Elektra schuur aansluitschema's en kabels

Ik-eeltje

 • #1
Goedenavond.

Binnenkort krijg ik een nieuwe schuur. Of ik voor de elektra iemand inhuur voor het aanleggen of voor het controleren weet ik nog niet, iig 1 vd 2. Binnen heb ik weleens vd-draden getrokken en een stopcontact doorgelust en een schakelaar aangesloten. Maar elktra aanleggen in een houten schuur is iets nieuws voor mij. Graag wil ik dat leren (gewoon omdat ik het leuk vind) dus het liefst bereid ik eerst zelf voor. Helaas heb ik niemand in mijn omgeving die mij kan onderwijzen, daarom graag de hulp van jullie knappe koppen!

Ik heb een eerste schema (zie onderaan dit bericht) gemaakt en daarbij horen een aantal vragen:

1) wat is je algemene indruk van het schema: is het juist en volgens de regels?

2) zijn dubbel polige schakelaar 2 en 1 goed geplaats? Ik wil de mogelijkheid hebben om de elektra in en de wcd in de tuin spanningsloos te maken - apart van elkaar.

3) ik wil graag een gevellamp (6) met een aparte bewegingssensor (6) en met een wisselschakelaar (6) om de gevellamp continu te laten branden. Helaas kwam ik verschillende schema's tegen, dit verwarde mij. Klopt het hoe ik het nu getekend heb? Zo niet dan zou ik graag een voorbeeld van een goed schema ontvangen.

4) ik wil in de schuur gebruik maken van ymvk-kabel in buizen. Maar hoe ga ik om met schakelaars en aarde? (want met aarde mag ik niet door de schakelaar toch? ) Ik neem aan dat ik niet vanuit een kabeldoos een losse vd-aardedraad mag trekken naar een lamp of volgende kabeldoos. Hoe ga ik hiermee om? Een concreet voorbeeld zoals bij plafondlamp (7, links) zou verhelderend zijn.

5) in het schema kruisen sommige kabels zich, mag dit? Ik probeer dit zo veel mogelijk te mijden maar ik lijk er niet aan te ontkomen.

IMG_20210420_191759.jpg 16189409777187599858867996207389.jpg 16189410067631792158966522537544.jpg

Ik zie uit naar jullie reactie,
Eeltje
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

 • #2
Een plafond in de schuur??

Die kruising is niet nodig. Daar direct de centraaldoos in.
 
 • Like
Waarderingen: Ik-eeltje

Ik-eeltje

 • #3
ABCDE schreef:
Een plafond in de schuur??

Die kruising is niet nodig. Daar direct de centraaldoos in.
Van de schakelaar terug door de kabeldoos naar de lamp bedoel je dan? Ga ik dat doen! Ziet er wat mooier uit idd en handiger als ik wat wil aanpassen later.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Schema lijkt me verder in orde. Overal gewoon de 3 kleuren samen laten lopen maakt het een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Ten aanzien van die lamp sluit je hem gewoon via de bewegingsmelder aan inderdaad en de schakelaar gebruik je om de bewegingsmelder te overbruggen.

Aarde kan gewoon mee de schakelaar in. In waterdicht schakelmateriaal is er vaak een klem voorzien binnenin om de aarde door te lussen. Of je gebruikt er een lasklem voor. Die kun je ook wel in de behuizing wegvouwen.

Dubbelpolig schakelen is niet per se nodig maar wel beter.

Ik zou met XMVK werken. Is net wat goedkoper en prima voor jouw doel.
 
 • Like
Waarderingen: Ik-eeltje

Ik-eeltje

 • #5
Heel helder commentaar, daar ben ik blij mee dankjewel.

Vonken_trekker schreef:
Schema lijkt me verder in orde. Overal gewoon de 3 kleuren samen laten lopen maakt het een stuk makkelijker en overzichtelijker.
Dat ga ik inderdaad nog even doen zodra ik het schema digitaal ga maken na jullie input. Goede tip!

Vonken_trekker schreef:
Aarde kan gewoon mee de schakelaar in.
Aaah kijk dat is handig, ik heb nog geen materialen besteld dus die mogelijkheid nog niet met eigen ogen gezien. Dan koop ik dat soort schakelaars, ik erop letten.

Vonken_trekker schreef:
Dubbelpolig schakelen is niet per se nodig maar wel beter.
Ik doe het liever iets too much met elektra :-)

Nogmaals dankjewel voor snelle en duidelijke reactie. Met de tips hier krijg ik er zin in om ermee aan de slag te gaan. Altijd leuk om iets nieuws te leren!
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

DSR9500

 • #6
Compliment dat je zo de klus voorbereid door eea vast uit te tekenen.
Zo ben je al goed bezig en hoef je het straks alleen nog maar te doen.

Suc6
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Ik-eeltje

Ik-eeltje

 • #7
Wat fijn compliment @DSR9500 , dankjewel.

Ik wil graag een goede klusser worden ipv een prutser. Anders had ik alles gemaakt van verlengkabels en contactdozen, hihi.

Soms voelt het wat overdreven. Desondanks kan ik elke hobbyklusser aanraden het uit te tekenen: dat biedt inzicht in hoe iets werkt én ik loop liever tegen problemen aan achter de tekentafel dan op dat ik half onder stroom sta - waarschijnlijk kan ik in die laatste situatie niet zo helder in oplossingen denken. Bovendien heb ik (of volgende bewoners) naderhand ook een mooi overzicht van hoe ik dingen zijn geïnstalleerd, zonder dat je een doosje hoeft open te maken.

En helemaal handig bij het bestellen van installatiemateriaal en de hoeveelheid daarvan, niets zo irritant als je het klussen moet onderbreken voor een ritje naar de winkel (al helemaal in coronatijd).
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Allemaal helemaal waar! Zo maken installateurs ook tekeningen van hoe een installatie eruit moet zien. Niet per se per draad maar wel een overzicht van de benodigde dozen/aansluitingen en verdeling over groepen etc.
 
 • Like
Waarderingen: Ik-eeltje

ABCDE

 • #9
Meer klussen en ook bij familie, dan kun je in je schuur gewoon voorraden aanhouden in van die euronorm kratten (is geen merk Jan!) en hoef je niet meer alles uit te tellen :+

Van een zo'n 100m rol ymvk 3G2,5 kun je heel wat random keukengroepjes leggen.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu