Deurscharnieren vervangen?

Reaven

  • #1
In ons jaren 30 huis wil ik binnenkort alle binnendeuren gaan schilderen. Sinds we hier wonen is dat er nog niet van gekomen. Omdat ook praktisch alle deurklinken lam zijn, willen we de deurklinken gelijk vervangen voor jaren 30 beslag.

Nu viel het mij op dat de scharnieren er ook erg 'gebruikt' uitzien. Ze lijken grotendeels (op de ene foto na, waarbij je bovendien volgens mij ziet dat de lagers missen) ook ongelagerd. De deuren piepen overigens niet.

Mij leek het handig om gewoon de deurscharnieren gelijk te vervangen voor nieuwe, gelagerde. Volgens mij kost dat max een tientje per deur. Als ik dezelfde maat pak, dan kan ik de scharnieren toch gewoon 1:1 vervangen, of komt hier nog veel afstelwerk bij kijken?

En zijn jullie het met mij eens dat ik beter de scharnieren compleet kan vervangen of is dat 'overdone' / zie ik iets over het hoofd?



En deze scharnieren hebben eigenlijk alle andere deuren:

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als de deuren niet te zwaar zijn, zou ik gewone nieuwe scharnieren nemen.
Die met lagers zijn eigenlijk voor zware deuren, zoals buiten deuren.
Dus een beetje over kill voor een binnen deurtje.
 

Reaven

  • #3
Volgens mij zijn het de originele paneeldeuren . Heb ze nog niet in mijn handen gehad :-).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Nieuwe messing scharnieren 1 op 1 overzetten.
Pas op met het verwijderen van de oude scharnieren, er kunnen stukjes hout uit mee komen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Scharnierpen er uit en het scharnier even laten schrikken (flinke klap met de hamer er op geven)
Hierdoor barst de verf om het scharnier en komt deze los te liggen zodat je deze vrijwel zonder beschadigingen van de rest er uit kunt halen.
Kijk verder wel goed of je dezelfde maat scharnieren hebt (vrijwel zeker gaat je dat niet met 10 euro per deur lukken)
Dan zoals Jan al aangaf 1 scharnier verwijderen en vervangen terwijl je de andere 2 laten zitten.
Scharnier zowel in het kozijn al in de deur met de middelste schroef vastzetten, de deur een keer open en dicht doen en dan pas de andere schroeven aanbrengen. Zo zitten de scharnieren meteen goed zonder dat je met een deur hoeft te gaan zeulen.

Kogellager scharnieren hebben als voordeel dat ze bij veelvuldig gebruik geen zwart metaal slijpsel afgeven, gewone scharnieren slijten en dat zwarte metaalpoeder vindt je terug op je kozijn en wanden.

Verder staat hier het schilderen van de scharnieren zo ongeveer gelijk aan het tekenen van je doodsvonnis. Dus de schilder moet het lef niet hebben om mijn scharnieren vol te smeren met zijn verf.

suc6

Gerrit
 

Reaven

  • #6
Heren, bedankt voor de tips! Helemaal top en heb ik zeker veel aan.

Ik begrijp dat als ik de deur er helemaal af haal en dan pas de scharnieren erop zet je het helemaal opnieuw moet afhangen etc ? Klopt mijn theorie dan wel dat als ik eerst de nieuwe scharnieren bevestig en vervolgens de deur eruit haal met de kogelpen je hem later zo opnieuw kunt bevestigen? Ik wil namelijk de deuren graag buiten schuren .

En is er een speciale reden dat jullie een messing scharnier benoemen? Wellicht vanuit de jaren 30 gedachte ? Ik zat op dit moment aan staal te denken en die scharnieren zijn onder de 5 euro per stuk. Er zijn 2 scharnieren per deur op dit moment .
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Messing scharnieren zien er netter uit en roesten niet.
Daarnaast zou ik er per deur dan een scharnier bij zetten als er maar twee in zitten.

En daarna inderdaad eerst de scharnieren stuk voor stuk vervangen en pas daarna de deur uitnemen voor het schuren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Misschien overbodig te benoemen, maar haal eerst goed de verf van de schroeven af, vooral in de groef. Als je dat niet doet en de schroevedraaier schiet een keer weg, ben je meteen je houvast kwijt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Messing scharnieren vind ik, maar dat is mijn mening, een beetje overkill voor geschilderde deuren. Als het nu blanke deuren zijn in eiken oid dan past dat beter.
3 scharnieren 3x3" = 76x76mm per deur toepassen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Het is maar hoe je e.e.a ingericht heb.
Wij hebben hier beneden alles in messing uitgevoerd (met witte deuren en kozijnen) en boven alles in chroom / gepolijst RVS uitgevoerd met licht grijze deuren.
Boven dure RVS scharnieren gebruikt zonder kogellagers (waren immers toch lichte deuren) maar wel zwarte vegen door de slijtage. Dus had ik toen maar een paar tientjes meer uitgeven voor scharnieren met kogellagers dan zaten er nu geen zwarte vlekken in het niet meer schoon te krijgen spackwerk.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Messing glijdt soepeler en geeft niet van die zwarte vegen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Dan moet er verschil zitten in messing en messing.
En dat kan natuurlijk ook dat je gewoon ijzeren scharnieren koopt met een messing laagje er omheen.

Blijkbaar heb ik die dan ook gehad want dit is het resultaat van de messing scharnieren op de toiletdeur.


Inmiddels zijn ze vervangen door messing kogellager scharnieren alleen deze slaan dof uit terwijl de anderen gewoon mooi blijven glimmen.
Nu moet het maar even zo blijven zitten maar straks met de grote verbouwing wordt alles weer mooi wit geschilderd.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik zou voor paneeldeuren geen gelagerde scharnieren gebruiken, een beetje overkill.
Bij gewone scharnieren zitten er geen dikke knobbels van de lagers op.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Koop renovatiescharnieren die zijn wat groter en de gaten zitten op een andere plek waardoor je niet zit te knoeien met je oude schroeven waarvan er natuurlijk een paar afbreken.

gewoon de deur eruit en opnieuw afhangen met de nieuw scharnieren werkt veel beter dan prutsen aan een hangende deur
 

Reaven

  • #15
Ik ben inmiddels lekker bezig met het omwisselen en heb gekozen voor kogellagers van het bekende A.. merk 76*76. Al onze deuren zijn de originelen paneeldeuren , jaren 30. Een flink aantal is al 'wat' krom en ze zijn oorspronkelijk allemaal aan 2 scharnieren opgehangen.

Is er nog een reden om een 3e scharnier op te hangen? Na al die jaren zal het de vormvastigheis niet meer beïnvloeden vermoed ik en het is vrij prijzig en weer wat werk. Bovendien zijn de deuren erg licht . Of zie ik een reden of iets over het hoofd ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Elk scharnier is geschikt voor een bepaald gewicht, terug te vinden in de specs van de fabrikant. Deur wegen geeft dan uitsluitsel.
Met een derde fits in het midden kan je deuren wat rechter houden, maar als ze nu recht zijn zullen ze niet meer krom trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu