Halfsteensmuur isoleren - juiste stappenplan

MisterMeJ

  • #1
Goedenavond,

hierbij de zoveelste topic over halfsteensmuur isoleren. Heel wat onderwerpen doorgelezen en eigenlijk deze geopend om te controleren of ik de juiste stappenplan heb.

Willen jullie deze even controleren en daar waar nodig is voorzien van commentaar cq tips?

Halfsteense muur, ventilatiesleuven in de muur, staat op de windzijde (maar is nooit zeiknat van de regen), afmeting van +- 7x2.80 en er komt uiteindelijk een radiator in te hangen.

1) Buitenmuur impregneren
2) Skelet maken van 44*68 (geïmpregneerd tuinhout) of 45*75 (lariks/Douglas).
3) Achterzijde skelet voorzien van dampopen/dampdoorlatende folie en skelet 2-3 cm van de buitenmuur af plaatsen (i.v.m. ventilatiesleuven vocht/kou). Deze wordt vastgezet in de zandcementvloer/betonvloer en balken van het dak.
4) Isolatiewol plaatsen en voorzijde skelet voorzien van dampdichte folie.
5) Skelet en folie kan nooit uit 1 deel gemaakt worden, dus folie sowieso 10cm (of 60 tot volgende rib) overlappen en overlappende delen afplakken met tape (speciale tape hiervoor nodig)
5) Hierop 18 cm OSB/Underlaymentplaten op monteren.
6) Hier komt uiteindelijk over de gehele lengte en hoogte een kastenwand tegenaan van meubelpanelen.

Dat waren de stappen, maar nu nog een paar extra vragen:

1) Het dak is (nog) niet geïsoleerd (ga ik morgenvroeg meer informatie over opzoeken), dus krijg eerst dakbalken en daar bovenop de dakplaten. Skelet wilde ik tot de dakbalken maken, is het dan wijsheid om de folies/isolatie en het plaatmateriaal ook op skelet afmetingen te maken of mag het geheel afgewerkt worden tot aan de dakplaten (dus tussen de ribben van het dak door)?

2) Als ik elektra wil aanleggen in deze wand, moet ik dan gaten in elke rib gaan boren voor leidingwerk of kan deze evt via de bovenste balk van het skelet naar binnen laten komen? (moet deze doorvoer dan evt afgekit oid worden?)

3) Aan de zijkanten van het skelet, zal misschien wat ruimte gaan zitten i.v.m. rechtheid hout en muur. Moet ik hier evt nog wat tussen plaatsen zodat hier evt geen kou/vocht in kan trekken? Hoe dit aan te pakken voor het plaatmateriaal, want dit wil ik natuurlijk ook zo mooi/strak mogelijk afgewerkt hebben.

4) Is het handig om de ventilatiesleuven te gaan voorzien van bijenbekjes i.v.m. ongedierte achter deze wand of is dit beetje overbodig?

5) Indien men graag een foto wil zodat men zich kan inbeelden, dan verneem ik dat graag.

Hoop dat ik duidelijk genoeg ben en voldoende informatie verstrekt heb.

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je hebt je er al goed in verdiept :prima:

De ventilatie kan misschien wel wat minder. De spouw moet niet tochten, maar zwak ventileren. Als je nu nooit ongedierte hebt, heb je dat straks waarschijnlijk ook niet.

De wanden kan je zoveel mogelijk prefab op de vloer maken en overeind zetten. Evt. in delen aan elkaar schroeven. De folie kan je gewoon om de hoek nieten. Bij het plafond inderdaad iets bedenken waardoor dit netjes aansluit. De dampdichte laag een de binnenkant is de meest kritische. De dampopen laag is vooral bedoeld om de tocht uit de isolatie te houden.

Hou zeker 1cm speling rondom. Deze ruimte volstoppen met isolatiemateriaal.

Elektra gaat meestal via centraaldoossysteem, dus van boven af. De doorvoer naar (een normale) wcd is niet dampdicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu