Douche putje verplaatsen/aanleggen

Tmoons

  • #1
Hallo,

Inmiddels is het hangend toilet klaar (zie andere vragen). Nu gaat er begonnen worden met de badkamer (tegels afbikken etc.).

Nu is het zo dat de badkamer 4-kant is en dat de douche cabine nu niet op een handige plaats staat en dat de hele badkamer om gegooid gaat worden.

Korte situatie schets:
Vierkante badkamer, deur in de linker onder kant, door de deur rechtdoor de oude douche cabine 80 X 80 (als hij dat al red). Rechts naast die cabine (strak er tegen aan en tegen de rechter zijmuur) een groot badkamer meubel.

Daaronder (als in richting de "onderkant van het vierkant dat de badkamer vormt) een gat waar ooit de oude toilet stond. Dat is eigenlijk gelijk rechts om het hoekje van de deur waar door je binnenkomt. Aan die muur hangt ook gelijk de radiator die vervangen gaat worden door een "design radiator".

De rechter en wand om het hoekje van de deur zijn gipsplaat wanden (worden er helemaal uitgesloopt en nieuwe platen op de bestaande metalen regels).

Nu is het zo dat de koud en warm water toevoer binnenkomen onder het badkamer meubel. Daar zit ook een afvoer ( 50mm gok ik even uit mijn hoofd) Tevens zit er een afvoer van de douche in de douche cabine.

Nu moet het zo gaan worden dat op de plaats waar het badkamermeubel staat de nieuwe douche hoek moet komen. Dit wordt gerealiseerd door een cellenbetonblokken muurtje te maken op 90 cm van de rechter muur en daar overheen te tegelen.

Nu zit in dat gebiedje natuurlijk wel de binnenkomende warm en koud water en een afvoer, maar dat zou ik graag weg willen werken en tevens de afvoer wat meer in het midden van het nieuwe douche hok willen hebben. Ik heb al even gezocht (bouwmarktsite met klus tips) maar kan eigenlijk niets vinden over het maken van een doucheputje in een betonnen vloer. Huis stamt uit 1986 vloer is beton (20 cm met piepschuim isolatie).

Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken?
Zelf dacht ik aan het volgende:

Douche putje
Gat in de grond boren op gewenste lokatie, passend afvoerputje erbij zoeken (eentje die in het gat past en de lelijke randjes afdekt.)
afvoerbuis oude putje omleggen naar nieuwe putje. Nieuwe putje netjes in de tegels weg werken en klaar is dat (goed voegen en kitten etc.).

Leidingen wegwerken
Deze komen op ca 4 CM van de muur omhoog door de grond.
in de muur vrezen kan, maar kost erg veel moeite plus dat de leidingen al op 4 cm van de muur binnekomen en dus dan als nog een bochtje moeten maken etc..
Ik had bedacht een "koker" vormige ombouw te maken die om de leidingen heen gaat, netjes afgekit en getegeld, met bovenaan de kraan (thermostatische-douche-kraan) 90 graden omhoog gedraaid OP het "bordes/kokerding") (Dit ivm ruimte besparing (gehele douche hok is maar 175 bij 175).

De scheidingswand
Wil ik dus van Cellenbeton maken. Kan dat, er komt namelijk geen steun meer op de verste hoek. Welke dikte is dan verstandig? Wel wordt alles betegelt. Of is het verstandiger een wand te maken van gipsplaten en regels?

De nieuwe radiator
Leidingen door de systeemwand laten lopen, naar buiten laten komen waar de radiator komt te hangen en zo aansluiten (nieuwe komt aanzienlijk hoger te hangen dan de oude (standaard hoogte, standaard radiator).

Graag hoor ik de oordelen van de profs... omdat ik dat namelijk nog lang niet ben. :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een tekening of een paar foto's van de situatie zou wat meer duidelijkheid scheppen, zelfs met heel veel verbeeldingskracht lukt het mij niet een goed beeld van de badkamer te krijgen.

Hoe u foto's kunt opsturen staat in de hoofdrubriek.
 

Ferryvanmaurik

  • #3
Een tekening zou duidelijkheid geven maar begrijp wel een beetje waar je heen wil.

Putje:
Ik weet niet hoever deze verplaats wordt maar houd rekening met de afwatering van een CM of 2-3 per meter. Ik heb zelf laatst van een slaapkamer een badkamer gemaakt met een douche hoek en dus de put in de grond. Hierbij moest de afvoer van de ene kant naar de andere kant van de kamer (2,5m)Ik heb het laagste punt van de afvoer een stuk in de betonnen vloer gevreest tot een stuk onder de dekvloer. Dieper durfde ik niet. De uiteindelijke extra dekvloer kwam toch nog uit op 8 cm. En neem een putje met zij-aansluiting. Putje natuurlijk zo plaatsen dat de tegels er goed op uitkomen. (Mooiste is alvast rekening te houden met de tegels)

Houd ook rekening het waterdichtheid vooral bij douche hoeken en gebruik kimband met de bijbehorende voorstijk. Er zijn diverse producten hiervoor op de markt. Zoek "natte ruimten systeem" met google.


Scheidingswand:

Cellen beton zou bij mij zeker de voorkeur hebben. Nadeel is wel dat dit de stevigheid verliest als deze niet voledig is ingesloten tussen andere muren. Loopt deze want bij jou tot het plafond? Zorg er dan voor dat deze daar vast komt met purschuim voor extra zekerheid en gebruik ankers waar je hem haaks op de muur zet. Dikte zou ik 10 cm nemen indien dat mogelijk is.

Leidingswerk:

Wat je weg kan vrezen zou ik doen. Kost meer tijd maar is wel zo mooi. Als er nog een dekvloer op komt wal ik gewoon zoveel mogelijk daar ik leggen of anders gewoon in de bestaande vloer vrezen. Gebruik hiervoor gewoon flexibele leidingen. Welke Wika heten maar weten niet of ik dit mag zeggen omdat het een merk is toch :cry: ?

Hope this wil help???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een afvoer mag maximaal 1 cm per strekkende meter aflopen.
Overigens heb ik van wika buis nog nooit gehoord :?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Merk verwijderd, mod. bedoelt die,natuurlijk :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor buigzame leidingbuis met mantel eromheen is de merknaam eigenlijk een soortnaam geworden, en er is geen fatsoenlijke andere soortnaam. Om dat te omschrijven is het noemen van die naam dus redelijk acceptabel.

Van mensen die maar 1 of twee berichten hebben geplaatst en nadrukkelijk (en vaak herhaaldelijk) een merknaam noemen, bestaat de kans, dat zij het bericht alleen maar neerzetten om het betreffende product te promoten, iets wat regelmatig voorkomt.

Daarom, en vanwege onafhankelijkheid, vermijden we het noemen van merken voor het advies wat te gebruiken, aan te schaffen zoveel mogelijk. Er zijn van producten zoveel merken, en waarom zouden we merk het meest propageren, alleen omdat er een aantal mensen dat vaker gebruikt?

Voor reparatieadviezen ligt dat anders, daar kun je niet zonder het merk, maar zodra daar een aankoopadvies gevraagd wordt, is het ook voorbij!

Zo zijn de forumregels en daar houden wij ons aan als moderators.
 

Tmoons

  • #7
En ik me maar afvragen waarom er niemand reageerde... blijken die mailtje het niet te doen :).

Bedankt voor al het mee denk werk!

Inmiddels heb ik het putjes probleem opgelost door een opbouwdouchebak te plaatsen.

De leidingen heb ik in de muur weggewerkt en een klein deeltje onder de douchebak.

De scheidingswant wordt met ankers (op elke regel) in de muur vast gezet en gelijmt aan de grond, de muur komt niet tot het plafon, maar mogelijk komt er wel een verbinding (dmv een stalen stang bijvoorbeeld). Volgens de gipsblokkenbetonboer-website zou het moeten kunnen (zij hebben een gelijke situatie als voorbeeld op de site staan).

Dus voor een deel dankzij de adviezen hier, en dankzij het " gewoon gaan proberen" ben ik inmiddels doucheloos en hopelijk heel binnenkort weer druk aan het douchen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu