Diameter warmwaterleiding

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

We zijn bezig met de leidingen in de badkamer. We willen de leidingen die naar de bad/douche kraan gaan in de muur weg werken. Ik had hier en daar al gelezen dat je voor warmwaterleidingen het beste 15 mm. kan gebruiken.
In de oude situatie waren de leidingen aan het begin waar ze de grond uitkomen 15 mm, maar in de laatste vertakking naar de douchekraan werd er 12 mm gebruikt. We hadden een lekkere harde douchstraal, en willen die druk er wel zo ophouden.

Mijn vraag is eigenlijk: wat zijn de nadelen als je 12 mm gebruikt in plaats van 15 mm?

en een andere vraag: ik las ook dat je in de muren de leidingen moet beschermen met een mantel, maar bij de bouwmarkt hadden ze geen flauw idee waar we moesten zoeken. Wat wordt er precies gebruikt als beschermmantel?

Alvast bedankt,

afz. Bianca
 
Als mantel wordt meestal een soort ribbelbuis gebruikt, meestal zwart of doorzichtig.
Er is ook koperen buis op rol verkrijgbaar waar al een mantel omheen zit.
 
Behalve voor een stortdouche of rainshower is er geen 15 mm nodig tenzij er afstanden van meer dan zo'n 7 meter zijn te overbruggen.
Voor een badmengkraan is het wel handig om 15 mm te gebruiken i.v.m. de vultijd van het bad.
 
Ja, pas wel op met buigen, ze knikken nogal gauw.
Er zijn wel buigijzers voor met een grotere straal, misschien te huur bij de bouwmarkt of een van de grotere verhuurders.
 
Uhh, ik weet niet beter of er wordt aangeraden 12mm te nemen voor warmwater. Je hebt hiermee namelijk sneller warmwater en het is energiebesparend. Qua druk en snelheid maakt het volgens mee niks uit.
 
Maar wij gaan een bad/douchekraan in een monteren, en zoals Jan al schreef wordt 15 mm dan wel aangeraden. We hebben de 15 mm leidingen al in de muur gefreest, dus nu maar hopen dat het werkt...
 
De diameter is afhankeleijk van je warmwatertoestel. Een keukengeiser levert maar twee liter warmwater per minuut. Bij gebruik van een 15 mm leiding dan stroomt het water langzamer dan in een buis van 12 mm. Hoe langer het water onderweg is hoe kouder het is bij het tappunt. Badgeiser en combiketels kunnen 8 liter per uur leveren.

Wanneer je koperleidingen in de muur wegwerkt en in de muur is kalk verwerkt (gpswanden, stuclaag) zorg er dan voor dat het koper hiermee niet in aanraking komt. Kalk lost koper op, binnen de kotste keren heb je een gat in de leiding. Kun je helemaal opnieuw beginnen in je nieuwe badkamer.
 
Beetje overdreven, wanneer er geen vocht bij komt gebeurt er niets, alleen onder invloed van vocht kan het koper aangetast worden en dan meer door de cement dan door de kalk.
 
Jan,

In elke woning is een percentage vocht aanwezig en dus ook in wanden en muren. Daar komt bij dat kalk vocht aantrekt.

Ook in de voorschriften (werkbladen, Giveg voor gasleidingen en Vewin voor drinkwaterinstalaties) staat expliciet aangegeven dat er geen onbeschermde koperleidingen in de muur weggewerkt mag worden als er kalk in de muur is verwerkt.
 
Klus-Stinus schreef:
Jan,

dat er geen onbeschermde koperleidingen in de muur weggewerkt mag worden als er kalk in de muur is verwerkt.

En cement is...... kalk!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan