Drukverlies cv ketel/ expansievat

RW23

  • #1
Heel graag advies over het volgende.
Kort samengevant is medio 2022 een oude cv-ketel vervangen door een Intergas 28/24. Er hing een expansevat van 1,5 jaar oud en is daarom niet vernieuwd. Volgens de factuur was dit expansievat een 18 liter 1,0 bar.

De intergas bleek in de loop van verleden jaar drukverlies te hebben. Wordt doorgaans bijgevuld naar 1,8 / 1,9 maar zakt dan per maand ongeveer 0,5 bar. Niet veel maar dit hoort volgens mij niet. Op advies van het installatiebedrijf is een (condensafvoer) slang/emmerproef uitgevoerd. Die was goed dus er zou geen lekkage in de ketel (warmtewisselaar) zelf moeten zijn. Het systeem is ook goed ontlucht. De radiatoren en cv ketel handmatig. Op advies van en door het installatiebedrijf is er met het plaatsen van de Intergas ook een automatische ontluchter gemonteerd. Geen sporen van lekkage te vinden en ook geen druppels uit het overstort/veiligheidsventiel.

Het kan zijn dat het expansievat kapot is maar wat onlangs ook is gebleken is dat dit een 18 liter 0,5 bar is en geen 1,0. Kan dit de oorzaak zijn van dit drukverlies? Alles is gelijkvloers met 3 radiatoren. Stuur een fotootje mee van de opstelling.

intexp.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Een installatie met een spirovent ontluchters kan heel lang last hebben van drukdaling tgv luchtafscheiding. Als je het vat niet vertrouwd moet je de installatie drukloos maken en de voordruk van het vat meten. Maar dan moet er wel weer vers water in wat zuurstof bevat. Een voordruk van 0,5 bar is prima voor een systeem op een woonlaag.
 

RW23

  • #3
Dank voor je snelle feedback! Er is zo'n Flamco automatische ontluchter geplaatst op advies en door het installatiebedrijf. Als dat de 'boosdoener' is of kan zijn is het wel raar dat zij dat niet vermeld hebben. Die ketel hangt er nu bijna 2 jaar. Kan dat zolang duren? We weten niet of de ketel het eerste jaar ook al last had van drukverlies. Werd verleden jaar pas geconstateerd.

Ben een absolute leek op dit gebied. Heb gelezen dat de druk van een expansievat gemeten kan worden met een (digitale) bandenspanningsmeter. Is dat betrouwbaar genoeg?
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #4
Een automatische ontluchter is geen boosdoener, je moet wel de druk in de gaten houden, zeker in het begin. Met een bandenspanningsmeter kan je de druk meten maar dan moet wel de installatie drukloos zijn.
 

RW23

  • #5
Dank voor het antwoord! M.b.t. het aftappen nog een vraag. Als er bijgevuld (of wat druk afgelaten) moet worden gebeurt dat normaliter met het wasmachinekraantje (rode pijl A) en het vulpunt (rode pijl B). Op de foto hangt het korte slangetje er nog tussen. Bij het plaatsen van de Intergas is een vul/aftapkraan gemonteerd (witte pijl C) op de retourleiding. Wat is het verschil en welke kan het beste gebruikt worden om het systeem drukloos te maken en weer te vullen?
intexp 4.jpg
 

Auto-Geen

  • #6
Maakt niet veel uit, druk in het systeem is op die twee plaatsen nagenoeg gelijk.
 

RW23

  • #7
Dank voor de reactie terug. We gaan het systeem nog een paar keer goed ontluchten en houden de druk in de gaten. Daarna zien we verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu