Na onderhoud cv nog steeds drukverhoging. Normaal?/,niet nor

Ritch.

  • #1
Goeieavond.

Omdat ik er toch mee in mijn hoofd blijf lopen heb ik een account aangemaakt om mijn vraag te stellen en hopelijk antwoord te krijgen.

Sinds vorig jaar woon ik op mezelf en kwam ik er in de winter van 2015 achter dat mijn druk van de CV (Nefit Proline) behoorlijk opliep tijdens het verwarmen,ik had wel de cv zelf op een te hoge druk gezet kwam ik later achter (2.1Bar),tijdens verwarmen bereikte de ketel bij 75graden zelfs 3.1Bar,het overstort ventiel is nooit opengesprongen.

Ik had begin dit jaar iemand langs laten komen die dat soort werk gedaan had,hij heeft toen wat water uit de cv gelaten en gezorgd dat de druk op 1.6bar stond,hij heeft toen ook het expansievat nagekeken maar die was niet kapot volgens hem,hij vertelde dat er geen probleem was maar dat ik de druk gewoon te hoog had bijgevuld.

Vandaag heb ik een Erkend bedrijf langs laten komen voor een onderhoudsbeurt aan de ketel,dit ook omdat naar mijn idee de inlaatcombinatie water bleef lozen,die was inderdaad stuk en is netjes vervangen,de ketel is onderhouden en was niks mis mee,de ketel is ook pas in 2014 geplaatst.

De monteur heeft de druk van het expansievat nagemeten en die was in orde,ik vertelde toen dat mijn druk bij verwarmen opliep,hij zei dat dit normaal was als het niet teveel was,hij zei wel dat er een kraantje niet helemaal openstond wat waarschijnlijk de hoge drukverhoging veroorzaakte en heeft toen de ketel laten verwarmen en bij 59graden was de druk 2.2 (koude toestand 1.7),hij zei dat dit prima was,toen de monteur weg was ging ik toch nog even kijken uit nieuwsgierigheid en toen zag ik dat de ketel de 75graden had bereikt en de druk alweer op 2.5 stond,dit is dus 0.8bar verschil terwijl het expansievat in orde blijkt te zijn.

Is dit normaal? Ik blijf er namelijk mee rondlopen met die vraag omdat de ketel vandaag onderhouden is en alles gecheckt is.

Het expansievat is een Flamco 0.5 voordruk 18L.

Ik hoop dat ik me zorgen maak om niks en een antwoord krijg.

Alvast bedankt!
 

JeffreyD94

  • #2
Ik heb de volgende vragen:

- Hoeveel vermogen heeft je ketel?
(Maak ff foto van is makkelijker)

- Hoeveel radiatoren heb je, en is dit een enkele plaat dubbele of driedubbele? (Als je precies weet welke types en hoe je dat opschrijft ook goed)

- Staat je ketel boven of beneden?

- Hoeveel verdiepingen bedraagt je huis?

Dit is voor nu ff genoeg, als je dit invuld kan ik je misschien het juiste antwoord geven.

Tevens kan je nog voor kiezen om installatie leeg te laten lopen. En je expansievat los te draaien sommige installeur zeggen dat ze iets doen maar doen het niet.
 

JeffreyD94

  • #3
Vergeten te vragen zit de expansievat in de aanvoer of retour?
Zit de expansievat aan de zuigzijde of perszijde ten opzichte van de pomp?
 

Ritch.

  • #4





Ik weet niet of ik het juist heb naar heb in het menu van de cv gekeken en daar staat 18.0 KW

Ik heb 6 radiatoren,4dubbele en 2 enkele.

Mijn huis is 1 verdieping dus een enkele verdieping,mijn cv staat op de kamer waar ook de wasmachine staat.

De installatie is door de monteur al leeggelaten,hij heeft ook met een geel apparaat de druk van het expansievat gemeten,ook had de monteur al extra een nieuwe expansievat meegenomen.

Van het retour en welke kant van de pomp weet ik zo niet,heb wel een foto gemaakt,weet niet of je daar iets aan hebt.

Is het erg dan?
 

JeffreyD94

  • #5
Kan je expansievat ontlucht worden aan de bovenkant? Hij zit namelijk aardig hoog. Als je dat als eerste probeert? Eventueel ff installatie aftappen tot drukloos is, en vervolgens wartel openmaken en langzaam vullen tot alleen water op dat punt eruitkomt dan weet je dat daar geen lucht meer inzit.

Over of je vat verder groot genoeg is ga ik wel van uit. Maar voor zekerheid bereken ik het wel ff.
 

GewoonIemand

  • #6
Inderdaad eerst alles goed ontluchten, kijk vooral naar de hoge punten.

Wat je kunt proberen:
- alle (thermostaat)kranen open draaien...
- cv vermogen verlagen
- pomp snelheid verlagen, hoor je bijvoorbeeld te veel 'ruis' door de buizen dan staat de pomp te hard en zou je een lagere toerental kunnen overwegen.
 

Ritch.

  • #7




Dit is een foto van de bovenkant,weet niet of dat een ontluchtingsnippel is?

Is het een groot probleem dan dat het drukverschil 0.8bar is?

Ik moet er toch van uit kunnen gaan dat de monteur alles goed heeft nagekeken?
 

Ritch.

  • #8
Ik heb ergens op internet gelezen dat een expansievat nooit ontlucht dient te worden,in hoeverre klopt dit?,ik las dat de lucht die in het vat zit er moet blijven ivm de voordruk
 

Ritch.

  • #9
Ik hoor geen ruis door de buizen,alleen hoorde ik af en toe een tik,dus lijkt me de pompsnelheid goed?

Hij staat nu op 18kw,heeft dit te maken met de druk?


Is het echt erg dan dat de druk bij verwarmen tot 2.5 komt?
 

JeffreyD94

  • #10
Dat witte tuitje aan de bovenkant wat in het water leiding zit is de ontluchting schroef, deze mag gewoon ontlucht worden. De onderkant zit een witte deksel en daarachter kan je je voordruk meten, daar moet je vanaf blijven. Boven kant is puur lucht uit installatie lopen.

Tevens advies om je druk van je ketel te houden op 1,25 is meer dan voldoende. Je voordruk is namelijk 0,5 flamco adviseerd daarbij een druk van 0,3 erboven. Echter mag daar wel iets van afgeweken worden dit zal je druk schommeling verminderen, die 0,8 bar is namelijk best veel.

Hoop dat dit je probleem verminderd.
Een kleine drukschomeling is niet erg van 0,2 bar, maar 0,8 duid naar een probleem met het opvangen van je expansiewater.

Edit:
Je zei dat die hem gemeten had?
Wel drukloos met lege installatie?
En niet wat meeste doen ff kloppen van ja is wel goed.
 

Ritch.

  • #11
Nee gemeten met een apparaat.

Dus 1.7 is nog te hoog? Omdat een installatie niet onder 1 bar mag komen.

Dus als ik wat water uit de cv loos tot 1.3 bar dan is het drukverschil geen 0.8 bar meer?

En als ik de witte tuit een beetje losdraai moet ik wachten tot er water uitkomt?,en kan dan het drukverschil ook al verminderen?
 

Marcn88

  • #12
Cv druk niet laten zakken tot 1,2 want bij de proline verschijnt dan een servicemelding in beeld tbv waterdruk
deze geeft hij bij 1,2 bar tevens doet de pomp van dit toestel een 0,3 bar drukverhoging geven doordat er gemeten wordt in de perszijde van de pomp dat de druk bij inbedrijf komen toestel dus 0,3 bar hoger is dan de vuldruk is verklaarbaar en als hij dan van koude toestand naar warme toestand 0,5 bar extra doet is niet heel vreemd gewoon vullen tot 1,7/1,8
 

JeffreyD94

  • #13
Het ontluchten van dat gedeelte tot er water uitkomt zal zeker je expansievat niet benadelen, of het enorm veel helpt kan je pas zien als er inderdaad lucht in zat en geen water. En ja 1,3 bar is voldoende. De druk moet voornamelijk hoog genoeg zijn bij installaties die beneden zitten. Ivm elke 10 meter omhoog met water gevuld leiding zal beneden een druk verhoging opleveren van 1 bar. (1,3 is in stilstaande toestand.) Maar even terug op het alle eerste punt, zolang het onder de 3 bar blijft is het veilig. Overstort hoort alleen in de aanvoer en niet bij de expansievat ivm de lagere druk door de pomp ten opzichte van een verhoogde druk bij de perzijde van de pomp.
 

Ritch.

  • #14
Oke bedankt.

Dan van die drukverhoging van de pomp had ik inderdaad al eens gelezen dat daarom bij nefit proline de druk iets verhoogd..

Dan hoop ik dat het na ontluchten nog maar max 0.5 bar verhoging is.

Hoe bedoelt u dat de overstort niet bij het expansievat moet,als u goed de foto ziet van het expansievat dan ziet u ook het overstortventiel,die hangt bij het expansievat...dit hoort dus niet??
 

Ritch.

  • #15
Ik heb het bij het expansievat ontlucht,kwam vrijwel geen lucht uit.

Verwarmingen ook ontlucht maar die waren goed zoals ik al had verwacht omdat de verwarmingen allemaal overal goed warm werden.

Heb ook de druk van de cv laten zakken tot 1.5 bar...verwarming aangezet en bij 75graden stond hij toch weer op 2.3..

Kan ik er gewoon vanuit gaan dat alles in orde is of?
 

Ritch.

  • #16
Ik heb me even alles op een rij gezet en als het inderdaad klopt wat marcn88 zegt dan is mijn drukverschil niet eens zo hoog toch?

Als de pomp inderdaad 0.3 drukverhoging geeft bij het in bedrijf stellen,dan heb ik dus eigenlijk bij een warme toestand maar 0.5 drukverschil..

1.5 koude toestand. In bedrijf pomp 0.3 bar extra is 1.8.... en dan heb ik in warme toestand 2.3 dus dan 0.5 van het verschil koud naar warm...

Dus ik hoef me geen zorgen te maken eigenlijk?



Sorry van de vele posts
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #17
Heb me een tijdje in kunnen houden maar nu vond ik het toch tijd worden om te reageren.
Dit drukverschil is absoluut niet normaal dus.
Je hebt de voordruk van het expansievat gemeten schrijf je, ik zou dan weleens willen weten hoe je dat precies gedaan hebt.
Zou graag stap voor stap willen weten hoe je dit gedaan hebt want ik heb het sterke vermoeden dat de voordruk van het vat niet in orde is.
 

Ritch.

  • #18
Hallo Neesje.

Gister is er een onderhoudsmonteur langsgeweest,die heeft de Expansievat nagemeten met een apparaat.

Hij vertelde dat het expansievat in orde was,omdat dit een monteur was moet ik er toch vanuit gaan dat dit klopt toch?.

Ik blijf er zelf ook een vreemd gevoel aan overhouden,kan het kwaad dan dat de druk tot 2.3 komt?

Ik wil best zelf een expansievat aanschaffen en die monteren,denk u dan dat de druk niet meer zo hoog komt?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #19
Ik zeg dat ik niet geloof dat het vat in orde is.
Weet niet hoe hij dit heeft gecontroleerd maar ook ik had collega's die tegen het vat tikten als controle.
Dit drukverschil klopt in ieder geval van geen kanten.
Enige juiste methode is, installatie drukloos maken en hierna de voordruk van het vat meten met een bandenspanningsmeter.
 

Ritch.

  • #20
Ik heb er ook steeds een raar gevoel bij... alles leid naar de expansie toe,ik ga zometeen een expansievat halen (een reserve is nooit verkeerd) en dan laat ik vanavond weten wat de installatie doet met het nieuwe expansievat..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu