Detaillering cellenbeton inbouwkasten

Deklusruud

  • #1
Beste klussers,

Op basis van het advies dat hier werd gegeven heb ik een bims kastenwand gesloopt en ga ik aankomend weekend mijn kastenwand opnieuw optrekken met 60 x 40 x 7cm cellenbeton. Ik heb nagenoeg alle voorbereiding getroffen en vragen beantwoord. Er zijn nog 2 zaken waar ik geen duidelijkheid over kan vinden:
  1. In de onderste afbeelding zijn de roze lijnen het cellenbeton. Zowel bij 1a als bij 1b wordt het cellenbeton aan weerszijden ingesloten tussen houten kozijnen. Dien ik de wanden aan te sluiten zoals op de bovenste afbeelding (ik heb kozijnankers al in huis), of dien ik ruimte te houden tussen wand en kozijn en dat achteraf volpurren? (wat vermoedelijk ten koste zal gaan van stabiliteit van die kozijnen)
  2. Boven de kozijnen bij 2 komt nog ca. 30-40 cm. cellenbeton. Ik kan hier echter niet met een latei werken omdat bij 3 een stalen latei op kalkzandsteen ligt om de dakbalken te dragen. Ik heb begrepen dat die 30cm cellenbeton/ytong gerust op het kozijn kunnen rusten, maar het is mij nog niet duidelijk hoe ik deze het beste kan laten aansluiten op de kalkzandsteen wanden.
Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn. Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groet,
Ruud

1
6f6fabfce6a4d3038be16020e567dc7509954b81.jpg

gibo-1.jpg
gibo-2.jpg
 

Deklusruud

  • #2
Tevens twijfel ik nog of ik de zig-zag dien te vertanden, of vooral de wanden parallel aan 1a en 1b, en de dwarse muren met lijmankers ertussen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
1. Die aansluiting is inderdaad correct. Geen ruimte open laten tegen het kozijn want dat wordt inderdaad een zwak punt. Kozijn kun je ook aan de muur verankeren met lijmankers of bandijzer.

2. Cellenbeton mag inderdaad gerust op het kozijn rusten, weegt nauwelijks iets. Ter plekke van de aansluiting op kalkzandsteen iedere 3 rijen een lijmanker met plug en schroef in de kalkzandsteen bevestigen en met lijm/spijker/schroef in de cellenbeton.

3. Vertanden is altijd sterker. Nog nooit een metselaar losse muren zien zetten en die met ankers aan elkaar zien koppelen. Vertanden dus.
 

Deklusruud

  • #4
Daar zit geen woord Spaans bij, bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu