CV of verdeler defect?

J.H.

  • #1
Wij zijn afgelopen zomer verhuisd. Op de benedenverdieping hebben we een nieuwe vloer laten leggen inclusief vloerverwarming met bijbehorende verdeler en pomp. Hier lagen eerst convectorputten. Nu we enkele maanden later de vloerverwarming zachtjes aan willen opstarten hebben we een probleem, het werkt niet.

Oude situatie:
In de oude situatie hebben we de verwarming nooit aangezet want zomer. Met warm water uit de kraan nooit een probleem gehad en in de nieuwe situatie ook niet.

Nieuwe situatie:
Er zit geen thermostaatknop op de verdeler om een temperatuur in te stellen.
Op de CV ketel staat de temperatuur ingesteld op max 30 graden.
De min temperatuur op de Toon thermostaat staat ingesteld op 18,5 graden.
Volgens de Toon is de kamertemperatuur momenteel 20 graden.

Als we in deze situatie de stekker van de pomp (op de verdeler) in het contact stoppen zou er niks moeten gebeuren want de kamertemperatuur is boven de ingestelde min (op de Toon). Maar de CV ketel springt aan en blijft verwarmen, ook boven de ingestelde max (op de CV). En de vloer wordt flink heet.
Als we de stekker van de pomp (op de verdeler) uit het contact trekken stopt de CV ketel met verwarmen.
De min/kamertemperatuur op de Toon wordt genegeerd en de max op de CV ketel wordt genegeerd.

Als we de Toon boven de 20 graden zetten springt de CV ketel aan en worden de radiatoren op de bovenverdiepingen warm. Hier lijkt geen probleem te zijn.

Het bedrijf dat de vloer en vloerverwarming heeft gelegd meent dat het aan de driewegklep van de CV ketel ligt.
Is dit plausibel of lijkt er iets anders aan de hand te zijn?

Bedankt voor het lezen,
Groet Johan
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Veel tekst en weinig beeld.

Foto van de verdeler, merk en type cv ketel ontbreken.

Als de verdeler niet hydraulisch neutaal is aangesloten of ingesteld kan de pkmp de ketel leegtrekken en alle warmte naar de verdeler transporteren.
Sommige ketels hebben een tweeweg klep nodig om dit te voorkomen.
 

J.H.

  • #3
Bedankt voor je reactie!
Een dergelijke opmerking staat ook in de handleiding van de CV die ik zojuist eindelijk heb gevonden.

En sorry ik wou deze info nog aan mijn vraag hangen maar er kwam iets tussen...

CV KETEL:
Intergas Kombi Kompakt HRE

VERDELER/POMP:
IMG20220924145216.jpg
IMG20220924145225.jpg

IMG20220924145234.jpg
 

Auto-Geen

  • #4
Je warmwaterfuctie van de ketel staat aan. Schakelt de kamerthermostaat uit de blijft de ketel op temperatuur. Bij de zeer vreemde opstelling van je vloerverwarming zit een pomp die de warmte uit de ketel trekt, met als gevolg lekker warm en een hoge gas rekening. Het verhaal van een defecte 3-weg klep is onzin, want die zit er niet in. Hier hoort een mengverdeler te zitten en geen LT verdeler met pomp ervoor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dit is niet zo raar, die verdeler en pomp lijkt mij zo niet geschikt voor jouw gebruik.

Of je gebruikt een verdeler zonder pomp , of je gebruikt een hydraulisch neutrale verdeler.

Hier is een pomploze verdeler voorzien van een pomp, deze pomp zit direct in de aanvoer en trekt dus al het water uit het systeem aan en jaagt dat door de vloer.
Mijns inziens is dit gewoon prutserij en geen juiste methode.

Tevens moet de ketel op een heel lage temperatuur staan omdat er geen menging achteraf laats vind en er geen enkele beveiliging of naregeling is om de temperatuur in de hand te houden.
Het kan zonder maar het is veiliger om daar toch een thermostatisch ventiel te zetten.
 

J.H.

  • #6
Bedankt voor jullie antwoorden! Ik heb er vrijwel geen verstand van. Kan het zijn dat het vloerverwarming bedrijf voor deze vreemde opstelling heeft gekozen omdat wij hebben gevraagd om een oplossing die tevens geschikt is voor een (hybride) warmptepomp mochten we daar in de toekomst op overstappen? Of hebben ze gewoon slecht werk geleverd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Wij beoordelen het werk van anderen niet, maar ik denk gezien de dunne aanvoeren dat deze opstelling niet geschikt is voor een wp.
 

J.H.

  • #8
Inmiddels is onze meneer van de CV langsgeweest (ander bedrijf). Hij heeft de tweewegklep alvast geinstalleerd. Hij heeft zeer uitgebreid uitgelegd waarom de verdeler problemen geeft. In het kort: deze verdeler is niet geschikt voor CV, wel voor WP.
Daarnaast heeft ook hij zijn zorgen geuit over de buizen van 16x2. Met oog op een WP had hij daar liever 20x2 gezien. Hij vermoedt dat een WP met 16x2 niet goed gaat verwarmen.

We hadden specifiek om een systeem gevraagd dat geschikt zou zijn voor onze CV en voor overstap naar een WP in de toekomst. Dit was hun antwoord:

"Als de oude ketel nog even in gebruik blijft, plaatsen we de composietverdeler met een extra pomp.Deze kan ook gebruikt worden met een hybride systeem in de toekomst. Als er in de toekomst alleen een warmtepomp wordt geplaats kan de pomp er tussen uitgehaald worden. Verder worden de slangen slangen 18mm en groepen nooit groter dan 80m1."

Zijn 16x2 en 18mm hetzelfde of is hier ook een fout gemaakt? En zou 18mm wel voldoende zijn geweest? Het ligt in slakkenhuis maar ik weet niet welke afstand er tussen de buizen zit.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
16mm kan prima icm een wp als de lussen in de vloer maar niet te lang zijn, verder doe ik geen uitspraken op de andere vragen ivm beoordelen werk van derden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu