Elektraschema opstellen

Robbie's

  • #1
Goedenavond klussers.

Ik ben sinds oktober bezig in ons nieuwe klushuis en zo ver om elektra aan te leggen op de zolder voor de twee kamers en verlichting op overloop.
De verlichting en stopcontacten voor kamer 1 en 2 komen van bovengetekende "ingang stroom voor kamers". De stroom voor de verlichting op de gang komt van "ingang stroom hotel schakelaar 1e verdieping". Die verlichting kunnen we op de 1e verdieping aanzetten en op de zolder uitzetten met schakelaar helemaal rechts onder op de tekening.

Elektra is niet helemaal mijn ding en ik heb een paar vragen:
1. Vanuit "ingang stroom voor kamers" komen een blauwe/bruine en groen gele draad naar het centrale (in het midden) punt. De bruine draden mag ik allemaal bundelen in de centrale doos?. Idem voor de blauwe draden? en de groen/gele draden bundel ik ook allemaal in de centrale doos?
2. Wat ik begrijp is dat ik voor een schakelaar lamp altijd een zwarte draad moet doortrekken van schakelaar naar lamp. Dus de zwarte draad van schakelaar kamer 1 gaat via de centrale doos direkt naar lamp 1. Idem voor de zwarte draad van schakelaar kamer twee via centrale doos naar lamp kamer 2
3. Krijg ik 4 elektra kabels wel door een PVC buis getrokken (voor kamer 1 en kamer 2)?
4. Ik heb ook een blauwe draad en bruine draad nodig voor het stopcontact van kamer 1 en 2. Ik neem aan dat ik daar niet nog een keer een blauwe en bruine draad voor moet doortrekken (dus nog 2 extra draden) maar dat ik die blauwe draad binnen de doos waar de ook lichtschakelaar inzit met een korte draad door kan trekken van lichtschakelaar naar stopcontact? Ik zal kijken of ik morgen een foto kan maken van de aansluitingen op lichtschakelaar en stopcontact. Misschien dat iemand dan aan kan geven wat ik precies onderling moet doorkoppelen.
Elektraschema.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Over het algemeen verdeel je de verlichting op 1 etage over minimaal 2 groepen in de meterkast: Bij stroomuitval van 1 groep heb je alsnog de mogelijkheid om licht in een andere kamer aan te doen.

dus
1: ja, maar idealiter bestaat "ingang stroom voor kamers". uit 2 afzonderlijke centraaldozen.
2: klopt
3: ja hoor.
4: klopt
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
ik zou het zo ook niet maken maar meer naar dit model
elektraplan.jpg


voordeel: lang niet zoveel draden in 1 doos (1 stopcontact in een kamer is wel heel erg weinig), meteen een ophangpunt voor je lamp en meteen duidelijk wat waarvoor gebruikt wordt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Robbie's

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Er zit meer stroom in die twee kamers in de betonnen muur dus dat komt wel goed. De tekening van Gerrit vind ik een goed ideen maar je gebruikt dan geen zwarte schakeldraad voor de lampen of ging het even om het idee van meerdere dozen? De doos plaats je dan begrijp ik precies boven de lap? Ik ga je advies zeker opvolgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Het ging even om het idee van de meerdere centraaldozen en dat je vanuit een centraaldoos in een kamer naar de rest van de kamer gaat of naar een andere centraaldoos maar niet vanuit een centraaldoos uit de ene ruimte naar stopcontacten ed. in een andere ruimte.
Uiteraard gebruik je normaal zwart als schakeldraad, maar ook wel een geel/groene draad naar de lamp, Je weet immers nooit of er een lamp met metalen aanraakbare delen gemonteerd wordt en dan heb je een aarddraad nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #6
Zou wat hulp kunnen gebruiken zodat ik begrijp waar ik zwarte (lichtschakelaar) bruine, blauwe en groen gele kabels kan aansluiten en hoe 1 van iedere kleur door te zetten naar die andre. Ik neem aan alles naar stopcontact aansluiting behalve de zwarte die moet ergens op lichtschakelaar aangesloten worden.

Bvd voor eventuele hulp.
20240222_164354.jpg
20240222_164255.jpg
 

HenkL14

  • #7
Bij de schakelaar moet de bruine bij het contact waar je de L ziet staan. De zwarte mag bij één van de twee pijltjes, dat maakt voor de werking niet uit welke je neemt.

Bij het stopcontact zie je aan de voorkant drie zwarte punten zitten, per punt kun je twee draden in steken. Aarde moet in het midden, bruin mag links en blauw rechts, of bruin en blauw mogen ook andersom.

Bij het stopcontact heb je dus per contactpunt, twee mogelijkheden om draad er in te steken. Via die contacten kun je dus de bruine voor de schakelaar doorverbinden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Normaal gebruik je de 2e aansluiting alleen als er in de doos ernaast ook een stopcontact zit of om bruin door te lussen naar een schakelaar.
Zit er op een geheel andere plek een stopcontact dan ga je bij nieuwbouw niet doorlussen maar leg je een nieuwe buis van de centraaldoos naar dat stopcontact, immers je centraaldoos heeft 8 aansluitingen, 1 is de aanvoer en de andere 7 kun je gebruiken voor stopcontacten en schakelaars in die ruimte of om door te lussen naar de centraaldoos in een volgende ruimte.
Zoals Henk aangeeft maakt het niet uit of je bruin en blauw links of rechts aansluit, maar handig is om dit overal hetzelfde aan te houden.
Bij installaties die wij maken zit dus links altijd bruin en rechts altijd blauw.
Is er ergens een storing dan hoef je dus ook niet na te denken en weet je vrijwel zeker dat links de fase/bruin is, maar voor de werking maakt het niets uit.
 

Robbie's

  • #9
Gerrit, Henk bedankt voor jullie hulp. Erg duidelijke uitleg, moet nu lukken :prima:

Ik heb eerst alle bedrading van vorige bewoner weggehaald. Hij had overal alle kleuren door elkaar gehaald, plakband gebruikt, beschadigde draden, etc. Toppunt was dat een lamp op een stopcontact was aangesloten en lamp bleef maar knipperen.. op het stopcontact waren twee fase draden aangesloten. :roll:
 

Robbie's

  • #10
Mijn definitieve (?) elektraschema opgesteld zoals bijgesloten. Zie ook de kleine tekening rechts onderin waarin duidelijk wordt hoe de kamers zijn ingedeeld en dat het onder een schuin dak is. Precies boven die kamers is een vliering die ik ook gedeeltelijk wil gebruiken. vandaar dat ik zo veel mogelijk wil werken met centrale dozen die ik aan de zijkanten kwijt kan. Boven de lampen komen de centrale dozen die ik vanuit iets verder dan het midden op de vliering naar links en recht aan zal leggen. Langs de zijkanten onder schuine dak gaan de PVC leidingen naar de centrale dozen voor kamer 1 en 2. Eventueel zou ik de centrale doos bij kamer 2 nog kunnen vergeten als ik 1 keer alle kabels door kan trekken naar het stopcontact. Ik denk het verstandig is om daar ook maar een centrale doos te plaatsen.

Elektra is niet mijn ding maar ik heb er zin in en met alle tips die ik heb gekregen moet het lukken.
Stroom zolder 3.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Er is een verschil tussen centraaldozen en lasdozen.
Een centraaldoos is een doos met 8 spruiten (invoer stukken) die alle kanten op wijzen en die ook in hoogte verschillen zodat je ze stevig tussen de latten aan je plafond kunt monteren. (voor betonvloeren heb je ze ook met achteringang)
centraaldoos.jpg

Een centraaldoos plaats je dus onder de lamp zodat je de lamp er onder kunt hangen en de voet van de lamp het deksel afdekt maar je kunt er wel altijd bij mocht het nodig zijn.
Een lasdoos is meestal een doos zonder spuiten en waar je openingen in open kunt breken om daar een buis in te steken.
lasdoos achterzijde.jpg

hier vanaf de achterzijde gezien zodat je de invoerplekken kunt zien

Deze lasdozen plaats je op plekken waar ze uit het zicht zijn (zolder/schuine kant enz.) maar dienen wel altijd bereikbaar te zijn.
Deze gebruik je omdat anders je kabels te lang worden om te trekken (3 bochten is meestal de max), het makkelijk is om daar een verdeling te maken enz.

Als ik het schema zo bekijk dan kun je de doos vlak bij het stopcontact/schakelaar laten vervallen.
dat is nl. geen centraaldoos maar een inbouwdoos
hollewanddoos.jpg

dus zoiets als je holle wanden hebt (gipsplaten op houten of metalen studs)

inbouwdoos.jpg

of dit model als je een stenen wand hebt.

Verder zal je op de gang ook een centraaldoos hebben voor de lamp die je daar hebt en zal er bij de deuren naar de slaapkamers ook een schakelaar zitten om die lamp uit te doen als je hem aan de andere kant hebt aangedaan.
Dus er zal al een buis van de centraaldoos naar die schakelaar lopen en dan is het een kleine moeite om de WCD die daar zit ook aan te sluiten op de centraaldoos van de gang.
Zo hou je een installatie eenvoudig en overzichtelijk.
 

Robbie's

  • #12
Hi Gerrit.
Bedankt voor je bericht. Denk dat ik de situatie niet helemaal duidelijk heb gemaakt.

1. Centraaldozen heb ik inderdaad boven de lampen gebruikt
2. Inbouwdozen heb ik in de gipsen muren gemaakt met PVC, gele, buizen die naar boven lopen.

De vliering wordt alleen gebruikt voor het leidingwerk. Misschien wat licht spul wat ik op ga slaan.

Het liefst gebruik ik overal gewoon die centrale dozen omdat ik toch de ruimte heb. Die leg ik dan op het plafond. Lasdozen kan ik ook kunnen gebruiken maar kom ik misschien wat moeilijker uit met de aansluitingen.

Zie ook de foto's. Misschien maakt dat het eaa duidelijker.

20240225_173023.jpg 20240225_172856.jpg 20240225_172836.jpg 20240225_172831.jpg 20240225_172810.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Een centraaldoos leg je normaal niet op het plafond maar zet je vast tussen de latten waar je het plafond tegenaan zet.
Leg je hem er zo los bovenop dan duw je hem weg bij het afmonteren van de bekabeling maar ook als iemand er een zware lamp aan hangt dan loop je het risico dat hij door het plafond zakt.
De kleine witte doosjes die je laat zien gebruiken wij dus nooit en zijn vaak ook niet nodig als je alle buizen direct naar de centraaldoos laat lopen.
De witte lasdoos die ik liet zien gebruiken we dus vrijwel altijd als er toch ergens een aftakking gemaakt moet worden of dat de kabel moeilijk te trekken is, ten eerste heb je er meer ruimte in en je kunt met 1 doos vrijwel elke situatie oplossen terwijl je met die witte doosjes verschillende soorten nodig hebt en het vaak passen en meten is om alles netjes in het doosje te krijgen als het dekseltje ook nog dicht moet.
Het valt me wel op dat je de buizen kriskras over de zolder hebt lopen, wil je de zolder later ooit beloopbaar maken dan is dat niet handig omdat je dan alles moet passen en meten om de vloer op te hogen zodat je er platen overheen kunt leggen.
 

Robbie's

  • #14
Hi Gerrit.
1. Het beeld vertekend. Er liggen nog veel losse buizen op de vliering. De bedoeling is om zoveel mogelijk de buizen langs de zijkant te leggen ook al is dit lastig omdat ik niet op de zijkant kan lopen (huis heb ik zo gekocht).
2. Helemaal achterin heb ik een lasdoos (zoals jij hebt aangegeven) waaruit ik verder ga werken.
3. De centrale dozen voor lampen kamer 1 en 2 zitten vast aan het plafond. Met de grootste moeite deze vast gezet omdat ik dus niet op de zijkanten kan lopen en plafond kan er niet meer uit.
4. De kleine witte doosjes ga ik niet gebruiken. Die had de vorige bewoner gebruikt en met plakband aan pvc buizen gekoppeld.

Zo zag het er uit....

20240220_202304.jpg 20240201_065546.jpg 20240201_065054.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ik moet het geheel vanaf de foto's beoordelen en dat is dan het 1e wat opvalt en dan gaan bij mij de alarmbellen al rinkelen.
Maar dat is dan toch een voordeel hoef je bijna geen nieuwe buizen te kopen.

Maar toch wel schandalig dat iemand zo kan prutsen met elektra, als je er geen verstand van hebt haal er dan iemand bij die het wel kan en er ook het juiste gereedschap voor heeft is dan mijn gedachte.
Als ik dan buizen zie met alleen 1 aarde draad of alleen 1 bruine draad dan is het wel duidelijk dat degene die dit heeft aangelegd er totaal geen verstand van had.
Dit ook niet gezien bij de koop?

Centraaldoos kun je eenvoudig vastzetten door deze eerst vast te zetten op 2 latten die je al op maat hebt gemaakt en dan met wat schroeven schuin door de latten in de balken te draaien.
 

Robbie's

  • #16
Hi Gerrit. Nee, helaas niet gezien en gecontroleerd tijdens de koop. De makelaar zei dat ik alleen 1 stop contact na moest kijken. Mijn fout geweest want ik ben maanden na oplevering aan de zolder begonnen en op de vliering gekeken. Toen schrok ik van wat ik zag liggen. Er lagen zelfs electra draden los op de vliering en bij controle met spanning zoeker zat er spanning op de losse draden. 2 bruine draden op een stopcontact met allebei spanning en nog veel meer. Vandaar dat ik alles er uit gesloopt heb en opnieuw ben begonnen.

Maar ik kwam nog veel meer tegen. De opdekdeur stond los op de zolder. De deur is 83cm breed en hij had sponning gemaakt van, 83cm. Dat gaat niet passen. Heb ik al opgelost maar een enorme buinhaas was het die bezig is geweest.

Er komt een hele lichte lamp in iedere kamer te hangen en plafond platen zijn 1 cm dik. Begrijp niet precies wat je bedoelt met "Centraaldoos kun je eenvoudig vastzetten door deze eerst vast te zetten op 2 latten" De centraledoos moet precies in het midden van een plafondplaat komen. Of eigenlijk... daar zit hij nu al en goed vast. Vergeet ook nuet dat ik het echt niet aandurf om op de zijkanten te gaan staan. Ik heb de centrale dozen er dan nu ook op geschoven, boven het plafond gat dat ik had gemaakt en met twee boutjes door het plafond vastgezet in de twee gaten die in die dozen zitten waar niet het deksel op vastgeschroefd zal worden. Dus alsnog kan ik deksel vaszetten met haak voor lamp.

Bedankt voor het meedenken.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
normaal wordt een centraaldoos zo vastgezet in het plafond voordat het afgewerkt wordt
centraaldoos vastzetten.jpg

(hier is een centraaldoos met 12 tuiten gebruikt)

Doe je dat achteraf dan los ik het zo meestal op
centraaldoos na de tijd vastzetten.jpg

Dus eerst de centraaldoos vast maken op 2 planken en het gat op de juiste plek in het plafond maken.
Iets onder de planken leggen zodat de rand van de centraaldoos (met het deksel er op) niet onder het plafond uit komt.
Dan op de plek van de pijlen een paar schroeven schuin door de planken in de balken draaien.
geheel zit dan goed vast en als er later iemand toch een zwaardere lamp op wil hangen (bijv. een lamp met ventilator) dan geeft dat geen problemen.

Om daarboven wat makkelijker te kunnen bewegen zou ik even wat stroken plaat of wat brede planken op de balken leggen zet ze vast met een schroef en je kunt er evt. op je buik op gaan liggen om onder die lage schuine kant te kunnen komen.
 

Robbie's

  • #18
Hi Gerrit. Ok, bedankt. Schroef je de doos dan in de binnenkant van die doos vast aan de lat links en de lat rechts van die centrale doos? Dus in jou tekening de gele latten zitten dan hoe vast aan centrale doos.

Ik zit dan te denken aan een stevige plank die ik met hoekijzers links en rechts vastzet aan de balken en in die plank inkeping waar ik de centrale doos inschuif en dan in de binnenkant in alle hoeken vastzet met kleine schroeven.

Ik heb inderdaad nu een lange dunne plaat die gebruik om er op te liggen maar als de dood dat ik door het plafond zak. Die zijbalken zitten ieder met 1 schroef aan de dwars balk die opbhet dakschot is geschroefd. Ik vertrouw niet wat de vorige bewoner heeft gemaakt.

Of.. als ik lijk naar je foto van je centrale doos dan rust de doos dmv de spruiten op de latten en zet je een schroef tussen de spruiten naar de lat. Correct?
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
Nee, binnenin een lasdoos of centraaldoos mag nooit een schroef worden gedraaid, maar tussen de spuiten zitten als het goed is al schroefgaten en dan zet je links en rechts een lat strak naast de centraaldoos en dan draai je schroeven door die gaten

zoals je hier dus omschrijft

Robbie's schreef:
Of.. als ik lijk naar je foto van je centrale doos dan rust de doos dmv de spruiten op de latten en zet je een schroef tussen de spruiten naar de lat. Correct?
Wat je schrijft over de constructie viel mij al op dat er wat weinig balken zijn gebruikt, maar op de foto's kun je niet zien wat er onder zit.
Normaal worden die balken om de 60 cm hart op hart aangebracht om te voorkomen dat je platen in de kamer er onder door gaan zakken, daaronder zet je regels/tengels/rachels haaks op deze balken om de 30 cm (40 cm als je stucplaat gebruikt) waarmee je het plafond uitvlakt en daar zet je uiteindelijk de platen onder van het plafond.

Wil je deze zolder gebruiken om spullen op te gaan bergen dan zie ik aankomen dat je nog een grotere verbouwing voor de kiezen krijgt.
 

Robbie's

  • #20
Hi Gerrit. Bedankt. Nee ik ga de vliering niet gebruiken om veel spullen op te leggen. Wellicht een paar heel lichte isolatieplaten in het midden zodat ik iets kwijt kan en dan ook in het midden vd vliering omdat daar een dikke muur loopt tussen de kamers naar de achterkant. Daarom kan ik er op dit moment ook eigenlijk maar in het midden op bewegen en met een dunne plank er op liggen een beetje naar links en rechts.

Geen schroeven in de centrale doos, duidelijk en bedankt. Plafond zit er verder straks in, zakt niet uit dus dat laat ik maar zo.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
20
1
17

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu