Diameter warmwaterleiding 12 of 15 mm koper

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Op dit moment heb ik in de garage een oude keukengeiser hangen, zonder rookgasafvoer. Hier wil ik vanaf en overweeg een warmwaterleiding aan te leggen vanuit mijn woning. De leiding zal rechtstreeks aangesloten worden bij het warmwatertoestel op zolder van de woning. De leiding zal 16-18 meter lang worden.

Mijn vraag is nu, kan ik deze leiding uitvoeren in 12 mm koper of moet ik deze uitvoeren 15mm. Ik ben ervan bewust dat de wachttijd sowieso lang wordt, maar dat is niet zo'n probleem omdat het tappunt niet heel vaak gebruikt wordt.
 

Fiesiekus

  • #2
Da zou ik 'm in 12 mm uitvoeren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer er niet zo vaak warm water gebruikt wordt is het veel energiezuiniger een kleine elektrische boiler van b.v. 10 liter te gebruiken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een kleine elektrische boiler heb ik al jaren in de keuken, vanwege de lange wachttijd die je anders krijgt. Werkt prima, nadeel van een 10liter boilertje blijft alleen dat zo'n ding nogal snel leeg is. Wil je een paar emmers warm water tappen, moet je eerst wachten.

Voor in de garage vind ik een boilertje daarom geen optie. De keukengeiser die er nu hangt is versleten en ook het ontbreken van een rookgasafvoer is een nadeel. Een rookgasafvoer kan ook niet worden aangelegd. omdat ik toch mijn warmwatervoorziening op zolder ga vervangen lijkt het daarom de meest praktische oplossing om een leiding te trekken naar mijn garage.

De diameter van die leiding wil ik echter zo klein mogelijk houden om de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Ik heb alleen mijn vraagtekens over het drukverlies dat er optreedt bij een 12mm leiding van die lengte.

Feit blijft natuurlijk dat er vrijwel altijd meer wateropbrengst zal zijn dan de oude keukengeiser op dit moment levert.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ben er principieel op tegen dat leidingwater nutteloos verloren gaat, ± 17 meter vind ik veel te ver voor een warm water aansluiting.
Ook het energieverlies is behoorlijk groot.

Kijk eens op een veilingsite, geisers met ventilator worden regelmatig aangeboden, de afvoer daarvan kan gewoon door de muur of dak.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een rookgasafvoer is gewoon niet te realiseren Jan, mijn garage is aangebouwd aan het huis. Wanneer ik met een rookgasafvoer door de muur ga, kom ik uit in de naastgelegen hal. Door het dak kom ik uit op de bovenverdieping van mijn garage waar ik een kantoor en een slaapkamer heb.

Bovendien is de aanschaf van een extra nieuwe geiser (tweedehands apparatuur installeer ik in geen geval) een behoorlijke uitgave. Daarvoor moet de energiebesparing behoorlijk groot zijn. Dan investeer ik liever in andere energiebesparende maatregelen die wel renderen.

Ik heb trouwens net nog even de lengte nagemeten en kom op een lengte van 14 meter. In combinatie met een warmwatertoestel met een kleine wachttijd moet dat acceptabel zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Is er geen enkele vrije muur waar de afvoer doorheen kan ?
Met de restricties van de regelgeving in aanmerking genomen.
 

Fiesiekus

  • #8
12 mm aanleggen, geïsoleerd in de grond. Je praat over 1 liter waterinhoud over die afstand, dus verder geen probleem van maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Natuurlijk, erg gemakkelijk :shock:
 

Fiesiekus

  • #10
Juist.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Jan, het is niet mogelijk om op een aanvaardbare manier een doorvoer te maken. Het gaat veel te duur worden en daarnaast wordt het ook niet mooi.

Fiesiekus, de leiding komt niet in de grond te liggen. De leiding komt van de zolder en gaat naar de kruipruimte, vervolgens een meter of drie opzij en dan ben ik bij het tappunt. De leiding wordt zo lang omdat ik geen leidingschacht in mijn woning heb. Daardoor moet de leiding hier en daar een kronkel maken om hem zo onopvallend mogelijk te kunnen plaatsen.

Ik ga de leiding dus uitvoeren in 12mm.
 

Henkvis

  • #12
Met 12mm kom je ongeveer op 1,5 liter waterverspilling
Met 15mm kom je ongeveer op 2,5 liter waterverspilling

Je moet je afvragen wat er meer kost. Een hele tijd 10 water electrisch verwarmen of dat redelijk kleine beetje water wat ongeveer 1 euro per kuub kost....

Suc6 ermee.
 

Fiesiekus

  • #13
Henkvis schreef:
Je moet je afvragen wat er meer kost. .
Hoef je je niet af te vragen; die electrische oplossing is duurder.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Het gaat in dit geval ook niet zozeer om de kostenbesparing. De oude geiser is gewoon versleten. Ik wil geen verbranding meer zonder afvoer en een boilertje is nogal snel leeg. Dan kom ik vanzelf op het trekken van een waterleiding naar mijn woning. De meest praktische en voordelige manier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu