Deur strak schilderen met acrylverf

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #41
Naakal schreef:
Ik gebruiks overigens alleen maar kwaliteitskwasten en rollers, bijv. van of aangeraden door de merken waar ook kwaliteitsverf van wordt gemaakt
Ik zou dat ook graag doen maar schrok wel erg van de prijs. Vraag eens aan een schilder die zijn brood met schilderen verdient wat hij er van vind.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #42
Dat hangt van de ondergrondkleur en aflakkleur af, maar ik lak altijd 2 x af. De laagdikte van de lak geeft uiteindelijk duurzaamheid.

Tegenwoordig kun je de primers ook al op kleur laten mengen, dus dan zal 1 x aflakken in dezelfde kleur voldoende zijn qua dekking. Maar de duurzaamheid haal je uit de tweede laag aflak.
 

De Bob

  • #43
Koop de verf en gereedschap (kwasten/rollers enz.) bij een verf-vakhandel, het kost meer maar dan heb je ook iets goeds, bouwmarkt verf is en blijft tweede keus, vandaar de prijs.

Grondverf/primer op kleur laten mengen doen we al heel lang.

En Acryl (verdunnen) met water en Alkyd met terpentine, andersom gaat goed fout, en is niet meer mee te werken, maar bij de vakhandel wordt het vaak strijk klaar geleverd, en is verdunnen minimaal.
 
Laatst bewerkt:

Naakal

  • #44
Is het überhaupt slim om acryl te verdunnen met water? Kan dat, als er al iets aan toegevoegd moet worden, niet beter met een additief zoals o...... f.......?

Ik heb de verf nu overigens met een muurverfroller van 25cm aangebracht (om snel te werken) en vervolgens met een kleine 12cm dubbeldik schuimroller nagerold. Heb nog wat licht sinaasappeleffect maar geen banen of wat dan ook.
 

De Bob

  • #45
Acryl moet je alleen verdunnen met water, geen terpentine of iets anders, maar dat gaat om druppels op een standaard blik, of een dopje op een 2.5 liter blik
Het is al heel gauw teveel, dus summier verdunnen als dat nodig mocht zijn.

Maar de verf wordt strijk klaar geleverd.
 
Laatst bewerkt:

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #46
Heeft u nu strakke deuren na deze vermakelijke discussies?
Als u watergedragen verf gebruikt is a: de juiste omgevingstemperatuur een b: het juiste gereedschap waardoor u het werk vlotter kunt afmaken essentieel voor een mooi resultaat.

Verwerk watergedragen verf niet boven de 20 graden. Gebruik een 15 cm kort polige viltroller. Rol de roller door een verfbak en breng de verf direct aan op de deur. Begin horizontaal van boven met de eerste baan. Rol de rest verticaal van boven naar beneden.
Rol vervolgens het totale vlak 1x horizontaal van boven naar beneden en daar na 1x verticaal van boven naar beneden. Dan: Afblijven. Niks meer corrigeren want u bent al te laat. Een vlakke paneel deur 1 zijdig is 5 minuten werk.
Een vlakke paneeldeur van standaardafmeting met een kwast zonder aanzetten en strepen aflakken kunt u wel vergeten, of u moet formaat blokwitter gebruiken. Op kozijnen en kleine vlakken kunt u wel een kwast gebruiken.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Wouter Smaal

Naakal

  • #47
Nee, ik ben er nog niet over tevreden. Binnen 5 minuten de gehele deur schilderen lukt me helaas met geen mogelijkheid met een 15cm viltroller. Eer dat ik de deur heb gedaan, wat zo'n 10 tot 15 minuten duurt, kan ik de deur niet meer narollen, aangezien de verf er dan zeker niet mooier op wordt. De verf lijkt al aan te drogen en plakt teveel.

Met muurverfroller van 25cm eerst deur opzetten en dan narollen met schuimroller gaat nog wel enigszins binnen 5 minuten, maar ook dan lijkt de verf bij het erdoorheen narollen met een schuimroller al enigszins te plakken en strak droogt het niet op, het lijkt niet lekker te vloeien. Heb ook al eens geprobeerd een 1/2 deur te rollen met muurverfroller en daarna dat deel narollen en dan de andere helft van de deur, maar dan vloeien de beide helften niet lekker in elkaar over. De muurverfroller lijkt daarnaast ook net wat te grof, maar voor de snelheid is het dus wel fijn.

Ik zit te denken aan andere verf, maar zelfs al koop ik de duurste, als ik de techniek niet juist heb en snel genoeg de deur rol dan kan ik het ook opnieuw doen en dan wordt het wel erg zonde van de verf..
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #48
Als u narolt met een schuimroller, is deze dan wel voldoende verzadigd? Anders gaat de roller juist verf opnemen waardoor er te weinig verf op de deur achter blijft om mooi te kunnen dichtvloeien.

Misschien komt deze vraag een beetje lullig over (zo is hij zeker niet bedoeld), maar waarom heeft u 10-15 minuten nodig voor 1 zijde van een vlakke deur? Het inrollen is alleen bedoeld om de verf op de deur te verspreiden. Dat is gewoon halen maken. Het narollen is voor een mooie afwerking zonder banen. Met een roller van 15 cm is een vlak van de deur toch zo afgewerkt?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #49
schilder dan dunner en maak je er niet druk over als de laag niet helemaal dekt,
na een minut of 15 is de duur droog genoeg om een tweede dunne laag toen (zonder schuren of schoonmaken)

niet helemaal zoals het hoort maar waarschijnlijk wel strakker dan wat je nu krijgt.

(geen derde keer doen dan moet je eerst een paar uur wachten)
 

Naakal

  • #50
Nee hoor niet lullig, dat is een goede vraag. Ik doe er zo lang over omdat ik de verf goed probeer te verspreiden. Als ik dat niet doe ben ik bang dat ik plekken mis en, belangrijker, krijg ik overal dikte verschillen en strepen van halen waar meer verf op zit dan op andere delen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #51
Als u de roller uit de verf haalt deze even afrollen op zo’n roostertje (niet te veel, want dan zit er geen verf meer op de roller). Op deze manier druipt de roller niet. Daarmee is de verf ook gelijkmatig verdeeld over de roller.

Hierna de roller in een aantal willekeurige halen over een gedeelte van het deurvlak halen. Afhankelijk van het oppervlak herhalen totdat het gehele vlak voldoende verf heeft. Hiermee / hierbij geeft de roller de verf af op de deur en wordt de verf gelijkmatig verdeeld. Banen of strepen van het rollen maken nu nog niet uit.

Hierna in 1 richting narollen. Dit doet u met de roller nadat u de verf heeft uitgerold op de deur. Een te verzadigde roller geeft namelijk strepen naast de roller (te veel verf) of een te droge roller en daarmee zuig je weer verf op van de deur in de roller. Als u de deur narolt moet de roller dus niet te droog en niet te nat zijn.
 

Naakal

  • #52
Dat is precies wat ik doe. De roller goed verzadigen en verf verspreiden. Roller niet droog rollen. Ik rol vervolgens alleen verticaal af, maar wel op en neer. Bij het afrollen als ik de roller verzadig lijkt hij op de helft bij het afrollen toch al wat te plakken, vooral op de stukken die het langst geleden geverfd zijn. Bovendien maakt de verzadigde rol waar ik de baan begin met afrollen toch weer wat dikker. Zou het dan toch de verf zijn?
 

Robbie's

  • #53
Ik denk dat we je toch echt alle mogelijke tips hebben gegeven. Deuren ontvetten, licht opschuren en aflakken in een relatief koude kamer (ik doe het vaak met temperatuur van max 15-16 graden), binnen 6 minuten aflakken met kwalitatief goede en verzadigde roller. Doorwerken en verder afblijven. Goede kwaliteit verf gebruiken. Mijn voorkeur is ook om niet te oude verf te gebruiken. Lukt het dan nog niet dan iemand maar eens vragen om het een keer voor te doen of schilder inschakelen.

Succes verder.
 

Heluke

  • #54
Ronny schreef:
Hoe is het dan te verklaren dat ik vroeger nooit een probleem had met vergelen van alkydverf
en in mijn vorige huis waar ik watergedragen verf heb gebruikt daar wel vrij snel last van kreeg?
(vergelen op plekken waar weinig licht komt)
Ik heb sterk het idee dat de alkyd verf dan veranderd moet zijn sinds de opkomst van watergedragen spul.

Was verf vroeger dan toch beter, maar waarschijnlijk minder gezond?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #55
Mijn theorie klopt dus, de alkydverf is veranderd waardoor vergeling nu veel eerder voorkomt als vroeger.
De verf is meer milieuvriendelijk gemaakt waardoor de verf qua kleurbehoud dus minder goed is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #56
Ik kwam dit toepasselijke filmpje nog tegen:
 

Naakal

  • #57
Inmiddels zowel met de bouwmarktverf als met kwaliteitsverf met open tijd van 6 tot 7 minuten en een viltroller van 15cm de deur gedaan in zo'n 5 en een halve minuut, maar toch krijg ik geen mooie vloei, aanzetten en sinaasappeleffect. Het lijkt alsof de midden/bovenkant van de deur eer dat ik daar ben om nog eens uit te rollen alweer opgedroogd is, ondanks dat ik genoeg laagdikte aanbreng. Ook lukt het me daarom dus niet om eventuele banen/rollen nog te corrigeren en dus blijf ik ook daarmee zitten.

Temperatuur op de kamer is niet te hoog, verwarming staat uit.
 

Naakal

  • #58
BertPleizier,
Dank je ik heb het al enkele malen bekeken, er is ook niets dat ik echt anders doe.

Overigens heb ik in het verleden deuren altijd met bouwmarktverf op terpentinebasis geschilderd en dat ging altijd perfect en streeploos. Helaas lukt me dat dus (nog) niet wat vef op waterbasis..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Naakal

  • #59
Vraag me af of ik het er inmiddels te dik opzet en niet goed genoeg uitrollen, uit angst voor te snelle droging door een te dunne laag. Of is te dik sowieso geen probleem?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #60
Oefening baart kunst. Dacht u nou echt dat wij als professionele schilders in 2005 watergedragenverf graag verwerkten? Dat heeft wel even tijd - en vloeken- gekost om van traag drogende solvent naar snel drogende watergedragen te gaan. En u werkt toch echt te langzaam en te verkrampt. Een vlakke paneeldeur is binnen 5 minuten te doen. Ik heb de juiste methode al eerder uitgelegd.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu