Muur van drijfsteen/bimsteen herstellen

Deklusruud

 • #1
Beste klussers,

In mijn jaren '60 woning is op de bovenverdieping een aantal muurkasten en scheidingswanden gerealiseerd met 70mm dikke bimsteen.
Deze is in de loop der tijd op meerdere plaatsen stevig gescheurd en zou ik zodoende willen herstellen door het opnieuw in te metselen.
De wanden zijn niet dragend maar wel gedeeltelijk vertand met de binnenspouw. Doordat we de verbouwing gefaseerd realiseren is het geen optie voor me om alles neer te halen en opnieuw op te zetten met bijv. Ytong.
Met welk type steen kan ik deze wanden het best herstellen?

Alvast dank voor het meedenken!

Groet,
Ruud

IMG_20230221_222116836.jpg IMG_20230221_222107709.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Wat wil je opnieuw gaan metselen?
   

  Deklusruud

  • #3
  Ik wil de scheur rechtsboven verwijderen en bij voorkeur opnieuw vertand inmetselen in het binnenblad om stabiliteit te herstellen. Eventueel overweeg ik de scheur in de onderste halve meter ook te herstellen.
  De wanden die haaks op deze staan vertonen ook aardig wat scheuren.

  Groet,
  Ruud
   

  Deklusruud

  • #4
  Eventueel ter verduidelijking, sowieso het rode gedeelte.
  Optioneel ook het blauwe gedeelte.

  IMG_20230221_222107709.jpg
   

  Deklusruud

  • #5
  Hoi,

  Eventueel is opnieuw inmetselen een van de mogelijkheden maar ik sta zeer zeker ook open voor andere suggesties om de stijfheid/verbinding in de wand terug te brengen.

  Alvast dank!

  Groet,
  Ruud
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #6
  Waarom de wand dan niet in gedeelten vervangen?
  Want als je zo'n scheur hebt dan zal die ook zeker aan de andere kant van de muur zichtbaar zijn en dan ontkom je er niet aan dat je daar ook wat moet gaan doen.
  Als je niet alles wilt vervangen dan zou ik dan eerst dit deel gaan vervangen.
  stuk wand vervangen.jpg


  Kijk ik naar de scheuren dan staat dit stuk muur al geheel los van de gemetselde muur rechts en dan zou ik dat roze deel eerst gaan vervangen en weer goed gaan verankeren aan de ander muur zodat de scheuren en barsten weg zijn en dan later de rest meenemen.
  Dat kan met gasbeton oid. maar als het niet dragend is dan kan het ook met wat metalstuds, gipsplaten en wat isolatie.
   
  • Like
  Waarderingen: Edwinnn

  Deklusruud

  • #7
  Dag Edwin,

  Dank voor je reactie. Die scheur is inderdaad door en door, bij mooi weer komt er zelfs de zon doorheen ;)
  Wat voor aanhechting zou je voorstellen tussen gasbeton en drijfsteen?
  De muren zijn inderdaad niet dragend.

  Groet,
  Ruud
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  De credits zijn voor @Gerrit B ;-)
  Gasbetonblokken kun je vastzetten met veerankers. Maar wat ik me afvraag; is er in de bims fatsoenlijk te boren of schroeven? Kan brokkelig zijn, dat zou je van tevoren al even kunnen uitproberen. Maar als ik het goed zie op de foto is die muur rechts geen bims? Wellicht is de zaak daarom ook gaan scheuren.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #9
  Daar kun je geen fatsoenlijke verbinding tussen maken omdat het 2 verschillende materialen zijn en drijfsteen/bims blijft korrelen.
  Vandaar dat ik eigenlijk verbaasd ben dat je die muur wilt herstellen en het niet meteen goed aanpakt en alles gaat vervangen want het is en blijft gewoon een waardeloze wand (vind ik dan) waar je niets aan op kunt hangen een boortje van 3mm een gat geeft van 6mm (en met een beetje pech nog groter) , elektradozen maar slecht in vast kunt zetten en welke telkens weer scheurt en doet.

  Maar belangrijker is ook de verbinding tussen de muur rechts en het gasbeton dat deze goed is.
  Ik weet nog dat hier toen veerankers werden gebruikt om de verbinding te maken tussen de binnenmuurstenen en het gasbeton en dat de naad tussen beide werd volgespoten met schuim.

  Voor de verbinding met het drijfsteen zou ik zo'n verbinding maken die later wel makkelijk verwijdert kan worden als je toch het besluit hebt genomen om de rest ook te vervangen.
  Drijfsteen metsel je met cement maar dat werkt niet met gasbeton dat gaat weer los zitten, misschien is dat ook wel goed want dan kun je het later weer eenvoudig verwijderen.

  Bedenk echter wel "beter in 1 keer goed doen dan 2 keer half werk leveren".
   
  Laatst bewerkt:

  Deklusruud

  • #10
  Edwin, de muur rechts is kalkzandsteen, waarvan de onderste lagen van die extra hard gebakken steen ik afwijkende maat.

  De bims brokkelt inderdaad makkelijk, maar niets dat me onoverkomelijk lijkt met een chemisch anker.

  Jullie bevestigen daarentegen mijn vrees (helemaal vervangen en niet aanhelen) maar ik had gehoopt een degelijk alternatief over het hoofd te zien.
  Zeker met 5 aangrenzende kozijnen en deuren (2x slaapkamer, 3 keer muurkast) hoopte ik op iets eenvoudigers. Ik heb weer even genoeg te overwegen.

  Groet,
  Ruud
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #11
  Chemisch anker kun je wel vergeten, dat wordt op dat punt vrij hard en dan breekt de bims er weer naast door de verschillende werking van de materialen.
  Maar geheel vervangen valt meestal reuze mee en nu in eenmaal goed doen voorkomt dat je later dubbel werk moet doen.
  Voordeel van gasbeton is dat je het gewoon eenvoudig zelf op maat kunt zagen. (oude houtzaag of cirkelzaag met een oud blad werkt voor een paar blokken ook prima)
  Het voordeel van Bims is dat je het in een mum van tijd gesloopt hebt.
  Er wel voor zorgen dat je kozijnen eerst zuiver recht staan en ook goed vast staan voordat je weer begint met het opbouwen en dan plak je die gasbetonblokken vrij eenvoudig aan elkaar.
  Voor de rest is er voor zorgen dat alles netjes recht op elkaar gezet wordt (scheelt je in de afwerking) en dat je de juiste ankers ed. hebt.
  Staat de 1e laag eenmaal goed dan staat er binnen 1 dag weer een nieuwe strakke muur.
  Begin je op tijd en heb je hulp voor het aanmaken van lijm en het op maat maken van de blokken dan kun je zo door stapelen en ligt om 17.00 uur het gereedschap al weer schoongemaakt in de schuur.
   
  • Like
  Waarderingen: Deklusruud

  Deklusruud

  • #12
  Inmiddels is de hele muur eruit en staan alleen de geschoorde kozijnen nog. Aanstaand weekend gaat de gibo erin! Dank voor al het advies.

  Groet,
  Ruud
   

  Deklusruud

  • #13
  Een stukkie meer werk dan geanticipeerd, maar hij zit erin!
  IMG_20230410_173703712.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu