CV Ketel ombouwing geluiddicht

Kaastosti

  • #1
Sinds een paar weken hebben we thuis een Evohome zoneverwarming systeem draaien. Als gevolg daarvan krijg nu de CV 's nachts de opdracht om iets bij te stoken, om de temperatuur in een aantal kamers op 17 graden te houden.

Prima, echter maakt de ketel bij dat proces een lage bromtoon waar ik wakker van word. Het is echt niet schokkend hard, maar 's nachts luid genoeg om irritant te zijn. En als je dat geluid eenmaal hoort, kun je er niet meer omheen, dan slaap ik niet meer. Balen.

De bromtoon lijkt te worden veroorzaakt door resonantie van de ketel zelf. Als ik mijn hand er tegenaan houd, wordt het al minder, al is het niet echt weg. De enige onderdelen die ik voel trillen zijn de ventilator en de pomp, maar niet op een niveau dat ik verwacht dat vervangen echt helpt. Een week geleden is de ketel nog gecontroleerd, heb ik dit ook doorgegeven, maar de monteur kon bij een aantal testen niets vreemds ontdekken.

Volgende idee is dan de kast waar de CV in hangt beter isoleren. En daar zou ik wat advies heel goed kunnen gebruiken.

Dit is de zelfgebouwde kast met daarin de ketel, gemonteerd op een OSB plaat (Remeha Avanta 28c):


In een constructie met 4x4 balken en 12mm MDF:


Ik heb dus rondom in theorie de mogelijkheid om 4cm dik isolatie te plaatsen en daar weer platen overheen. Maar gaat dat helpen? En als het kans van slagen heeft, wat is dan het materiaal om te gebruiken? Er is nogal veel op de markt; van dat grijze spul met punten bij de bouwmarkt, tot profi matten voor muziek ruimtes.

In andere berichten heb ik al wel gelezen dat er voldoende ventilatie mogelijkheden over moeten blijven. Dat is natuurlijk lastig(er) als ik zoveel mogelijk geluid probeer binnen te houden.

Alle advies is van harte welkom, het is echt weer tijd voor een goede nachtrust :) Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kan het brommen van de kap van de ketel komen ?
Hou daar uw handen eens tegenaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het resoneren komt waarschijnlijk door de achterwand waarop de ketel is gemonteerd. Beter plaats je de ketel rechtstreeks op een steenachtige ondergrond. Net als MV-boxen, WTW's etc.
 

Kaastosti

  • #4
Als ik daar mijn hand tegenaan houd, wordt de brom een stukje minder. Dat bedoelde ik ook. Nu dan ook provisorisch iets gemaakt om daar wat druk op uit te oefenen, maar er is nog steeds een brom.

Maar wel apart dat je dat als eerste test geeft, is dit een bekende bron? Dat geeft mij in ieder geval hoop dat er wellicht nog meer te proberen is voor ik aan het isoleren sla :)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Haal de kap er eens af en plaats eens een foto van het binnenwerk van de ketel in zijn geheel.

En dan met name van de bovenzijde.

John
 

Bert pit

  • #6
Als het resonantie is, dan trilt er een zijn onderdeel in eigen frequentie mee. Als het de pomp is, probeer dan een andere pompsnelheud in te stellen.

Ik heb zelf ook Evohome en heb ook lawaai in het systeem gekregen nadat het geintalleerd is. Dat komt doordat er vaak een of twee radiatoren open staan. Draai in een ander segment eens een radiator continue open en kijk of het geluid dan minder of weg is.
 

Bert pit

  • #7
Had je voordat Evohome geïnstalleerd werd ook al thermostaatkranen?
 

Kaastosti

  • #8
Hierbij een foto van de binnenkant:


en ik vermoed dus dat die pomp de boosdoener is in dit geval.:


Die krasjes aan de voorkant komen overigen niet door mij, ik kijk wel beter uit dan dat ik zomaar aan dingen ga draaien ;)

De snelheid van de pomp is alleen op stand 'laag' en 'hoog' te zetten. Standaard staat 'ie op 'laag', wat ook in dit geval zo is. Jammergenoeg kun je 'm niet een klein tikje hoger/lager om resonantie tegen te gaan.

De enige parameter die afwijkt van de fabrieksinstellingen was die voor het maximum toerental van de ventilator. Zou 35 standaard moeten zijn, was 25... heb er nu 30 van gemaakt.

De ketel is inderdaad gemonteerd op OSB plaat, maar die zit op zijn beurt weer met serieuze bouten veranderd aan de muur. En dan niet alleen in de hoekjes, maar grondig. Kan me niet voorstellen dat daar maar een millimeter beweging in te krijgen is ;)
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
Trek de gasleiding in de knik net onder het gasblok, met een trekband eens goed vast aan de koperen retour cv leiding.
Vaak is het geluid dan weg.
 

Kaastosti

  • #10
Eeeeh ik ga even bedenken welke leiding welke is... kan alles niet direct plaatsen. Kom ik op terug!


Quote verwijderd, mod.
 

Kaastosti

  • #11
Om er zeker van te zijn dat we het over hetzelfde hebben... je bedoelt deze twee leidingen op dit punt?


En om nog te reageren op Bert Pit:
Voor de Evohome hadden we geen thermostaatkranen. Toen werd er alleen in de woonkamer gemeten. Alle radiatoren standaard dicht en als je warmte nodig hebt, zelf even open draaien.

Ook nu zit niet op iedere radiator zo'n hippe knop. Er zijn vier radiatoren in huis die sowieso meedraaien als er gestookt wordt, al is dat bij twee eigenlijk niet de bedoeling... daar moet ik het H-blok nog vervangen door een variant met kraan. Maar goed, dat is een ander verhaal.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #12
Ja dat is de plaats die ik bedoel.
 

Kaastosti

  • #13
In dat geval... helaas. Spanband er omheen gedaan, in verschillende standen geprobeerd, maar de brom blijft. En misschien deed 'ie dat altijd al, alleen merkte ik het voorheen nooit omdat er 's nachts niet gestookt werd.

Dan toch terug naar het originele plan... die kast isoleren in de hoop dat het geluid dan niet meer zo aanwezig is.

Op dat vlak tips en truuks? Welk spul helpt wel, wat absoluut niet en wat ga ik als leek absoluut vergeten? ;)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #14
En vergeet de kast ventilatie niet op de juiste manier weer aan te brengen, zodat de ruimte voor wat dat betreft ook technisch weer in orde is.

Vr Gr en succes ermee
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #15
Helaas dat dit het niet oploste.
Ik zie wel veel bruine aanslag op de bodem van de ketel en vocht sporen op je ventilator.
Controleer even goed je ontluchter (links in de ketel) of andere delen op lekkage.
 

Kaastosti

  • #16
Sorry, ik kom terug op m'n vorige bericht... dacht me erbij neergelegd te hebben, maar afgelopen nacht was weer niet grappig. Om 4:00 het systeem maar uitgezet, dan wordt het gewoon stil.

De monteur kon recent dus niets vreemds ontdekken, maar overdag (met andere geluiden om je heen) hoor je 't natuurlijk ook een stuk minder.

Ook de plaats waar je staat in huis maakt uit. Als ik de trap op zolder op loop hoor ik de brom. Doe ik bovenaan de trap een flinke stap naar rechts, is het al een stuk minder. Maar goed, geluidsgolven, weerkaatsing etc. Kennelijk zit de slaapkamer net op de verkeerde plek, maar om die te gaan verplaatsen gaat iets te ver.

Toen ik met de spanband in de weer was, leek het erop dat het geluid minder werd als ik die pomp licht omhoog duw. Door de positie van de leidingen kan ik dat met die spanband niet voor elkaar krijgen, maar zou hebben ook kunnen helpen om die met rubbers iets omhoog te duwen? Of maak ik het dan juist erger omdat er dan via die rubbers contact is met de kast?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Als de pomp deze resonantie veroorzaakt kan het ook doorgegeven worden aan de leidingen onder de ketel,dan gaat het ook de installatie in.

Zijn er leiding beugels met rubber inleg gebruikt, dat scheelt soms ook in de herrie.
 

Bert pit

  • #18
Resonantie wordt altijd veroorzaakt doordat en onderdeel in de eigen frequentie gaat meetrillen. Dat klinkt theoretisch maar in de praktijk betekent het dat je het betreffende onderdeel moet vinden en dan de resonantie moet wegnemen, bijvoorbeeld door de diverse onderdelen voorzichtig te klemmen met een forse schroevendraaier of een stukje hout. Heb je het onderdeel gevonden, dan kun je de permanente isolator aanbrengen door bijvoorbeeld rubber of een spie er tussen aan te brengen. Het kan natuurlijk ook dat de hele kast rammelt. Ook dat kun je op dezelfde manier controleren.

Omdat het aannemelijk is dat de resonantie door een draaiend onderdeel wordt veroorzaakt, zou je de pompsnelheid kunnen veranderen.

Daarnaast is het zo dat Evohome vaak maar één radiator aanzet. Daar waar voorheen de flow van de CV verdeeld werd over het hele huis, stroomt er nu evenveel flow door de eerste radiator die aangaat. Dat gaat gepaard met een hoop lawaai.

Als laatste tip zou je kunnen onderzoeken of de betreffende radiator niet verkeerd om aangesloten zit. Dus warm en koud omgedraaid. Bij thermostaatkranen is dat funest en veroorzaakt dat herrie. De radiator moet eerst warm worden bij de radiatorkraan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
De ketel hangt in een perfecte klankkast. Foto 3. Dat zou je ook kunnen onderzoeken.
 

Kaastosti

  • #20
De kast zelf heb ik ook nog aan gedacht, alleen heb ik daar weinig (of eigenlijk geen) speelruimte. Hij moet zo breed om alles kwijt te kunnen en zo diep, omdat er op de grond ook nog een ventilatie unit staat.

Ben het met je eens dat die kast op zich best mede verantwoordelijk kan zijn voor het volume. Jammer genoeg is aan de afmetingen van de kast niks te doen zonder me weer heel veel andere zooi op de hals te halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu