Isolatie enkelsteens muur - de juiste manier?

PBB

 • #1
Hallo allemaal,

Ik wil bij mijn nieuwe huis de buiten muren isoleren + dak vanuit binnen. Ik vroeg me af of dit de juiste manier was en of ik nog iets over het hoofd heb gezien.De isolatie bestaat uit een pir/underlayment plaat met een aluminium meerlagen complex dat functoneerd als dampremmende laag. Deze platen zet ik op een houten lat om optrekkend vocht te voorkomen. En tegen latten van 2 cm om een spouw te creeren. Onder en boven in de muur boor ik gaten waar ik bijenbekjes in plaats voor de ventilatie. Tegen de balken van het plafond plaats ik latjes van 2cm dik voor de ventilatie en daar tegen aan pir/gps platen.

Hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

Alvast bedankt voor de moeite
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ja. Je vergeet je koudebruggen door betonvloeren en/of opleggingen van houten balken in de buitenmuur. Dit geeft zeker kans op schimmels en/of houtrot.
 

PBB

 • #3
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, de buitenmuur is een bestaande muur dus daar kan ik toch niks meer onderleggen? Deze is aan de onderkant trouwens wel al geïnjecteerd tegen optrekkend vocht.

Groet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Google maar eens op koudebrug. Als je van binnenuit gaat isoleren, krijg je hier zeker mee te maken.
 

PBB

 • #5
Ik snap het probleem nu, echter geen idee hoe ik dit op moet lossen. En als ik er geen spouw tussen houdt? Iemand tips?
 

PBB

 • #6
De koudebrug in de vloer is eigenlijk op te lossen om de vloer isolatie die onder het beton licht te laten aansluiten op de muur isolatie. Ofwel een strook beton weg slijpen en hakken. De koudebruggen van de oplegging van de houtenbalken op de buiten muren snap ik niet helemaal, deze zitten toch helemaal in het koude gedeelte en niet voor de helft in het warm gedeelte?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Een strook betonvloer weghakken kan alleen als de vloer op het zand ligt. Bij een bestaande vloer is dit een bijna onmogelijke klus. Nog even los van de vochtproblemen die dat binnen veroorzaakt. Bij een nieuwe vloer leg je de isolatie gewoon op de vloer.

Balkkoppen die door isolatie heen steken en op een (koud) buitenblad liggen, zijn een koudebrug en geven risico op houtrot. Daar moet de spouw op zijn minst geventileerd zijn. Bij voorkeur de koppen goed in de grondverf zetten. En als je de mogelijkheid hebt, de balken doorzagen en op een nieuw dragend binnenblad leggen.
PBB schreef:
De isolatie bestaat uit een pir/underlayment plaat met een aluminium meerlagen complex dat functoneerd als dampremmende laag. Deze platen zet ik op een houten lat om optrekkend vocht te voorkomen.
Door hout trekt veel meer vocht dan door PIR. Trouwens, optrekkend vocht is een symptoom van een ander probleem. Dus als dat zou optreden, is er iets anders aan de hand. Optrekkend vocht is meestal gewoon condensatie.
 

PBB

 • #8
Bedankt ijkenhout voor de duidelijke uitleg, de beton vloer is gestort op de isolatie die weer op het zand licht dus het doorzagen is eventueel wel mogelijk. Maar als dat niet perse nodig is liever niet natuurlijk.

Ik heb opzich geen last van optrekkend vocht. De muren waren eerst aan de binnenkant afgewerkt met 1cm pur platen er tegen aan gekit. Daarop zat weer stucwerk. Op het stucwerk zaten overal schimmelplekken zowel onder als boven.(meeste nog in het midden).

Ik snap dat als er een balk of ander voorwerp door de isolatie gaat dat dat zorgt voor een koude brug. Alleen mijn idee was om een wand voor de muur te plaatsen, tot ter hoogte van de balken niet door de balken. Dus dan stop ik ca 2 cm voor de balken met mijn isolatie omdat daar dan mijn latten zitten om mijn plafond tegen te monteren. Zo zit eigenlijk heel de balk laag onder het plafond in de geventileerde ruimte, of wel de nieuwe spouw. Of heb je dan nog steeds een koudebrug?

Ook vraag ik me dan af hoe ik het beste de dagkanten kan afwerken ivm met een koudebrug (waar je toch niks aan kan doen) Alleen welk materiaal is daar het beste geschikt voor?

En nu het plafond toch open is, is de hele balk laag in de grondverf zetten dan goed of slecht?

Alvast bedankt!
 

PBB

 • #9
Dit zou dan de nieuwe situatie worden als beton verwijderen aan de zijkanten echt nodig is
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Onder het plafond dus ook isolatie. Dan heb je geen probleem met de balkkoppen. Let wel op dat de dampremmende laag netjes doorloopt.

Het is een plat dak? De ruimte tussen de balken moet goed geventileerd gaan worden.
 

PBB

 • #11
Ja het is een plat dak aan 2 kanten is die open en aan 2 kanten zit hij tegen een huis. Alleen ik zag vandaag dat de vorige bewoner de vloer heeft dicht gestort met 4 cm pur dan beton, maar de balklaag heeft laten zitten. Kan dit kwaad? De balken zitten wel zo dat ze niet uitkomen om de lange buitenmuur.
Hier een klein plattegrondje voor de duidelijkheid. Rood zijn buten muren en groen zitten de muren tegen een gebouw.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Hoe is de opbouw van de begane grondvloer? Bedoel je dat op de houten balken een geisoleerde betonvloer is gemaakt?
 

PBB

 • #13
Nee ertussen en of de isolatie onder de balklaag doorloopt kan ik niet zien
 

PBB

 • #14
Nu heb ik nog een vraagje ik wil die 3 ruimtes rechts dus isoleren maar de wc niet die zit er links langs. Omdat deze ruimte te klein is. Zou dat kwaad kunnen? De ruimte daarnaast isoleer ik wel weer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
Ik snap nog niet hoe die vloer is gemaakt. Controleer in ieder geval of de balken draagkrachtig genoeg zijn voor een betonvloer en of het hout in goede staat is. De vloer kan het beste aan de onderkant geisoleerd worden (onder de balken).

Een deel niet isoleren hoeft niet erg te zijn. Op het toilet is het gewoon wat kouder dan ;)
 

PBB

 • #16
De vloer is als volgt opgebouwd er zijn purplaten op de zandbodem gelegd. Daar over is beton gestort alleen de balken van de vloer liggen nu ook in het beton.

Sorry voor de slechte uitleg( niet mijn sterkste kant)

En bedankt voor de goede info is allemaal een beetje duidelijk nu
 

Marcn88

 • #17
Houten balken in beton gestort????
 

PBB

 • #18
Zou volgende week eens fotos maken ben er dan pas weer
 

PBB

 • #19
Het heeft even geduurt maar hier zijn wat foto's. Ik ben nog aan het slopen dus let niet op de zooi :D

De buiten muur wil ik dus gaan isoleren en het plafond. En de vloer is als volgd opgebouwt eerst isolatie daarna hebben ze de vloer gestort. Ze hebben de oude balklaag laten zitten helaas. Een balk was weg gerot dus die moet ik weer opvullen


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #20
Haal je de rest van de balken ook meteen uit de vloer?

Controleer daarna wat de staat is van het beton. Of het zinvol is alleen de sleuven op te vullen of om een nieuwe vloer te storten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu