2 badkamers - welke diameter warmwaterleiding?

Rjs

  • #1
Een vraag die in verschillende variaties op dit forum is gesteld, maar het exacte antwoord op onze specifieke vraag heb ik nog niet gevonden.

In ons nog op te leveren nieuwbouwhuis krijgen we twee badkamers. Het warme water wordt geleverd door een combiketel CW6. De warmwaterleidingen in de vloer hebben een diameter van 12 mm. Er is geen aparte aanvoerleiding per badkamer aangelegd. Er is ook geen sprake van een hoofdleiding van 15 mm en aftakkingen van 12 mm. Schematisch gezien gaat het dus om 1 hoofdleiding van 12 mm waarop aftakkingen van 12 mm zijn geplaatst voor twee douches, drie wastafels, en een bad. (er worden geen stortdouches of 'waterorgels' geplaatst)

Vraag : volstaat deze opzet in het geval er op twee punten / in beide badkamers warmwater wordt gevraagd? Of gaat er drukverlies optreden omdat alle watervragers achter elkaar op een 12 mm-leiding zijn aangesloten?

Ik ben benieuwd naar het antwoord...
 

Michiel_H

  • #2
Hte lijkt mij wat weinig. Normaliter wordt er voor 1 badkamer een unipipe van 16x2 (binnendiameter dus 12 mm) gelegd. Om er dan twee badkamers op aan te sluiten lijkt me krap..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Minimaal naar iedere badkamer met 15 mm koper (wicu) of vergelijkbare kunststof pijp.
Koperen pijp is duur maar door de hoeveelheid fittingen kan kunststof weer duurder zijn.
Koper kan zonder problemen in de vloer of wand, met kunststof kan dit eventueel problemen opleveren met de (pers)koppelingen.
 

Xr8

  • #4
Gezien de keuze van een CW6 cv ketel is er uit gegaan van gelijktijdigheid, waarom anders zo'n ketel. Voor het verwarmingsvermogen ben je dit waarschijnlijk nooit nodig ivm de goede isolatie van tegenwoordig.

Bij gelijktijdigheid is 12mm veel te weinig, deze leiding kan waarschijnlijk de hoeveelheid water welke de ketel kan leveren niet eens verwerken.

Persoonlijk zou ik in deze situatie elke badkamer apart voeden vanaf de ketel, dit ook om de warmwater afstanden zo kort mogelijk te houden ivm verlies. Als er alleen een normale douche op zou zitten dan zou bij een niet te grote afstand 12 kunnen volstaan, wij doen het zelf met Unicor 16. Voor een keuken gebruiken we nog wel eens 14.

Volgens opgave fabrikant kan ook kunststof gewoon in de vloer, bij niet juiste verwerking kun je zowel met koper als kunststof problemen krijgen.
Bij koper vooral als bij de t stukken ed het koper onbeschermd in de vloer ligt.

Succes.
 

Michiel_H

  • #5
Uit een PB blijkt dat de TS het heeft over unipipe 16x2. Als ik dan het eerste bericht lees krijg ik vraagtekens bij de juistheid. Als alles 16x2 is en de afstanden zijn te overzien, dan zeg ik gevoelsmatig dat het allemaal wel meevalt met de problemen.
 

Chathanky

  • #6
12 mm is voor een cw 6 wel krap te noemen.
Vergroten naat 15 en de aftakkingen gelijk aan 12 mm in kunststof komt voor de verdeling over 2 badkamers wel ten goede.

Maar zelfs dan is gelijktijdig 2 badkamers gebruiken nog de vraag of het goed gaat. Als je 12 liter te verdelen hebt en 1 groep pakt 8 liter om bv je bad te vullen hou je nog maar 4 liter over voor de 2 de badkamer.
Als de douche meer dan 4 liter vraagt zal dit bij de 1 ste badkamer opgeeist worden en heb je een dip.

Je zal in beide badkamers waarschijnlijk een restrictie moeten inbouwen en afstellen op de grootste verbruiker van elke badkamer. De restrictie bij de ketel laat je dan vervallen dit om de voordruk hoog genoeg te houden bij gelijktijdig gebruik. De verschillen tussen 1 of 2 kranen in gebruik nemen dan nog verder af.
In zijn geheel zal je er altijd iets van merken als er een tweede verbruiker bij komt. Een thermostatische douche/badkraan zal hier het ongemak van temperatuursschommelingen voorkomen.
 

Rjs

  • #7
Hartelijk dank voor de info zover.

In het algemeen wordt hier geadviseerd om twee hoofdleidingen van 15 aan te leggen (de badkamers liggen overigens naast elkaar op dezelfde etage, de ketel hangt een etage hoger) en voor de aftakkingen 12 mm te kiezen.

Daar staat tegenover dat ook wordt gezegd dat 12 mm gangbaar is tegenwoordig (i.v.m. milieu/besparing) en dat het wél een goede keuze zou zijn: twee douches, 1 hoofdleiding van 16x2 en dan afknijpen naar 14x2. Zie topic In twee badkamers tegelijkertijd douchen.

Of wordt hier bedoeld elke douche een eigen leiding vanaf de ketel van 16x2 en verder geen gebruik van een bad?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Voor zover het mijn antwoord betreft gaat het om 1 leiding naar de douches en voor de douches atkken met 14 mm pijp.
Douche, bad en wastafel worden zo weinig gebruikt in verhouding met de keukenkraan dat de energiebesparing vrijwel niet te meten is bij gebruik van dunnere leiding.
Bij een keukenkraan is wel besparing te bereiken door het veelvuldig gebruik van de kraan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu