Diameter warmwaterleiding 12 naar 15

Bentol

  • #1
Ook ik heb een vraag over de diameter van een warmwaterleiding. Op dit forum is geadviseerd om bij een badmengkraan een diameter van 15mm te gebruiken. Tzt wil ik een bad plaatsen, maar al de warmwaterleidingen zijn 12 mm. Kan ik ''zomaar" de diameter naar de badmengkraan verbreden naar 15mm, zonder drukverlies??
 

Pieter Jan

  • #2
Zal weinig zin hebben. Bij een combinatie van 12 mm toevoer met een stuk 15 mm heb je geen of nauwelijks drukvermeerdering, terwijl je wel elke keer een onnodige hoeveelheid water moet laten doorlopen.

Of je doet alles 15 mm, vanaf warmwatervoorziening tot aan bad, of je doet alles 12 mm. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de lengtes van de buizen.

En er zal nooit meer geleverd kunnen worden dan de capaciteit van de warmwatervoorziening (liters/minuut).

Wanneer je van plan bent om de bestaande 12 mm leiding mettertijd ook te vervangen is het natuurlijk wél zinvol het laatste stuk alvast in 15 uit te voeren, mits de boiler of ketel voldoende kan leveren.
 

Xr8

  • #3
Bij een bad maakt het niet zoveel uit wanneer je 15 toepast, het water wat je weg laat lopen wordt toch in het bad gelaten, en is dus geen verspilling, omdat er altijd koudwater bijgemengd wordt.

Bij een simpele douche of keuken is 12mm ruim voldoende, en omdat de waterinhoud van 12 mm behoorlijk kleiner is, laat je dus minder koud weglopen voordat het warm is, ook zal de wachttijd kleiner zijn.

Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu