De juiste isolatie kiezen

Tompie100

  • #1
Ha mede-klussers,

In de ingrijpende verbouwing waar we in verzeild zijn geraakt, zijn we nu aangekomen bij het uitkiezen van de isolatie. Omdat we vrij bewust hebben gekozen om een energiezuinig huis te (her)bouwen, wil ik hier wel de juiste beslissing kunnen maken. Ik merk alleen dat ik een beetje de draad kwijt ben wat ik nou voor welke situatie het beste kan gebruiken. Oh ja, het budget is ook nog wel belangrijk.

Het gaat om een aantal situaties. Hoop dat iemand mij hierin kan voorzien van advies (ben dus op zoek naar het type isolatie, niet naar een leverancier o.i.d.):

1. Vloer BG. We krijgen zeer binnenkort een nieuwe renovatievloer met zwaluwstaartplaten. Eigenlijk standaard is een EPS(75mm)-laag, maar aangeraden is om hierover nóg een laag wol te leggen om tot RC=bouwbesluit te komen. Goed idee? Of beter houden aan één type isolatie en zelf dikkere EPS-platen kopen(120mm/2x60mm)?

2. Plafonds, zowel op de BG als eerste verdieping. Deze isolatie gaat mij vooral om de geluidsdemping van de etage erboven. Momenteel zijn de oude plafonds eruit, en hangen de dwarslatjes gewoon nog op de draagbalken (willen we het liefst ook zo houden). Dus misschien iets (semi-)elastisch? We hebben hier ook een gedeelte badkamer. Is hier een ander type isolatie voor nodig?

3. spouwmuur voorzijde. Ik heb werkelijk waar geen idee, en wordt platgegooid met verschillende systemen. Is het überhaupt de moeite waard?

4. Muur met buren, vooral t.h.v. de slaapkamers. Vanzelfsprekend gaat het hier vooral om geluidsdemping. Hier mag de oplossing niet te dik zijn, omdat we anders te maken krijgen met ruimteverlies (isolatie wordt van binnenuit aangebracht).


Dank voor het meedenken beste specialisten!
 

Soprano74

  • #2
In uw geval zou ik steenwol overwegen. Het is relatief goedkoop, goed vervormbaar en dus ideaal tussen balken en regelwerk. Steenwol is ook nog eens zeer geluidsabsorberend. Voor in de badkamer kun je ook steenwol gebruiken maar dan zou ik een dampfolie aanbrengen. Steenwol op de vloer is wellicht gewenst als er een zwevende dekvloer moet komen tegen geluidsoverlast, anders zou ik gewoon het EPS wat dikker maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
1 Voor de begane grondvloer kies je een isolatie die vochtbestendig is. Steenwol is dat niet.

2 Steenwol of glaswol.

3 Als je je woning goed wilt isoleren, is alleen de spouw isoleren niet voldoende. Er zijn meerdere oplossingen ter verbetering. Voorbeelden zijn extra isoleren aan binnen- of buitenkant of (indien constructief mogelijk) het buitenspouwblad weghalen.

4 Bijvoorbeeld voorzetwand of gelijmde isolatie (vlokkenschuim).
 

Soprano74

  • #4
Steenwol is absoluut geschikt voor een begane grondvloer. Van nature is steenwol waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair.

Zoals Tompie100 aangeeft, zijn ze eventueel van plan op de EPS wol te plaatsen. Dit is absoluut mogelijk. Indien er twijfel bestaat over vocht, dan kan een waterkerende folie worden toegepast op de draagvloer (EPS, beton, hout) onder de rotswol. Tevens wordt er een waterkerende folie aangebracht onder de dekvloer (cement, anhydriet etc.) en op de rotswol.

Een PE folie van 0.2 mm of dikker volstaat voor waterkering.

Verder, rotswol is ook direct te plaatsen op een betonnen begane grondvloer middels een waterkerende folie.

Rotswol is beduidend fijner te verwerken dan glaswol, ook wel het nieuwe asbest genoemd.

Voor verdere details over diverse rotswol vloerplaten verwijs ik naar de technische informatie van een zeer bekende leverancier (R*******).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Soprano74 schreef:
Steenwol is absoluut geschikt voor een begane grondvloer. Van nature is steenwol waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair.
Hangt er vanaf. Weet niet of TS op of onder de vloer wil isoleren. Ik nuanceer dus mijn vorig bericht, dat was te kort door de bocht :)

Steenwol heeft een vochtgevoeligheid van 5. Op de schaal van 10 (volledig ongevoelig). 5 betekent dat de isolatiewaarde flink terug loopt als het isolatiemateriaal in een vochtige omgeving wordt gebruikt.

Steenwol is ook niet winddicht, dus het is verstandig er een extra winddichte laag onder te zetten als je het in een (sterk) geventileerde ruimte gebruikt.

Deze PDF geeft zeer veel info over isolatie. Over vloerisolatie (p.33):
Code:
Een betonnen vloer boven een (kruip)kelder is relatief gemakkelijk te isoleren door aan de onderzijde isolatieplaten aan te brengen. U kunt hiervoor isolatieplaten gebruiken bestaande uit minerale wol, cellenglas, kunststof, kurk …
In een vochtige (kruip)kelder wordt best gewerkt met een isolatiemateriaal uit kunststof.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb nog nooit een steensoort gezien die van nature waterafstotend is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu