Druk loopt op CV-ketel expansievat vraagjes

R-p

  • #1
Hoorde van de week het overdrukventiel druppelen. Druk ketel iets boven de 3 bar.
Na online zoeken werd (1) expansievat en (2) lekkage via boiler/warmtewisselaar genoemd. Dichtdraaien koudwatertoevoer zou (2) uit kunnen sluiten, dus vastzittende kraan van de koudwatertoevoer op de inlaatcombinatie met waterpomp losgedraaid (zit tegen de muur gemonteerd dus je kunt ook geen kracht zetten met de hand) waarna deze goed dicht te draaien was.
Druk liep nog steeds van 2 naar 2,6 bar op dus geconcludeerd dat het expansievat vervangen moest worden. Koudwatertoevoer weer open gezet en alleen een pistraaltje warm water. Weer online gezocht en terugslagklep werd genoemd als reden daarvoor, paar tikjes met een hamer gegeven maar veranderde niets.

Nieuw expansievat gehaald en ook inlaatcombinatie nieuw gekocht.

Oud expansievat eraf gehaald maar deze was vrij licht. 4kg vs. 2,8kg voor de nieuwe. Leeggegooid en er zat maar ongeveer een liter (roest-)water in. Wat ik me herinner van de vorige keer (expansievat in 2017 vervangen en november 2022 verliep de garantie...) is dat het expansievat loodzwaar was.

Nieuwe expansievat past echter niet (binnendiameter, zie foto's), dus oude weer teruggezet en druk loopt nog steeds op maar warmwatervoorziening werkt wel weer gewoon. (Uiteraard weer gevuld en ontlucht.)

Vragen:
(a) was mijn diagnose correct? Ik dacht dat een defect expansievat volledig volloopt met water en dat was duidelijk niet het geval.
(b) enig idee wat er met de warmwatervoorziening (tijdelijk) mis was? Een veiligheidsfunctie van de ketel? Kalkophoping in de leiding of zo? Andere ideeën?
(c) ik dacht dat aansluitingen allemaal standaard maten waren. Hoe kan het expansievat uit 2017 van Flamco wel passen en het expansievat uit 2023 van Flamco NIET passen?
(d) zie foto's: wartel tussen ophang-en-ontluchtings-arm-expansievat en het expansievat heeft op het 1 duims (?) schroefdraad een minimale binnendiameter van 18,1mm nodig. De oude voldoet hier ruim aan met 19,6mm. De nieuwe heeft echter een volledig nutteloos randje waardoor de binnendiameter maar 15,8mm is en het vat dus nooit gaat passen. Ik zou dat wat kunnen ruimen maar dat moet toch niet nodig zijn??? En de metaalschaafsels lijken me ook niet bevorderlijk voor het membraan (ik dacht tenminste dat er zoiets in een expansievat zat, weet ook niet of het ruimen wel zou kunnen zonder het witte filtertje te beschadigen).
(e) is het zwarte 'tape' van het nieuwe expansievat (4e foto) iets om me zorgen over te maken? Productiefout wat gaat lekken? Ik vrees dat ie sowieso terug gaat naar de verkoper maar hoor graag wat dit is.

Nefit Ecomline Classic HR 22
18 liter 1 bar expansievat, hoogste verwarming 6m boven expansievat.

18.1mm Minimale binnendiameter expansievat schroefdraad.jpg 19.6mm binnendiameter expansievat oud.jpg 15.8mm Binnendiameter expansievat nieuw.jpg expansievat nieuw teflontape niet goed aangebracht 2.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom meet je de binnenzijde op terwijl het om de buitendraad gaat?

Een expantievat is defect als de voordruk weg is, 0,1 bar voordruk drukt het water wel uit het vat maar zodra je gaat vullen zit hij al vol.
Isner helemaal geen voordeuk dan zal het vat helemaal vol water komen, is wr nog een beetje dan hoeft dat dus niet.

Dat rubber hoort er niet so uit te steken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Wat op opvalt is dat foto 2 een flamco is en foto 3 een flamco flexvat is.
1701615869014.png
1701616085889.png

Deze laat zien dat tot boven geheel rood is.
 
Laatst bewerkt:

R-p

  • #4
@headhunter: Ik meet aan de binnenzijde omdat foto 1 de wartel toont waar het vat op komt te zitten en deze vereist een minimale binnendiameter van 18,1 omdat er nu eenmaal een constructie inzit (met dat witte dopje erin) met die diameter. Deze past niet in de binnendiameter van 15,6 van het nieuwe vat, dus zal ik 'm ook nooit vast kunnen schroeven. Duurde ook een minuutje voordat ik zelf doorhad dat het daar door kwam dat ik het schroefdraad van de wartel en van het expansievat niet tegen elkaar aan kreeg om 'm vast te gaan schroeven.

@Henk: goed gezien. Zou denk ik geen verschil moeten maken, maar bij een vervanger zal ik het sowieso navragen.

Dank voor jullie uitleg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je kan dat ventiel weglaten,
Dit ventiel sluit de installatie zodra je het vat eronder weg draait, en dat is in mijn optiek onzin.
Als het vat goed is krijg je nl het expantie water uit het vat zetten als het systeem onder druk staat
Een vat kan je niet controleren als het systeem op deuk staat.
 

R-p

  • #6
Ventiel weglaten werkt niet omdat het overdrukventiel dan in de weg zit :(
Ik heb het vat teruggebracht en wilde mijn geld terug maar ze toverden een stoffig ander drukvat tevoorschijn: een Premium versie, maar wel uit 2021. Dus aan de ene kant word ik benadeeld door een vat van reeds 2,5 jaar oud, aan de andere kant is dat vat overal rond de 50€ en ze hebben me niet bij laten betalen boven de 32,50 die ik al betaald had. Dus met 15 jaar garantie op het nieuwe vat (dus nog ruim 12 jaar over) denk ik dat ik dat maar tegen elkaar wegstreep en het nieuwe vat erop zet.
Volgens overleg met Flamco had mijn oude vat inderdaad 5 jaar garantie en een kunststof membraan en heeft de nieuwe 15 jaar (vanaf productiedatum, niet vanaf factuur- of montagedatum) en een rubber membraan. Degene die ik heb teruggebracht had maar 2 jaar garantie...

Bedankt voor jullie adviezen!
 

ADDave

  • #7
Volgens mij heb je hem verkeerd begrepen. Het is precies andersom. Rubber membraam = 5 jaar garantie en het nieuwe kunststof membraam = 15 jaar
 

R-p

  • #8
Quote van de werknemer van Flamco: " De Flexcon (die bij u defect is gegaan) heeft een kunstof membraan en de Flexcon Premium (die u dus nu nieuw heeft hangen) heeft een rubber membraam (wat dus een langere levensduur heeft) "
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Dan heeft die medewerker het waarschijnlijk verkeerd gezegd. Zoek de specificaties maar eens op, dan zul je zien dat de premium een kunststofmembraam heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu