Diameter warmwaterleiding badkamer

152jurgen

  • #1
Hallo,

Bij de renovatie van mijn huis dacht ik erover om de warmwaterleiding naar de badkamer (er wordt later een tweede badkamer op die leiding geplaatst) in koperbuis met diameter 12 mm uit te voeren.

Dit om sneller warm water te hebben. Mijn vraag is dan ook of dit voldoende zal blijken. Ga ik bijvoorbeeld niet erg lang moeten wachten om een bad te laten vollopen?

Iemand raadgevingen?

Alvast bedankt,

Jurgen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet niet of het een grote rol speelt, maar misschien handig als je de afstand ook vermeldt, van ketel tot aan beide badkamers.

Plus de warmwater capaciteit van de ketel.

En het is ook wel handig te weten of je denkt dat beide baden / douches tegelijk vol moeten lopen / gebruikt worden.
 

152jurgen

  • #3
De ketel staat in de kelder en heeft een capaciteit van 150 liter. De badkamer bevindt zich op de eerste verdieping, op pakweg 8 meter van de ketel. De tweede badkamer zal later op de tweede verdieping bijgebouwd worden.

Samen douchen lijkt me toch een must later.

Bedankt,

Jurgen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die ketel is, begrijp ik hieruit, een boiler?
Dus 150 liter heet water beschikbaar, zonder begrenzing van snelheid (... liter/minuut)?

Geef anders ook nog even aan hoe het warm water gemaakt wordt, dus merk/type ketel, plus hoe de boiler in het circuit is opgenomen (bijv. indirect, door cv gestookte boiler).

Ik zou daar nooit 12 mm voor nemen, lijkt me veel te dun voor twee douches tegelijk. Maar dat is gevoelsmatig, geen berekening.

Of 15 mm genoeg is durf ik niet te zeggen, laat ik liever aan vakmensen over.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wanneer u geen stortdouche gebruikt zou een leiding van 12 mm genoeg moeten zijn naar de douche, dit hang ook af van de pijp die u gebruikt, bij een flexibele pijp met ommanteling moet het kunnen.

Ik zou eenzelfde soort pijp van 15 mm vanaf de boiler apart naar het bad leggen, dan hebt u vrijwel geen last van drukverlies bij het openen van een andere warmwaterkraan.
Overigens hangt drukverlies ook af van de aanvoer naar de boiler, met een 15 mm aanvoer krijgt u toch te maken met drukverlies, ook de doorstroomcapaciteit van de inlaatcombinatie is hierop van invloed.
 

Markus

  • #6
Aangezien het om een renovatie gaat en u waarschijnlijk renoveert om meer comfort in uw woning te genieten zou ik voor een 22 mm leiding kiezen, zeker gezien de lengte van de leiding.

Deze dikke leiding geeft echter wel weer een langere wachttijd en hoger warmte verlies. U zou een permanent rondgaand warmwatersysteem kunnen kiezen. Hierbij heeft u altijd zeer snel warm water voor handen en minimaal verlies van warmte.
 

152jurgen

  • #7
Allemaal bedankt voor de antwoorden.

Markus, wat dat permanent rondpompend systeem betreft, hier had ik ook al aan gedacht, maar volgens mij levert dit net meer warmte verliezen op, maar wel een groter comfort.

Waarschijnlijk zal ik voor de 15mm gaan om voldoende debiet voor twee douches te hebben. Ik ga nog even nakijken in welke diameter de boiler gevoed wordt.

Bedankt,

Jurgen
 

Xr8

  • #8
Ik zou per douche een leiding vanaf de boiler trekken, en de diameter niet dikker als noodzakelijk, 12 kan vaak al een behoorlijke hoeveelheid water leveren, voor een bad zou ik 15 nemen, omdat het verlies hier niet merkbaar is, je mengt nl altijd al aan het koudwater.

Bij alleen een douche zonder grote waterafnemers zou ik 12 mm nemen weinig verlies en je kunt er prima op douchen.

Wat betreft de circulatie leiding, dit is niet een echt energie bewust systeem, wilt u dit toch doen schakel dan in ieder geval de pomp uit bij langdurige afwezigheid of tijdens de nacht. De verliezen zijn best groot is mijn ervaring.

Een klant van mij heeft me ooit verteld dat er zonder afname 4 a 5 m3 gas per dag doorgaat alleen voor circulatie, deze leidingen zijn overigens niet geïsoleerd i.v.m. zeer geringe dikte van de afwerkvloer, en werken derhalve als een ongewenste verwarming.

Succes ermee.
 

Markus

  • #9
Zover ik weet zijn circulatieleidingen wel gewoon geïsoleerd (uiteraard zou ik zeggen) en dus geen ongewenste verwarming. Er is ook een systeem waarbij de retourleiding in de aanvoer ligt, waardoor het warmteverlies zeer gering is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wat denk je van de stroomkosten van de circulatie pomp?
Die verdien je in een woonhuis nooit terug aan comfort, of je moet wel ontzettend comfortabel willen wonen.
 

Chathanky

  • #11
Bij 3 bar waterdruk op het tappunt heb je 14.1 liter water per minuut tot je beschikking van 60 graden als je boiler deze temperatuur heeft.

Voor de meeste gevallen voldoende water dacht ik zo.
 

Markus

  • #12
@Jan: ik vind dat antwoord kort door de bocht. Als je een lange warmwaterleiding hebt naar een tappunt dat je frequent gebruikt dan is het verlies aan warm water dat in de leiding blijft staan ook aanzienlijk. De kosten hiervoor kunnen wellicht tegen elkaar worden afgestreept en zodoende kun je een hoog comfort genieten tegen dezelfde kosten....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Wanneer een kraan overdag en 's nachts niet gebruikt wordt koelt er maar een kleine hoeveelheid water af, dat is te verwaarlozen tegen het continu warmteverlies van een ringleiding en het stroomgebruik van de pomp.

Wanneer een kraan gebruikt wordt is er dezelfde afkoeling als bij een ringleiding, vergelijk e.e.a. met elkaar en zie hoe je dan uitkomt.
Een woning is niet te vergelijken met een groot gebouw.
 

Markus

  • #14
Ik doe maar geen reactie meer want dan wordt er weer gezegd dat er wordt afgedwaald mvan het topic....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu