Elek. schema en lasdozen?

Deleted member 32812

  • #1
Dit schema zit in zone 3.
Vraag is kan dit zo. De fase, o-draad, schakel en aarde komen uit een WCD. Die hou ik open, in tegenstelling tot een eerder idee om dit dicht te smeren. Vraag kan dit zo en welke lasdozen moet ik gebruiken. In bouwmarkt zag ik die je met een heveltje weer open kunt doen. Maar ik zag ook 3 en 5 volt. Zijn dit goede lasdozen, of beter de standaard en moet ik 3 of 5 volt nemen. Zie ook schema.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij haal je wat begrippen door de war. WCD staat voor wandcontactdoos (ofwel stopcontact in de volksmond). Deze zijn over het algemeen geplaats in inbouwdozen. Elk aansluitpunt is dus een inbouwdoos met daarin bijv een wcd, schakelaar of dimmer oid. Het lichtpunt is meestal een grote inbouwdoos waar alle leidingen samen komen (ofwel centraaldoos).
Voor elke WCD plaats je dus een inbouwdoos (gewoon standaard type) en voor het aansluiten van de spiegel verlichting/verwarming plaats je een inbouw doos. In princiepe heb je daar alleen blauw, zwart (van de schakelaar en geel/groen nodig. De verwarming werkt dan als de verlichting wordt ingeschakeld.
 

Deleted member 32812

  • #3
Hoi Sxnder,

Inderdaad fout. WCD moet Centraal Doos zijn. Als ik uitga van 5 eindpunten, dus inbouwdoos en wcd. Hoe zorg ik in de CD voor de vertakking naar deze 5 punten? Ik dacht met lasklemmen. zie foto.
En welke moet ik nemen 5 of 3 volt?

gr. john

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Je bedoelt warschijnlijk 3-voudig of 5-voudig.
5-voudig dus.
 

Deleted member 32812

  • #5
Inderdaad 5-voudig en geen VOLT!

... tja, ben een amateurtje.

En na verder gezocht te hebben, gekozen voor lasdoppen (4) in CD.
 

Deleted member 32812

  • #6
Ander vraagje. De 5 inbouw/wcd komen in een kolom waar ook de koperen leidingen lopen voor warm/koud, standleiding, gasleiding.

Alle elektra zit in elektrabuis

Is of kan dit een probleem zijn?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Eén of hooguit twee wcd's lijkt me meer dan voldoende bij een wastafel. Je gaat toch niet scheren, tandenpoetsen en fohnen tegelijker tijd. Verder niet vergeten om ook een leiding met aarddraad van de centraal doos naar het centraal aardpunt aan te leggen. Een koof met verschillende leidingen is op zich geen probleem.
 

Deleted member 32812

  • #8
Verder niet vergeten om ook een leiding met aarddraad van de centraal doos naar het centraal aardpunt aan te leggen.

Er komt al aarde (geel/groen) uit de CD. Die komt vanuit de groepenkast en dan is dat toch ok?
Verder sluit ik op alle koperen buizen en de cv leiding aan op de vertinde draden voor aarde.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Er komt al aarde (geel/groen) uit de CD. Die komt vanuit de groepenkast en dan is dat toch ok?
Nee, dat is NIET voldoende. De aarde uit de centraal doos MOET ook op het centraal aardpunt worden aangesloten! Dus op de aardrail waar de rest van de vertinde draden ook op zitten. Dit is zogenaamde aanvullende potentiaal vereffening en VERPLICHT in badkamers
 

Deleted member 32812

  • #10
OK, maar ik verbouw mijn bestaande badkamer en gebruik alle bestaande leidingen van de badkamer. Het is dus geen andere ruimte waar ik een badkamer inbouw.


Als leidingen/aansluitingen ontbreken, dan betekent dit dat de woning al die jaren niet aan de eisen voldeed.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Hoe dan ook. In de badkamer moet een CentraalAardPunt aanwezig zijn, waarop metalen delen en leidingen zijn aangesloten inc. de aarde uit de centraal doos. Dit is volgens de nieuwe norm. Daar dien je je bij een renovatie aan te houden. Bovendien moet tegenwoordig de randaarde van andere, in de badkamer aanwezige groepen, ook op het CAP worden aangesloten. Volgens de oude norm liep er een vertinde draad van het CAP rechtstreeks naar de meterkast. Is deze dan bij jou wel aaanwezig? En is er uperhaupt een CAP? In één van je vorige posts begreep ik deze helemaal niet meer aanwezig is/was.
 

Deleted member 32812

  • #12
Volgens de oude norm liep er een vertinde draad van het CAP rechtstreeks naar de meterkast. Is deze dan bij jou wel aaanwezig? En is er uperhaupt een CAP? In één van je vorige posts begreep ik deze helemaal niet meer aanwezig is/was.

Uit de meterkast lopen twee vertinde draden rechtsstreeks naar de badkamer, uitkomend in een CAP en vandaar verdeeld naar de verschillende leidingen. Dus ok?
Ik vroeg me af of het veilig is om met dikkere vertinde draden lussen te maken op de cementdekvloer en dat te verbinden met de CAP als (ter vervanging van) een aardmat.

gr. John
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Ok volgens een oude norm. Aardmat moet aan specifieke afmetingen voldoen. Een paar lussen is niet voldoende, kippegaas evenmin.
 

Deleted member 32812

  • #14
Bovendien moet tegenwoordig de randaarde van andere, in de badkamer aanwezige groepen, ook op het CAP worden aangesloten.

Als ik nu de randaarde van de aanwezige groep (er is maar 1) aansluit op de CAP, is dit dus in ieder geval in orde?

Het worden meerdere lussen over het gehele oppervlak, met een tussen- afstand van 25 cm.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
1. Als er één groep in de badkamer aanwezig is en deze is via de centraaldoos op het cap vereffend, is het niet nodig de wcd van deze groep nog eens op het cap aan te sluiten.

2. Aardmat volgens de NEN1010;
Bij het toepassen van een mat wordt aanbevolen uit te gaan van:

1. een maaswijdte van ten hoogste 0,15 m en
2. een draadmiddellijn van ten minste 2 mm.

Een mat van kippengaas of dergelijke is derhalve niet geschikt voor deze toepassing.
Lussen leggen is dus geen vervanging hiervan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu