Vloerverwarming, koude slaapkamers, ketel blijft lang brande

Theshadow

  • #1
Hoi,

Ik heb sinds dit weekend vloerverwarming op de beneden verdieping en ben er op zich wel tevreden mee. Ik loop helaas wel tegen een paar problemen aan:
Koude slaapkamers
Ketel blijft soms wel 1,5 uur branden.

Eerst wat informatie:
Ik heb een remeha quinta 35 c ketel hangen
Een celcia 20 modelerende thermostaat en modulerend aangesloten
Gehele beneden verdieping vloerverwarming’
Gehele bovenverdieping radiatoren
Thermostaat staat ingesteld op 21 graden

Beneden verdieping (vloerverwarming) komt mooi op temperatuur – 21 graden
Zo nu en dan slaat de ketel aan en blijft dan heeeeel lang branden – wel 1,5 uur. Ondanks dat de thermostaat aangeeft dat de ruimte de ingestelde 21 graden warm is. Als ik naar de ketel loop zie ik in het display 3-35. De drie betekent dat de ketel brand voor de CV. Alleen de temperatuur blijft hangen op die 35 graden. Het wordt niet warmen en er is geen warmtevraag – thermostaat geeft aan dat het 21 graden is. Ik snap niet waarom de ketel aan slaat en zo lang blijft branden.

Een ander probleem waar ik tegen aan loop is dat de ketel de CV water maar verwarmt tot 35 graden. De radiatoren boven worden lekker warm maar niet heet en kunnen zij dus ook niet hun werk doen – verwarmen van de slaapkamers.

Ik ben een beetje aan het experimenteren geweest en heb gemerkt dat als ik de thermostaat ophoog naar bijvoorbeeld 23 graden dan slaat de ketel goed aan. In het display komt dan te staan 3-68. Dus het water wordt dan wel aardig verwarmt (68 graden). Met deze temperatuur worden de kamers wel warm.

Kan iemand mij helpen om beide problemen op te lossen? Is het misschien een optie om de thermostaat niet modulerend maar als aan/uit aan te sluiten? Ik heb ook al gespeeld met de thermostaatknop op de vloerverwarming (Honeywell TRV head) maar dat is tot nu toe ook echt niet de oplossing geweest. Ik had deze flink geknepen om het boven ook warmer te krijgen. Resultaat het werd wel warmer maar de ketel bleef uren branden.
 

Xr8

  • #2
Ketel regelt perfect als ik je verhaal zo lees. Het probleem zit in het feit dat je de referentieruimte van de thermostaat van vloerverwarming hebt voorzien. Deze ruimte blijft indien eenmaal warm langer op temperatuur en de regelaar geeft aan dat er maar mondjesmaat gestookt hoeft te worden. Dit resulteert in een aanvoer van 35 graden. Dat de ketel heel langdurig stook komt oa door deze lage temperatuur. Als je naar de gasmeter kijkt dan kom je tot de conclusie dat deze amper draait.

Je kunt in de celsia 20 overigens wel een regelstrategie aanpassen in de vorm van P en I waarde. In de beschrijving van de celsia staat hoe je dit kunt doen. Persoonlijk denk ik dat je het probleem er niet mee op zult lossen.

Je zou kunnen overwegen over te gaan naar weersafhankelijk regelen. Dit kan met genoemde regelaar probleemloos. Je dient alleen een buitenvoeler op de noordzijde van de woning te monteren en deze aan te sluiten op de klemmenstrook in de ketel. De regelaar moet je dan instellen op weersafhankelijk. Doe je dit dan kun je ook de stooklijn instellingen veranderen.

Succes
 

Xr8

  • #3
Doe je de thermostaat omhoog dan zit de gemeten waarde verder van de gewenste waarde en zal de ketel tijdelijk inderdaad harder gaan stoken. Laat je dit gaan dan zul je naar verloop van tijd hetzelfde beeld gaan waarnemen. Lage watertemperatuur en langdurig stoken.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het wordt niet warmen en er is geen warmtevraag – thermostaat geeft aan dat het 21 graden is. Ik snap niet waarom de ketel aan slaat en zo lang blijft branden.
De thermostaat laat de verwarming zachtjes branden om te voorkomen dat het kouder wordt dan de ingestelde 21 graden.
Is het misschien een optie om de thermostaat niet modulerend maar als aan/uit aan te sluiten? Ik heb ook al gespeeld met de thermostaatknop op de vloerverwarming (Honeywell TRV head) maar dat is tot nu toe ook echt niet de oplossing geweest. Ik had deze flink geknepen om het boven ook warmer te krijgen. Resultaat het werd wel warmer maar de ketel bleef uren branden.
De 'bedoeling' van modulerend stoken is nu juist dat de ketel minder vaak, of helemaal niet, aan/uit regelt. Ook met radiatoren kan een koude ochtend betekenen dat een modulerend geregelde quinta ketel niet uit gaat.
Als u het boven voldoende aangenaam krijgt door die vloerverwarming te knijpen, zou ik dat maar doen. :)
Anders misschien de kamerthermostaat in een ruimte boven hangen ?
Weersafhankelijk stoken is vaak duurder in verbruik.
 

Xr8

  • #5
Genoemde thermostaat is overigens niet als aan/uit thermostaat te gebruiken. Een aan/uit thermostaat dien je aan te sluiten op klem3 en 4.

Je zou voor de boven verdieping wel een draadloze thermostaat kunnen overwegen en deze aan te sluiten als zijnde vorstthermostaat. Deze heeft voorrang boven de modulerende thermostaat.

Nadeel de beneden verdieping wordt nu nog steeds meeverwarmd.

Buiten een weersafhankelijke regeling is deze situatie niet zondermeer aan te passen voor een klein budget. Nadeel is al genoemd van een dergelijke regeling. Je zult meer gaan verbruiken. Je zou ook kunnen overwegen tijdens de koude tijd WA te stoken en in het voor en najaar ruimtegeregeld. Dit kan met dezelfde regelaar.

Succes.
 

Blokland90

  • #6
Ik zit met precies hetzelfde probleem. Ik heb met de thermostaat (i-sense) wat gespeeld, de opwarmsnelheid en de afkoelsnelheid veranderd, en dit gaf een iets beter resultaat. Ik zie echter op mijn thermostaat dat de 'benodigde aanvoer temperatuur rond de 28gr.c schommelt. Ik heb een optimizer op mijn vloerverwarmings pomp die pas aangaat bij 35! gr/c. Op mijn thermosttaat kan ik aflezen dat mijn ketel ong. 50 starts per dag maakt!
Ik denk dat jou ketel dit ook doet.
Ik hoop voor jou en voor mij;-) dat er zich nog wat techneuten melden wat hier aan te doen is.

Groeten Kik
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #7
Wederom even gekeken op het forum.

Alstublieft, de oplossing ! :mrgreen:


Vloerverwarming en radiatoren zijn twee verschillende systemen. Vloerverwarming geeft 'traag' de warmte af en radiatoren 'snel'.

De honeywell klep is een zoneklep die reageerd op een kamerthermostaat en daarna de ketel kan aansturen.

Een goede mogelijke oplossing is:
- de honeywell-klep laten aansturen door de kamerthermostaat die geplaatst is in de ruimte met de vloerverwarming. De eindcontact van de honeywell-klep stuurt dan de cv-ketel aan.
- een tweede thermostaat plaatsen in een ruimte waar radiatoren geplaatst zijn (zonder thermostaatkranen) en deze de cv-ketel aansturen. De honeywell-klep en de 2e kamerthermostaat staan dus parallel.

Als het te koud is in de vloerverwarmingvertrek, dan stuurt deze kamerthermostaat de honeywell-klep open, die stuurt weer de ketel aan, waardoor de ketel gaat branden en de vloerverwarming warm wordt. Ook worden dan de radiatoren warm. (Vaak geeft dit geen probleem omdat in deze vertrekken vaak dan ook warmte gewenst is. Wil je dit voorkomen, dan moet je een tweede zoneklep plaatsen met een bypass)

Als het te koud is in de radiatorenvertrek, dan stuurt deze kamerthermostaat de cv-ketel aan. Doordat de honeywell-klep dicht staat wordt de vloerverwarming niet warm. En wordt zo voorkomen dat het hier te warm wordt.

Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden.

Calenta
 

Xr8

  • #8
Als de regeling berekend dat er slechts 28 graden nodig is, dan is het geheel op temperatuur zoals ik het kan bekijken. Als de optimizer op 35 graden staat ingestelt dan zal de thermostaat dus geen reactie van verwarming gaan meten. De temperatuur zal dan geleidelijk weer opgevoerd worden. 50 starts per dag is niet abnormaal. Hier zitten waarschijnlijk ook de starts voor warmwater bij in.

In dit soort gevallen kom je vaak toch uit op een weersafhankelijke regeling. In dat geval wordt er niet naar de ruimtetemperatuur gekeken. Eea afhankelijk van de gekozen optie in het menu.

Succes.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
:roll: 50 starts normaal?.....

Hebben we daarom een opentherm regeling op de moderne ketel?

Zoals ik al eerder vermeld heb, een weersafhankelijke regeling is prima voor een kantoor.

In de praktijk werkt de zone verdeling echt beter.
 

Xr8

  • #10
Wat heeft een opentherm regeling te maken met het aantal starts, als je ook de starts voor tapwater in het totaal meetelt. Voor cv ben ik met je eens dat dit van invloed kan zijn, voor tapwater niet.

Succes.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #11
Ja je zegt het eigenlijk zelf al, voor tapwater oke.

Maar voor CV is het zeker niet normaal.

Zo vaak voor tapwater aan en uit, dan is er sprake van smetvrees miz :mrgreen:

Ps. de duur van branden zegt niet alles, maar het vermogen wat gevraagd wordt wel. De quinta kan nl. erg laag moduleren.
 

Chathanky

  • #12
Een ander probleem waar ik tegen aan loop is dat de ketel de CV water maar verwarmt tot 35 graden. De radiatoren boven worden lekker warm maar niet heet en kunnen zij dus ook niet hun werk doen – verwarmen van de slaapkamers.
Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom het boven niet warm wordt'.
De reden waarom het cv water niet warmer wordt kan divers zijn.

Heb je een weersafhankelijke regeling? Dan is dat normaal.
Heb je een ruimteregeling? Dan is hetniet normaal en ligt het bijna altijd aan de inregeling van je installatie. Op het moment dat je vloerverwarming zo goed als al het cv water koud gaat terugvoeren naar de ketel zal de ketel dit niet verder aanwarmen dan 20 graden.
Is de retour 20 graden dan gaat de ketel er niet veel meer dan 40 graden van maken ook al is er vermogen genoeg om dat wel te doen. Je ketel brand dan op deellast.

Oplossing zit dan in het inregelen van je cvsysteem. Dit is altijd belangrijk maar het komt nog zoveel voor dat dit niet zo is.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #13
Temperatuur verschil is te klein.
Zodra de quinta 5 graden moet stoken, zal hij even flink branden. Maar voor 2 graden werkt hij zich niet in het zweet en krijg je dus hoogstens 35 graden water door je systeem.( moduleren dus ) een aan/uit thermostaat beneden zou kunnen.2 graden verschil dan gooit de ketel meteen een schep op het vuur :mrgreen:
 

Chathanky

  • #14
Ik heb het niet over 5 graden maar meer dan 20 graden. Meer dan 20 graden zal hij het retourwater niet opwarmen ook al zou het ketelvermogen dat wel toelaten.

Een aan/uit thermostaat zal ook daar niets aan veranderen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #15
@ chathankey,

Ja oke, ik las je antwoord niet goed.

Maar ik bedoel dat de ketel moduleert en dus niet naar de delta T ziet volgens NTC - PTC. Maar volgens het opentherm principe.

Thermostaat is master tegenover ketel als slave :-|
 

Chathanky

  • #16
Een beveiliging zal altijd leidend zijn. Een van de beveiligingen in de ketel is een maximale delta T over de wisselaar. Dit heeft dus altijd voorrang.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #17
Ja, gelukkig wel. Maar dat is weer wat anders. :wink:
 

Theshadow

  • #18
Thx voor jullie reacties,

Ik heb wel een vraag voor chathanky:

Probleem ligt waarschijnlijk dus aan mijn inregeling. Hoe zou ik deze kunnen controleren en goed instellen? Het begint buiten al wat kouder te worden en voor de kids is het boven toch best wel koud.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu