Schuin dak isoleren - de juiste keuze maken

Straatblaffer

 • #1
Binnenkort ga ik onze zolder isoleren en aftimmeren. Het is een redelijke standaard zolder (schuin dak tot aan de vloer) van een jaren 60 rijtjeshuis met houten balken en daarop de dakpannen. In totaal is het oppervlak 50m2. Nu vind ik het heel leuk om zelf te gaan doen, maar wil ik het wel graag in één keer goed aanpakken.

Gebruik:
Ik ga de zolder alleen gebruiken als extra kamer voor gasten, als ik even wil ontspannen en als opslag. Geen dagelijks gebruik en dus hoeft het niet het beste van het beste te zijn. Het moet goedkoop, makkelijk werkbaar en het liefst zo dun mogelijk zijn.

Ideeën
Het is een zolder waar elke cm die je dikker isoleert behoorlijk ten koste gaat van de stahoogte. Het liefst wil ik het dus zo dun mogelijk isoleren, maar voor zover ik heb gezocht is dat een stuk duurder. Vervolgens keek ik naar het bekende isolatiewol en daar overheen gipsplaat. Dat is vrij dik, maar dan ben ik voor €400 klaar. Tot slot zie ik bij de bouwmarkten ook veel piepschuim liggen in alle soorten, maten en prijsklassen. Ik was niet bekend dat dit gebruikt werd als dakisolatie, maar ben gezien de prijs en de dikte wel benieuwd naar de ervaringen.

Hulp:
Omdat ik graag in 1 keer het juiste materiaal aanschaf en het mezelf niet onnodig lastig wil maken heb ik dus wat hulp nodig bij het maken van de juiste keuze.
1: Zijn er naast relatief dure pyr-platen en dergelijke goedkopere dunne opties (bij voorkeur die niet nog afgewerkt hoeven te worden met gipsplaten
2: Als ik kies voor piepschuim, is het dan voldoende om de platen van 3-4cm te nemen, of is dat te dun?
3: Heb je aanvullende tips, dingen die je vaak mis ziet gaan bij mensen die voor het eerst gaan isoleren?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  3 tot 4 cm piepschuim is veel te dun, 10 tot 14 cm steenwol komt meer in de buurt.
  Hoe is het dak precies opgebouwd, wel of geen isolatie aan de buitenzijde?
  Vergeet de dampremmende laag aan de binnenzijde niet.

  Even de zoekfunctie gebruiken.
   

  Straatblaffer

  • #3
  Nee, geen isolatie aan de buitenzijde. Dus echt gewoon balken met dakpannen. Dus piepschuim is geen optie, tenzij het dikker (10cm?) is? En betreffende andere opties? Het probleem met de google is dat ik superveel informatie vindt, maar niet kan inschatten wat nou het beste is in mijn situatie. Vandaar dus mijn vraag hier.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  In Google zoeken heeft geen zin. Op Klusidee wel. Jouw vraag is zo vaak gesteld met idem zoveel antwoorden dat het best lastig voor je zal zijn.

  Wat jij wil bestaat niet, dunne isolatie die beter isoleert als dikke. Wel een dunne die stukken duurder is. Maar die wil je niet.

  Tijdens het lezen van al die antwoorden wordt je erop geattendeerd dat het aanbrengen van de dampremmende laag ontzettend belangrijk is.
   

  MarcoHoorn

  • #5
  Ik zit met dezelfde situatie. Ik ga 12 of 13 cm b-keus pirplaten gebruiken. Eerst zal ik wel latjes tegen het dakbeschot timmeren voor nog wat ventilatie. Kierenafdichting gebruik ik pur.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Je kan in deze tabel een isolatiemateriaal opzoeken met een lage lambda-waarde. Dan heb je minder dikte nodig.

  Er staan een paar isolatiematerialen niet in die lijst, maar dat zijn vaak de hele dure. Meerlaagse isolatiefolie staat er ook niet bij, omdat daar de R-waardes niet officieel van zijn. Kan wel een alternatief zijn.
   

  MarcoHoorn

  • #7
  Maakt het nog uit of de latten horizontaal of vertikaal
  aan dakbeschot worden geschroefdnworden. De afstand tussen de balken is ongeveer 115 cm de pir platen worden 12 of 13 dik. De balken zijn 16 cm.
   

  MarcoHoorn

  • #8
  Sorry voor het kapen van dit draadje maar misschien heb je ook iets aan deze info.
  Ik als in een ander draadje dat het normaal is om de rachel vertikaal te plaatsen dus onder de naden komt een rachel.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Rachels zijn alleen nodig voor de gipsplaten. Je plaatst ze in dezelfde richting als de platen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu