Condensvorming kelder

Emka

  • #1
Goedemorgen,

Een paar maanden terug hebben wij intrek genomen in ons nieuwe huis. Nu wil ik de condensvorming aanpakken in onze kelder maar stuit op wat vragen.

De kelder is voorzien van 2 ventilatierooster. Ik voel dat van beide kanten lucht binnenstroomt, de lucht wordt niet afgestroomd. Zodra de buitentemperatuur hoger ligt dan de temperatuur in de kelder ontstaat er condensvorming. Nu had ik het idee om 1 rooster te verwijderen en daar een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen zodat lucht ook wordt afgezogen. Na het verwijderen van het rooster zag ik dat er 2 gaten zitten, ging van 1 uit. Bovenste gat is een afvoerpijp (110mm) maar heb geen idee waar deze naar toe leidt. Ik heb ook de bouwtekeningen erbij gepakt maar kon niet iets terugvinden. Het onderste gat komt uit in de spouw (125mm). Hierdoor komt de meeste lucht naar binnen. De situatie bij het andere rooster is gelijk. Nu had ik het idee om het onderste gat af te sluiten en op het bovenste gat een ventilatiesysteem te plaatsen. De muren voelen overigens droog aan, zit te denken om wegenverf aan te brengen. Huis is overigens van 2005.

Iemand tips? Ventilator op bovenste of onderste gat? Andere oplossingen om condensvorming tegen te gaan? Ik heb wat foto’s toegevoegd ter verduidelijking.

Vriendelijke groeten,
Emile

E7BB7F66-2CAA-457E-B8CB-6856E82631C4.jpeg 39DB8745-B477-4FCD-9ECD-DABBF2CA3B2F.jpeg BDF182B4-93D6-4653-8FC9-516C813BB809.jpeg 8B356BC0-63D5-40B7-BC2E-B63C64359F72.jpeg 52BCDD6F-153A-4F90-B456-1EA7342E72C3.jpeg F90739FD-13CD-4F1F-BB30-5C1132032563.jpeg 1D289105-12F2-4088-9C8D-2936760D12A2.jpeg 84D44A19-A159-4A39-AE55-94283CD257E3.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk moet je beginnen met de luchtvochtigheid en de temperatuur te meten.
De temperatuur van de muren zijn ook van invloed. Zijn deze laag krijg je condens van warme buitenlucht op de muren dat had je zelf ook al ontdekt.
Waar moet die kelder voor gebruikt worden.
Lucht uit de spouw lijkt mij niet ideaal daar zit waarschijnlijk veel vocht in.
 

Emka

  • #3
Zal eens kijken naar luchtvochtigheid en temperatuur. Condens in deze periode is minder dan tijdens hoge buitentemperaturen, verschil tussen kelder- en buitentemperatuur is kleiner. Nu komt er lucht van beide roosters naar binnen. Lijkt mij logisch, in geval van natuurlijke ventilatie, dat verse lucht via een rooster binnenkomt en via een ander rooster of onder de kelderdeur weer afgevoerd wordt? Er is nu onvoldoende circulatie en er komt van beide roosters veel lucht vanuit de spouwmuur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou eerst exaxt in kaart brengen hoe het leidingverloop van beide buizen is, er zomaar een afvoer op aangesloten te zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
" Het onderste gat komt uit in de spouw (125mm). "
In de spouw of in de kruipruimte?

Dat er alleen lucht naar binnen komt kan niet, het moet ook weer ergens naartoe, maar dat is lastiger te voelen. Heb je wel de kelderdeur dicht en zitten er geen kieren, anders gaat de koude lucht je huis in en in een huis uit 2005 heb je waarschijnlijk een mechanische ventilatie, dus goeie kans de er daar onderdruk is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Zoals ik het kan zien komt de onderste gewoon in de kruipruimte uit, dus eens even een zaklamp in dat gat leggen en kijken of je via het kruipluik licht ziet. de andere buis kon wel eens naar buiten lopen.

Maar de werking van een goede kelder is juist gebaseerd op een koelere en vochtigere omgeving zodat producten als groente en fruit er langer bewaard kunnen worden.
Ga je die kelder voor andere zaken gebruiken (opslag van spullen of als extra kamer) dan moet de kelder aan andere voorwaarden voldoen dan waar hij waarschijnlijk oorspronkelijk voor bedoeld was.

Ga trouwens geen afdichtende producten gebruiken dat geeft meestal alleen maar meer ellende.
De vorige eigenaar had hier tegels in de kelder geplakt met als gevolg dat de vloer "ging zweten" en het soms spekglad was in de kelder, dus met veel moeite dat er weer uitgehaald en nu nergens last meer van.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
in een niet verwarmde kelder helpt ventilatie niet voldoende tegen condens.
je kan beter een elektronische lucht ontvochtiger plaatsen.
 

Emka

  • #8
Bedankt voor de reacties, top! Niet bij stilgestaan maar het kan inderdaad maar zo zijn dat het onderste gat naar de kruipruimte leidt en dat het niet de spouw betreft. Ga het checken met een zaklantaarn.

Het huis beschikt inderdaad over mechanische ventilatie. De kelderdeur is gesloten maar onder de deur bevindt zich een kier, 1,8 cm. Wij hebben de laminaat vloer verwijderd en pvc laten leggen met een halve centimeter hoogteverschil. Ik voel dat hier lucht onder door komt. Is het verstandig om hier een borstel o.i.d. te plaatsen? Ik kan mij voorstellen dat de lucht die nu via de ventilatieroosters binnenkomt deels de kelder verlaat via de kier onder de kelderdeur. Wanneer ik deze afsluit blijft de lucht in de kelder met als gevolg meer condensvorming. In de kelder liggen enkel flessen, pakken en blikken. Het is er muf en ik leg er geen bederfelijke producten neer.

Er staat een elektrische ontvochtiger, bakje moet ik in deze periode eens in de 1,5 a 2 weken legen.Augustus was dit om de 4 a 5 dagen. Kan ik nog iets van verf aanbrengen op de muren? Kan mij voorstellen dat dit geen succes wordt zolang condens op de muren slaat! Volgens mij trekt het vocht niet door de muren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vocht trekt wel degelijk door de muren.
Zou je dat willen voorkomen moet je zorgen dat de temperatuur en de luchvochtigheid aan de binnen-en buitenkant ongeveer gelijk zijn en blijven.
Maak je een binnen-of buitenkant absoluut dicht, dus daar breng je een laag metaal of glas aan zal zich weer condens gaan vormen al gelang aan welke kant een lagere temperatuur heeft en de luchtvochtigheid doet ook nog mee.
Dat kan natuurlijk niet het is iets overdreven maar zo zit het in elkaar. Begin met meten dan wordt het eenvoudig duidelijk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Emka schreef:
Kan ik nog iets van verf aanbrengen op de muren?
Dat kan wel mits het maar vochtdoorlatend is en het de muur niet geheel dicht maakt. Doe je dat wel dan zal de condensvorming waarschijnlijk alleen nog maar groter worden.
Beter is om de muur gewoon onbehandeld te laten en de vochtplekken maar voor lief te nemen.
Smeer je er wat op dan komen de plekken toch weer terug en ziet het er snel weer hetzelfde uit en met elke laag verf die je aanbrengt vererger je het probleem meestal alleen maar.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kijk eerst eens naar het energieverbruik van een geschikte elektrische ontvochtiger.
Goeie kans dat je er dan achter komt dat dat geen optie is. De kleine die er nu staat verbruikt niet zoveel, maar die lost dan ook weinig op.

Ik heb een zelfde probleem een paar jaar terug opgelost door een afzuiging te plaatsen:
Eén afzuigpunt en verse lucht komt uit het huis, via de kelderdeur de kelder in.
Dit is niet de ideale oplossing, maar het werkt en een andere manier was veel werk geweest.
Bij jou met 2 roosters en 3 of 4 buizen is het vast eenvoudiger aan te passen. Uitzoeken dus waar alles naartoe loopt, eventueel met rook. Kan ook met een warmtebeeldcamera: warme lucht de buis in en kijken waar het uitkomt.

Op de foto zie ik een buis achter het gat liggen, die past niet in een spouw, daarom gokte ik kruipruimte.
Een kruipruimte hoort zo veel mogelijk gasdicht te zijn naar de rest van het huis. Dat is hier dan niet het geval, zou ik zelfs een bouwfout noemen.

Muren zijn waterdicht te maken (injecteren) , maar dat is waarschijnlijk hier niet nodig, of staat het grondwater hoog?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu