Deur strak schilderen met acrylverf

Naakal

  • #1
Beste klussers,

Ik heb er al vele onderwerpen, sites, tips en filmpjes over gelezen, maar krijg het helaas toch niet voor elkaar om een deur strak geschilderd te krijgen.

Het betreft een stompe deur, welke ik met verf op waterbasis strak wil schilderen. Zo strak mogelijk, dus zo min mogelijk structuur.

Het probleem is alleen, wat ik ook doe, ik krijg altijd aanzetten, banen of sinaasappeleffect. De deur is gegrond. Telkens wanneer ik hem opnieuw poog te schilderen schuur ik de vorige laag netjes op, eventuele eerdere aanzetten etc. daarbij verwijderend. Schuren doe ik met korrel 180 / 240, afhankelijk van de grofheid van het laatste mislukte schilderwerk (bijv. sinaasappelhuid).

Ik heb geprobeerd de deur eerst met een goed verzadigde kleine muurverfroller van 10cm helemaal dik in de verf te zetten en daarna verticaal af te rollen met een (verzadigde) schuimroller van 10cm. Dit ging redelijk, maar bij het afrollen was een deel van de verf al droog. Kortom, banen.

Ik heb tevens geprobeerd met een lakviltroller van 10cm de deur te schilderen in gehele verticale banen, maar bij het opzetten van de banen krijg ik op het begin van de roller veel verf en de rest van de baan heeft weinig verf. Om dat te herstellen ga ik dus vaker over een baan heen. Dat beperkt echter weer de snelheid. Kortom, eer dat ik de hele deur af heb, heb ik bij diverse overgangen weer banen. En als ik niet uit kijk ook sinaasappeleffect, aangezien ik om een voergang te creëren/nat in nat probeer te werken ik dan met nieuwe verf over een deel al gedroogde verf ga.

Vervolgens met een brede concaaf schuimroller van 16cm aan de slag gegaan. Bijv. door te schilderen in 2 vakken: bovenkant deur en onderkant deur. Dit ging redelijk, maar de overgang tussen bovenvak en ondervak is niet mooi. Doordat het bovenste vak al aan het drogen is, wordt de verf van het onderste vak niet mooi opgenomen. Kortom, nat in nat is dan niet mogelijk. Laat ik de verf er heel dik opzitten bij de overgang, zodat deze minder snel droogt, dan krijg ik weer dikteverschil en zie je de rand daarvan. Kortom, niets helpt.

Ook het eerst verticaal rollen van een vaak en daarna diagonaal/horizontaal verdelen en vervolgens verticaal afrollen gaat niet goed. Wat ik ook probeer, of je ziet dikteverschil, of banen, of sinaasappeleffect; dit alles het vaakst bij (maar niet altijd beperkt tot) een overgang.

Wat doe ik fout? Werk ik te traag? Ik heb het idee dat ik niet langer dan een half uur bezig ben. Ik heb ook niet het idee dat ik te hard druk, ik heb bijv. geen luchtbelletjes bij de schuimroller. De roller wordt naar mijn idee ook voldoende verzadigd. Heb geprobeerd deze volledig in de verf te dopen en dan meteen op te zetten, maar ook door deze goed te verzadigen en dan over de bak te rollen om overtollige verf weg te krijgen. De verf krijg ik op een kozijn wel prima verwerkt. Ik werk overigens met merkrollers en -verf.

Hopelijk hebben jullie de gouden tip.

Mijn dank is groot.
 
Laatst bewerkt:

De Bob

  • #2
Zo te lezen heeft u alles al geprobeerd, bij Acryl lak is snelheid een bekend probleem, het is opzetten en afblijven, door de snelle droging krijg je baan over baan. (een half uur op een kant van een deur is ook vrij lang)

Met een rol zal u altijd een sinaasappel effect zien, met een kwast voor Acryllak zal dat zo niet zijn, die neemt ook door de haar structuur ook meer verf op.

Maar als het minimaal sinaasappel effect niet al te storend is dan zo laten, of over lakken met een Alkyd verf, particulier mag u dat nog thuis gebruiken. dat droogt wat rustiger en vloeit ook beter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Google eens op "roller voor acryllak", een goede roller is nodig voor strak werk.
Die rollers gebruikt een vakman ook hoor.
 

De Bob

  • #4
Klopt, een gewone kortharige lak rol, 5 tot 8 mm dat zijn de beste rollers voor acryl volgens de vakman.

Maar een acryl kwast is nog het beste voor een mooi resultaat
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #5
Welke verf gebruik je? Hoogglans, zijdeglans of matte verf. Mijn ervaring: al mijn opdekdeuren strikken strak in de lak zonder banen te zien en heb dit bereikt door zijdeglans te gebruiken. Bij matte verf nog minder kans op banen. Maar... dat is mijn ervaring en ik twijfel er niet aan dat die afwijkt van de mening van anderen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
De schilder bij mij heeft 3 binnendeuren (volledig glad, geen glas of panelen er in) aan beide kanten in een half uur gelakt met acrylverf (Sikkens Rubbol Satura).

Hij deed er een dopje terpentine (bij waterverf) door en met een lakrollertje was hij dus binnen 10 minuten per deur klaar.

Hij deelde per zijde de deur in 4 rechthoeken op (2 boven en 2 onder). En over elk deel rolde hij een verzagdigde roller uit: rollertje in de verf, kort afrollen op een roostertje tegen het druipen en daarna kris kras uitrollen op het vlak. Daarna uitrollen om het gelijkmatig te verdelen en weer door naar het volgende vlak. Na de 4 vlakken de gehele zijde narollen in 1 richting en door naar de andere kant van de deur.

Dus ja, snelheid is essentieel. En hij had er handigheid in, maar het zag er uit alsof iedereen het kon (maar helaas is dat met alles zo wat iemand goed kan).
 
  • Like
Waarderingen: Heluke

Robbie's

  • #7
Dat is ook exact de verf die ik heb gebruikt en ik had geen strepen. Inderdaad wel snel werken maar je moet het een paar gedaan hebben en snel verven.
 

Naakal

  • #8
Bedankt voor de reacties. En goed om te weten hoe jouw schilder het deed BertPlezier. Mijn voorkeur gaat uit naar watergedragen verf, vanwege verkleuring en stank. Ik heb zijdeglans, maar mag het merk niet noemen toch? Een kortharige rol heb ik inderdaad geprobeerd, daar kreeg ik meer sinaasappeleffect mee dan met een schuimroller.

Ik denk dat ik nog maar wat sneller moet werken dan. Vaak duurt het verf uitrollen te lang, toch maar wat meer snelheid in proberen te vinden.

Mochten er nog meer tips en opmerkingen/ trucs zijn dan houdt ik me aanbevolen.
 

De Bob

  • #9
Terpentine bij acryl vind ik bijzonder.
Het is nogal vettig, en niet geschikt voor verf op waterbasis.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik vond het ook heel apart, maar het is prachtig strak en egaal opgedroogd.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Bij het schilderen met watergedragen verf is het belangrijk dat de ruimte niet te warm is.
Zorg er voor dat je de ruimte voor het schilderen voldoende afkoelt, en de verwarming uitzet.
(dat is mijn ervaring in mijn vorige huis)
Nu schilder ik niet meer met watergedragen maar alleen nog met Rubbol, binnen en buiten.
Dat bevalt uitstekend en toevallig ben ik er nu ook weer mee bezig :-)
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
@BertPlezier, Sikkens Rubbol Satura is terpentine verdunbaar (alkyd)
 

De Bob

  • #13
Acryl kan je niet mengen met terpentine, dat wordt een bende.
Dus het is een alkyd lak.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik zal zo eens kijken op de verfpot.
 

Robbie's

  • #15
Rubbol kun je ook kopen als watergedragen verf... Belangrijk is dat lichte kleur Alkyd verf binnen zal snel vergelen. Daar heb je met watergedragen verf niet of nauwelijks last van.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik heb even gekeken op de verfpot en het gaat om Sikkens Rubbol BL Satura.
 
  • Like
Waarderingen: Rooster

Rooster

Specialist Geluid
  • #17
BertPlezier, Bedankt voor de extra info en de terpentine tip.
 

Robbie's

  • #18
Sikkens Rubbol BL Satura = watergedragen verf
Sikkens Rubbol Satura = Alkydverf (en kan verdund worden met terpentine)
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Ronny

Specialist Verwarming
  • #19
Robbie's schreef:
Rubbol kun je ook kopen als watergedragen verf... Belangrijk is dat lichte kleur Alkyd verf binnen zal snel vergelen. Daar heb je met watergedragen verf niet of nauwelijks last van.
Hoe is het dan te verklaren dat ik vroeger nooit een probleem had met vergelen van alkydverf
en in mijn vorige huis waar ik watergedragen verf heb gebruikt daar wel vrij snel last van kreeg?
(vergelen op plekken waar weinig licht komt)
Ik heb sterk het idee dat de alkyd verf dan veranderd moet zijn sinds de opkomst van watergedragen spul.

Was verf vroeger dan toch beter, maar waarschijnlijk minder gezond?
 

Robbie's

  • #20
Hi Ronny, laten de verf specialisten maar een reactie geven. Ik kan alleen bevestigen dat ik als voorbeeld een kast in de huiskamer met Alkyd verf heb geverfd (Rubbol Satura) en twee dagen daarna verplaatste ik een beeldje op die kast en... het was al aan het vergelen. Daarna Rubbol BL watergedragen gebruikt en tot op de dag van vandaag, drie jaar later nauwelijks vergeling. Het is zoals je zegt.... vooral op donkere plekken maar dan terpentine verf, die vergeelt dan snel.

Sinds 2010 mogen verfproducenten veel minder schadelijke stoffen aan terpentineverf (alkyd(hars)verf) toevoegen dan daarvoor. Vandaar dat donkervergeling nu veel lastiger is tegen te gaan dan voorheen, waardoor witte verf vergeelt.

Dus voor binnen lichte lak en op zeker op donkere plekken gebruik ik watergedragen verf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu