Druktoename CV normaal?

Bass

  • #1
Beste medeklussers,

Sinds een tijdje heb ik last van drukverlies in de cv-installatie. Ik weet bijna zeker dat er geen lekkage in de leidingen zit. Na veel berichten hier op het forum te hebben gelezen, denk ik dat de oorzaak een kapot expansievat moet zijn. Vanmorgen heb ik de koude ketel bijgevuld tot 2 bar. Vanmiddag heb ik de verwarming aangezet. Ik zag daarbij dat de druk bij 75gr. opliep tot niet iets over de 3 bar. Ik heb toen de verwarming maar weer uitgezet, om in werking treden van beveiligingen te voorkomen.
Nu is mijn vraag of een drukverschil van ca. 1,2 bar normaal is in een cv-installatie bij een temperatuurtoename van ca. 55gr. Of is dit juist een extra aanwijzing voor een kapot expansievat?
 

Panic

  • #2
Je kan er inderdaad van uit gaan dat je expansievat kapot is, deze zal vervangen moeten worden. Vervang gelijk je overstortventiel mee, deze heeft waarschijnlijk al ingegrepen (gebeurt bij een druk van meer dan 3 bar).
 

Chathanky

  • #3
Het hoeft niet perse een probleem te zijn.
We kunnen niet ruiken hoe groot je installatie en expansievat is.
Daarbij is het vullen tot 1,5 bar veelal voldoende, het hangt ook af waar het expansievat hangt en hoeveel waterkolom er boven het vat bevindt. Zeker met een cv met veel waterinhoud moet je de druk niet te hoog hebben.

Een slecht of een defect vat kan overigens best hoor, maar om een vat te vervangen terwijl het mischien niet de oorzaak van je probleem is is ook zo wat.
 

Xr8

  • #4
Heel normaal bij een defect vat. Nieuw vat halen van gelijke inhoud en voordruk. Nieuw overstort ventiel is zeer aan te raden omdat deze vaak niet meer goed sluiten na opening.

Stekker eruit, installatie aftappen, beide onderdelen verwijderen, nieuwe verpakken en op dezelfde plek terugzetten. Vullen en ontluchten en klaar is het weer.

Succes.
 

Bass

  • #5
Bedankt voor de antwoorden! Ik zal er morgen eens mee aan de slag gaan.
Het is trouwens een cv-installatie in een gewone eengezinswoning, waarbij het expansievat direct naast de ketel op zolder hangt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu