CV ketel in koude ruimte

Jare30Hoek

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een kleine (+/- 80m2) jaren 30 hoekwoning, de keuken zit in een lange aanbouw aan de woonkamer, daarachter zit de schuur. De CV ketel bevind zich in de schuur, deze is niet geisoleerd en kan in de winter natuurlijk aardig koud worden. Ik vraag mij af in hoeverre dit het rendament van de ketel negatief beinvloed. Daarnaast zit hij ook zo ver als het maar kan van de radiatoren en badakmer. Het warme water moet dus erg ver reizen, lijkt me dat ik daar ook best wat warmte op kan verliezen.

Naast de keuken zit een trapkast waar ruimte zou zijn. Dit lijkt mij de ideale plaatsing gezien de afstand tussen CV en keuken, badkamer en radiatoren dan ongeveer gelijk is, en het daar een stuk minder koud is dan in de schuur. Helaas is tijdens funderingsherstel in 2007 (dit heeft de vorige eigenaar laten uitvoeren) geloof ik ook de hele kruipruimte volgegoten met beton. Er is in ieder geval nergens een toegang.

Is het in dit geval wel mogelijk de ketel te verplaatsen, en zou dat een besparing kunnen opleveren, of is dat toch minimaal en het werk niet waard? De schuur ligt een stukje lager dan de rest van het huis, je ziet de leidingen onderaan door de muur onder het huis verdwijnen.

Ik hoor het graag :)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat ligt er in ieder geval al aan of je in die trapkast alle leidingen bij de hand hebt, dus koud en warm water, cv en retour, gas en condens afvoer. Ook moet je een afvoer naar buiten kunnen maken voor de rookgassen . Is dit het geval?
 
  • Like
Waarderingen: Jare30Hoek

Jare30Hoek

  • #3
Daar zeg je wat, in principe moet het natuurlijk niet uitmaken waar in het het systeem van radiator leidingen de warm water toevoer wordt aangesloten? In dat geval zou dat dus geen probeem moeten zijn, in de trapkast zit een koof waarin alle leidingen naar de 2e verdieping lopen. De trapkast zit direct naast de aanbouw met plat dak, dus er zou ook zonder al te veel moeite een afvoer voor de rookgassen aangelegd kunnnen worden. Enigste minpunjte zou eventueel geluid kunnen zijn, want hij zit dan direct in de woonkamer.

Dan luidt wel nog de vraag of de besparing de aanpassing waard is? Zou ik hier uberhaupt mee kunnnen besparen, of presteert de ketel niet slechter in een koude ruimte? Of is er wel sprake van een besparing maar is dit zo minimaal dat je er niks van zult merken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat zijn je (lange termijn) plannen met het huis? Wordt alles geisoleerd, wordt de installatie veranderd/vernieuwd?

Alleen het verplaatsen van een ketel levert natuurlijk niets op. Maar als je het kan combineren met andere werkzaamheden, kan het een stuk logischer zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Jare30Hoek

Jare30Hoek

  • #5
De huidige ketel is zo'n 16 jaar oud, daar is sinds ik hier woon (bijna 4 jaar) nog geen enkel onderhoud aan uitgevoerd. Hij doet het wel nog prima, enkel valt het warme water onder de douche af en toe weg, ik wil deze dus binnenkort gaan vervangen en dat dan eventueel combineren met verplaatsing (mocht dat zinvol zijn voor het rendement).

Er is op veel plekken geisoleerd met voorzetwandjes. Ik zou graag nog spouwmuurisolatie toevoegen maar heb me laten vertellen dat de combinatie vochtproblemen kan oplveren in de muur? Daar baal ik wel van want ik had dan liever enkel spouwmuurisolatie gehad (of natuurlijk een combi als dat beter zou zijn). Maar dat is misschien meer een vraag voor een ander topic.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Wanneer u toch van plan bent de ketel te vervangen is dat het ideale moment om de verplaatsing uit te voeren. Met de ketel binnen de geisoleerde schil blijft de warmte die leidingen verliezen in ieder geval binnen de woning, dus dat is een verbetering ten opzichte van de oude situatie.

Zoals @Vonken_trekker al opmerkte, de afvoer van de rookgassen is een belangrijk item. U wilt als ik het lees de rookgasafvoer uit een nabijgelegen plat dak laten uitkomen. Let er dan wel op dat de afvoer voldoende ver van ventilatieopeningen van de eigen woning, en van naastgelegen panden ligt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Het echte rendement van een verwarmingsketel is door de fabrikant vastgelegt en opgegeven.
U kan aan het rendement van een cv ketel niets veranderen, dat is een vast gegeven.

Rendement is wat er in gestopt wordt aan belasting (energie) en wat er uit komt aan warmte (rendement) dat is vast en niet te veranderen.

Dus waar de ketel ook hangt, warm of koud het rendement is vast en verandert daar door niet.

Vr Gr
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Als u vraagt wat is er beter voor het warme water, dat is de ketel zo dicht mogelijk bij een tappunt plaatsen
En CV leidingen zo weinig mogelijk verlies laten plaatsvinden door goed te isoleren en zo kort mogelijk te houden.
Maar dat heeft verder niets te maken met het ketel rendement.

Vr Gr
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dat klopt, al zal een 'leek' de term rendement eerder uitdrukken als hoeveel m3 gas heb ik nodig om mijn huis warm te stoken. Dan helpt dichterbij halen van de ketel .
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
" je ziet de leidingen onderaan door de muur onder het huis verdwijnen. "
Zie je ze ook ergens binnen komen?
Als de ketel uit de schuur weg gaat, dan zal je de leidingen af willen koppelen,
loze leidingen wil je niet, of je maakt warm en koud water kranen in de schuur.

Wil je de ruimte in de trapkast opofferen?
Opbergruimte is vaak veel waard, vooral in een kleinere woning.

Verder zijn leidingen goed te isoleren, als je er tenminste bij kan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Zit er tegenwoordig een vorstbeveiling in de ketel? In de begintijd van de hr ketels kwam het voor dat de leidingen onder de ketel bevroren op ongeïsoleerde zolders als er 's-nachts geen warmte vraag was.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #12
@Rola er zit een vorstbeveiliging in de ketel maar deze meet de temperatuur nabij de warmtewisselaar en schaklet het toestel in als deze onder de 5 graden dreigt te komen maar dan is je leidingwerk hoogstwaarschijnlijk al bevroren aangezien de ketel intern veel warmer is (denk hierbij aan warmte uitstraling platenwisselaar en warmtewisselaar zelf)
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu