Juiste behandeling van buitenmuur.

Ik ben bezig met een klein stukje aan te bouwen en een stuk buitenmuur ±1m wordt nu binnen muur welke uiteindelijk wordt gestuct.

Onder de rode lijn op mijn foto is de muur anders van kleur, voelt niet nat aan. Dit stuk was onder het straatwerk en hier komt de cement dekvloer tegen aan. De rand dakleer is los.

Kan ik die dakleer aanbranden, PIR op het beton leggen en de cement dekvloer er op maken? Of moet ik de muur eerst behandelen/injecteren?

123709_245367_1.jpg
 
Is de kleur anders op langere stukken en niet hoger dan de rode streep?
Op een foto zonder streep is wellicht te zien wat het kleurverschil is.
Het zou kunnen dat er een trasraam gemetseld is, dan is het vrij logisch dat de kleur anders is.
 
Even een foto zonder rode streep.
Op andere stukken kan ik het niet zien omdat daar bestrating zit. Tot aan de bovenkant van de donkere gedeelte zat het straatwerk. Dit zit nu een aantal weken binnen en een zeil eroverheen. De donkere stenen voelen niet nat aan. Op de 2e rij boven het dakleer is halverwege de steen kleurverschil te zien, het lijkt mij dan geen trasraam.

123709_6787654rfg_1.jpg
 
Dat de stenen niet nat aanvoelen zegt niets veel, met een vochtmeter is te meten of ze nat zijn.
Met de hand is geen goede indicatie.
 
Nee, dat vermoede had ik ook. Als ik nu dat dakleer vast brand, PIR plaat op het beton plaatst en zandcement aanbrengt, zou het dan goed gaan? PIR+zandcement wordt ±20cm dik, dus zwarte foamglas laag.
 
Het zou kunnen helpen, hoe is het gebouwd. Staat die muur op een betonnen fundering of staat deze op het zand. Is er een kruipruimte.
 
Ik denk dat het niet veel zin heeft om vocht te gaan meten in een buitenmuur.

Optrekkend vocht is het in ieder geval niet.

Voer het normaal uit. Geen bitumen branden als er geen aanleiding voor is. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat je problemen kan verwachten.
 
Het huis is van 2000 met kruipruimte en een betonnen fundering op palen.

De verkleuring zit halverwege de steen, mijn gevoel zegt dat dit een verkleuring van de steen is en geen optrekkend vocht.
 
Ik weet zeker dat het geen optrekkend vocht is, omdat dit niet bestaat :wink:

Zet maar eens een paar stenen in een bak water en kijk hoe hoog het "optrekkend vocht" komt.
 
En de voegen in de muren waar het vocht optrekt doen niet mee.

Kan me niet voorstellen dat een woning uit 2000 last heeft van optrekkend vocht. Het zou me niet verbazen dat de kleur verandering is ontstaan door het vocht wat uit de nieuwe vloer is gekomen. Dat vocht condenseerd even op het koudste gedeelte van de muur. Waarom die kleur blijft vind ik wel een raadsel.
 
Tot aan de donkere gedeelte zat het zand/grond. Dat licht gekleurde stukje, bovenkant tweede rij, tot daar het straatwerk. Dat heb zo 19 jaar gezeten, wellicht komt het daar door. Binnenkort de vloer afwerken, en dan komt het vast goed :prima: Bedankt voor de hulp en het mee denken.

Oja, moet ik de muur nog speciaal behandelen voor dat de stuc laag er tegen aankomt of gewoon alleen impregneren?
 
Grondeer voorstrijk er op en stukadoren. Het hoeft niet eerst in impregneer. Feitelijk doet impregneer het zelfde als grondeervoorstrijk. Het sluit een deel van de capilairen af zodat de steen minder zuigkracht heeft en zodat slagregen niet in de muur trekt.
 
Lees nog eens alle reacties door. @ijkenhout jij hebt het over dat optrekkend vocht niet bestaat? Op basis waarvan baseer jij dat. Waarom word er een cementraam of vroeger met tras onder het maaiveld gemetseld. Om optrekkend vocht tegen te gaan door de capulaire werking van de stenen. Zodat er geen zout uitbloeing of andere vochtschade ontstaat toch?
 
Een trasraam is aan de buitenkant. Problemen met optrekkend vocht zitten altijd aan de binnenkant.

Zoals ik al zei: zet maar een paar normale bakstenen in een bak water en kijk hoe hoog het water komt.

Wat men optrekkend vocht aan de binnenkant noemt, is bijna altijd condensatie. Optrekkend vocht is een gevolg, geen oorzaak.

Zie deze site voor meer info (in het Belgisch). En een cursustip voor professionals.
 
Bakstenen in water zetten zonder specie er tussen is geen test. Dan is er tussen ieder steen een onderbreking Daarnaast is hard of zacht gebakken ook nog van belang. Hard gebakken heeft minder capilairen. Optrekkend vocht bestaat wel degelijk als maaiveld afdichting niet op orde is. Gevolgen zijn dus zoutuitbloeing algengroei of vorstschade(buitengevel) als het enkelsteens of klampmuur is kan het ook aan binnenkant voorkomen. Ben het met je eens dat wanneer het een spouwmuur is het geen optrekkend vocht kan zijn aangezien deze vaak op de vloer rust en het dan een condensatie of lekkage kan zijn. Het ging mij om de bewering dat optrekkend vocht niet bestaat. Met de bouw van tegenwoordig zal het niet meer voorkomen.

Ahh denk dat ik je nu begrijp. Optrekkend vocht is inderdaad een gevolg en niet een oorzaak daar zijn we het eens. En vandaar dat je het tussen aanhalingstekens had gezet.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
245
Binnenmuren, wanden en plafonds
Frenk buildmaster
Reacties
18
Weergaven
770
Binnenmuren, wanden en plafonds
Myrok24

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu