn schuur aanleggen, bovengronds vanaf een lasdoos tegen de achtergevel van de woning, 10 m naar achteren.
Wil drie aderige XVMVK buitenkabel gebruiken in slagvaste buis. Bevestigen tegen de schutting onderzijde ongeveer 10cm boven de tuingrond.
Ik moet een aantal bochten passeren en vanaf de schutting ongeveer 30 cm overbruggen naar de schuur waar die binnengeleid wordt.
Moet ik volgens de voorschriften de leiding over het hele traject in de buis leggen of mag je in bochten e.d. de leiding van de ene buis naar de andere buis voeren, dus enkele cm's buiten de buis?

Andere vraag: is het toepassen van een grondkabel bovengronds toegestaan en moet deze dan ook in een buis?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De bochten hoeven niet in een buis, omdat de kabel zelf al een dubbele isolatie heeft. Buis is sowieso niet verplicht. De kabel moet alleen dusdanig worden vastgezet dat niemand het bij ongeluk van de muur kan trekken. Dat kan ook met zadels.
Grondkabel zou ik niet gebruiken voor een leiding die geheel bovengronds komt te liggen, al is dat denk ik niet verboden. Maar het is veel stugger dan XMVK en moeilijker te installeren.
 

Pace

  • #3
Helder, dank voor de response, heb zojuist YMVK bresteld, heeft nog iets betere kwaliteit en ga alles netjes in slagvaste buis leggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
YMVK heeft een wat dikkere mantel en daardoor beter bestand tegen beschadigingen (trekken van kabel in kabelgoten) Het nadeel daarvan is dat hij daardoor ook moeilijk in een buis te trekken is.
Slagvaste buis hoeft niet (mag natuurlijk wel), gewoon grijze PVC buis kan ook prima en zorgt ervoor dat het mooi strak gelegd kan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu