Gebroken doucheputje

HenryH

 • #1
beste mensen,

Eens per maand halen wij het doucheputdeksel uit het putje om het schoon te maken. Nu is het rooster van de pot (of hoe dat maar heet) af gebroken. Een nieuw exemplaar is niet meer te krijgen. Ze zijn allemaal groter, terwijl dit doucheputje uit de jaren zeventig een rooster heeft van slechts 8,2 cm. Daarom wil ik het proberen te lijmen of solderen. Wat raden jullie aan? Als jullie advies is om het te lijmen hoor ik graag met welke lijm. Als solderen beter is, zal ik een soldeerbout moeten aanschaffen. Dan wil ik graag weten wat voor een dat moet zijn. Met een vlam, of met een punt?

Alvast hartelijk dank voor jullie adviezen!
Harry

PS: er zit ook een gat in de pot (foto 3), maar dat heeft er altijd al gezeten.

81EFF2CF-04C2-48CE-A8FB-5DB00C9AD9FA.jpeg 38008F97-C1C1-49B8-9A76-DF3E68C8A811.jpeg 55E2AC6E-9C54-4CF6-AEE9-B79EFA1820B0.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Solderen zal heel moeilijk worden. Zeker als je daar geen ervaring mee hebt en ook niet bekend is welk materiaal het exact is. En als dat wel zo zou zijn, moet je waarschijnlijk hard-solderen. Het is helemaal de vraag of dit oude deksel dat nog wel aan kan...

Zoek eens met "Rooster 610.100.001". Dat is een deksel met een exacte maat van 82 mm (van het rooster bovenaan). De tekening vind je als je op de eerste gevonden link klikt. Hij heeft een totale diepte van 42 mm en een doorsnede van de klok van 70 mm. Misschien past deze in jouw situatie? Als de klok maar over de afvoer past, op zodanige manier dat er water in de zo ontstane sifon blijft staan en dat water dan het riool luchtdicht afsluit .
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

HenryH

 • #3
Dank voor de link, Kees. Gisteravond uren gegoogled, maar dit had ik dus niet gevonden. Het rooster past zeker, alleen denk ik dat de klok van 7 cm niet in het ingemetselde kunststoffen putje past. Dat is exact 7 cm. Ik heb een foto gemaakt. Ziet er wel heel vies uit, maar schoner kunnen we dat ruwe beton niet krijgen.:oops:

F0D0DE63-E100-41CD-8CB5-1AE5741A6893.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Wat voor materiaal is het plaatje met de gaatjes en het andere materiaal. Ik noem het maar even het slot voor de lucht.
Het moet weer aan elkaar komen als foto 1. Wat mij even op het verkeerde been zet is het gat.
 

HenryH

 • #5
Wgb, ik vermoed dat de klok van tin is en het plaatje met de gaatjes van ijzer. 2 close-up foto's gemaakt. Misschien geven die een aanwijzing welk materiaal het is.

E90C5A27-E2B2-40D3-AE30-D088404F09E2.jpeg 8BC76713-F787-4ECA-84E6-0FE33796B649.jpeg
 

Kareltje333

 • #6
Het lijkt erop dat dat gat erin gecorrodeerd is, het is ook niet logisch dat er een gat in zou zitten, want dan zou de stankafsluiter zijn werk niet doen,

HenryH
Had je last van stank in deze ruimte?
 

Kareltje333

 • #7
Een schuur eens een beetje van het oppervlak van beide delen schoon, dan kunnen we beter beoordelen wat voor materiaal het is.
 

HenryH

 • #8
Inmiddels ben ik erachter dat de klok van lood is en het plaatje van rvs.
We hadden geen last van stank in de badkamer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Zo te zien hebben ze de klok van de put afsluiting langer gemaakt verlengt met een oude klok van een oude loden Progress sifon deksel.
De gat hebben ze er in gemaakt zodat het water beter weg kan lopen.
Naamloos.jpg

1681990495979.png

Je zou het midden pijp gaan verlengen zodat je een gewone deksel met kom er op kan zetten.
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

HenryH

 • #10
Hartelijk dank voor het meedenken en tekenen, Henk.
Lang geleden zijn bij een renovatie de nieuwe vloertegels over de oude geplakt. Toen is die kom waarschijnlijk verlengd omdat het rooster anders te diep zou komen te liggen.
Als we een gewone deksel met kom op een verlengd pijpje willen plaatsen zitten we wel met de beperkte ruimte. Dankzij een eerdere reactie hier weten we nu dat een deksel van 8,2 cm nog te krijgen is, maar daarvan is de klok 7 cm diameter. Precies de binnenmaat van het ingemetselde vierkante kunststof putje waar hij in moet vallen. Dat gaat dus niet lukken denk ik.
Vandaar dat de simpelste oplossing ons leek om klok en deksel weer aan elkaar vast te zetten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Maar die klok is een legering dus moeilijk te solderen op rvs.
Je kunt een plaatje bladlood op de klok solderen en en dan lijmen op deksel.
Of de klok op het pijpje put maar dan moet dat gat dicht want zo hou je stank van het riool, als klok te laag komt maar er dan even pootjes onder zodat ie niet dieper kan en zo kan het water ook lang stromen en geen stank.
Nu kan deksel er gewoon los op liggen.
Naamloos.jpg

Die ik eerst tekenen onderaan #9 daar kan een overgangstuk 50x40 met rubber over heen schuiven
mocht pijp van put 50 zijn kan een overgang stuk 60x50 en rubber er overheen schuiven
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

HenryH

 • #12
Henk, ik snap het. Heel handig , zo'n tekening erbij.
Het idee een plaatje bladlood op de klok te solderen spreekt mij het meest aan. Een soldeerbout is altijd handig om te hebben, dus die schaf ik hiervoor graag aan. Ik neem aan dat dit lood solderen wel met een gewone soldeerbout kan, dus niet zo een met een vlam?
En wat voor lijm zou jij gebruiken om vervolgens de klok op het deksel te lijmen?
 

BigBert

 • #13
Klinkt misschien gek, maar ik zou het gewoon. Met secondelijm lijmen. Er komen nauwelijks krachten op. Het hoeft elkaar slechts vast te houden.
 

HenryH

 • #14
Bert, dit klinkt niet zo gek. Alleen halen we het ding er wel eens per maand uit om het schoon te maken. Dan is het al weer een kliederzooi van zeep en haren, waardoor zo'n smal putje snel verstopt raakt. Tijdens dat schoonmaken merkten we steeds meer beweging tussen kom en deksel, totdat hij helemaal losliet. Dus hij heeft wel ietsje te houden, ook al zijn het geen forse krachten bij uitnemen, voorzichtig schoonmaken en terugplaatsen.
 

De Bob

 • #15
Als het plaatje van Rvs is, laat er dan een Rvs pijpje op lassen/hechten met een goeie binnen en hoogte maat, zo heb ik jarenlang een putdeksel gehad.
Dat lood aan het deksel solderen zie ik niet zo zitten, voor een leek.
 
 • Like
Waarderingen: Henk E en HenryH

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Stukje PVC pijp afgesloten door een dop. Pijpje wat over het bestaande pijpje in het putje valt.

Stankslot met los pijpje..jpg
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

HenryH

 • #17
Bob, wat jij voorstelt is misschien wel de netste, meest strakke oplossing. Meer kans op succes dan zelf solderen, waar ik geen ervaring mee heb. Maar waar laat je zoiets doen? Ik ken niemand in dat wereldje van rvs of metaalbewerking. Bij wat voor soort bedrijf zou ik moeten zijn met dit verzoek?

En Wgb, dank voor je tekening en het meedenken over een oplossing. Ik ga vanavond de aangedragen suggesties eens rustig overdenken.

Geweldig, dit forum met zulke behulpzame meedenkers. Dank allen tot zover. Wordt vervolgd!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Je zult met een brander en een bout moeten solderen met loodsoldeer 33/67 of 40/60
Video uitleg loodsolderen klik hier op.
Je kan ook een Twee-componentenlijm gaan gebruiken
Je kunt ook een plaatje messing op solderen en later een gaatje boren deksel en dat plaatje en daar een schroefje in maken dan zit ie ook stevig.
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

De Bob

 • #19
Volgens bovenstaande tekening kan u ook een pvc pijpje op maat nemen met daarop een dop gelijmd, en dat met een verzonken boutje onder het dekseltje bevestigen.

B.t.w. elk metaal bedrijfje kan voor u een pijpje Rvs erop lassen.
 
 • Like
Waarderingen: HenryH

HenryH

 • #20
Beste mensen,

Iedereen nogmaals bedankt voor het meedenken. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen het oude putje te lijmen. Met Sikaflex 291. Klok en roostertje lijken nu muurvast aan elkaar te zitten. De tijd zal leren of het houdt, maar ik heb er wel vertrouwen in.

Met vriendelijke groet,
Harry
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu