Steensmuur binnenkant isoleren - juiste volgorde

WLH1993

  • #1
Beste,

Ik heb een leuk jaren 20 woning gekocht die we helemaal gaan verbouwen. Onlangs de CV van zolder naar beneden in de oude badkamer verplaatst (samen met iemand gedaan die dit dagelijks doet CV ketels plaatsen) om zo ook al het oude leidingwerk/radiatoren weg te halen - en toch het iets van warm te houden beneden om vocht problemen wat te voorkomen. Ondertussen heb ik de boven verdieping helemaal kaal en wil deze gaan opbouwen. Om het huis wat duurzamer te maken wil ik zoveel mogelijk isoleren. Mijn vraag, is dit een juiste manier op mijn buitenmuur (simpele steensmuur zonder spouw) te isoleren.

Op dit moment zijn er geen vochtplekken en was er een mix van wat er voor de muur zat

Kamer 1: er zat nog het oude linnen behangen direct op de stenenmuur, hier hebben ze later schrootjes over heen geplaats
Kamer er naast: voorkant kamer 4-5cm dik stucwerk daarna schrootjes, zijkant; stenenmuur, stucwerk 1-2cm, radiatorfolie, gipswand
Achter: latenframe met houtenplanken

Mijn idee om een voorzetwand rondom te plaatsen (van binnen naar buiten): Gips, Dampremmendefolie, glaswol isolatie, dampopen folie, 2-3cm luchtspouw met lattenwerk, steensmuur. Is dit voldoende? Is dampopenfolie hier nodig.

buitenmuur opbouw.png


Verder al het radiatorfolie en lattenwerk is weg, is het nodig om ook het stucwerk weg te halen qua vocht, betere isolatie, etc.. te zien op foto 2?

Enkele foto's, zijn alweer van een paar weken geleden maar geven een idee - besefde toen ik door mijn telefoon scrolde dat ik iets meer foto's moet gaan maken. Op foto 1 is de buitenmuur te zien, hier komt het lattenwerk op etc...

foto1.JPG
foto2.jpg


En wat is de juiste volgorde, eerste de buitenmuren plaatsen/isoleren en dan het plafond isoleren OF eerst het plafond isoleren en dan de buitenmuren. Waarom het plafond want dak gebeurd toch ook, ik kan er nu makkelijk bij en het kost 5-6 euro per m2 (15cm isolatie). dus voor de kosten hoef ik het niet te laten en volgens mij kan extra isolatie geen kwaad en verder is het ook weer geluidsdempend.

Hoor graag jullie input :).

buitenmuur opbouw.png foto1.JPG foto2.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft de glaswol voor de muren ook een geluid dempende functie?
Als niet: waarom niet voor PIR gaan?
Dan kan je dunner werken, of voor een betere isolatie gaan en je hebt geen folie nodig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er is een ruimte tussen de dampopen folie en de muur daar moet je nog even naar kijken moet het lucht van buiten of lucht van binnen worden.
Die folie zou een + kunnen zijn voor het latwerk als die muur vochtig zou kunnen worden.
Menie zou het zelfde effect kunnen hebben.
 

WLH1993

  • #4
@Wgb wat bedoel je met lucht van binnen of buiten, bedoel je aan welke kant het dampopenfolie moet komen te zitten - tegen de muur of tegen het isolatie? Verder is op dit moment de muur helemaal droog maar goed kan natuurlijk altijd vocht doorslaan wat nu, door alle kieren in het huis, wel weer verdwijnt.

@Jackd heb voor glaswol gekozen omdat de ruimte niks uitmaakt die paar extra cm en heb genoeg gekregen om alle muren te doen. Voor de muren zal het beperkt zijn in geluiddemping, zal vooral voor het plafond en dak helpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
WLH1993 schreef:
@Wgb wat bedoel je met lucht van binnen of buiten, bedoel je aan welke kant het dampopenfolie moet komen te zitten - tegen de muur of tegen het isolatie?
Je hebt een spouw getekend. Als die spouw onder of boven open is gaat daar lucht stromen. Is dat lucht van binnen of lucht van buiten.
Als er nu geen isolatie zit en die muur is droog is dat prima maar wat je zegt die muur kan doorslaan.
 

WLH1993

  • #6
@Wgb die is boven en onder dicht want gaat niet verder dan het plafond, anders moet ik die er ook uit gaan halen. Het is meer een lucht gat vanwege het lattenwerk om het dampopenfolie op te nieten. Zie mijn prachtige paint creatie

Er zaten op de buitenmuur ook houtenlatten waar het behang op was gespijkerd en geen 1 van de latten waren verrot, heb ze er allemaal heel afgehaald met de gedachte om ze terug te plaatsen.

buitenmuur 2.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu