Dragende of geen dragende muur in de kelder

Kasperjan

  • #1
Allereerst alvast de beste wensen en een gezond 2024.

Even de situatie:
Jaren 70 bungalow die 1,5 boven het maaiveld is gebouwd. Onder de woning zit een kelder welke 3/4 van het huis beslaat, de rest is kruipruimte.
Het grootste deel van de kelder was garage. Toen ik de woning kocht heb ik het garage deel in tweeen gedeeld. 1/2 garage, 1/2 speelkamer. Afijn, nu de kinderen ouder zijn wil ik de kelder anders indelen en wil ik een extra deur plaatsen in een muur welke de garage scheidt van een washok. Deze muur is vanaf de nieuwbouw (1970) en is een gemetselde muur. Op de verdieping recht boven de muur bevind zich de woonkamervloer. Eindelijk mijn vraag: hoe kan ik zien of de muur waar ik een deur in wil maken , een dragende muur is waar ik een deur in kan maken. Vanwege de hoogte (gebrek aan) kan ik “voor de zekerheid” geen stalen balk boven het deur kozijn plaatsen.
Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
wat voor een vloer ligt erop? is dit beton oid?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Bouwtekeningen uit het gemeente archief halen.
 

Kasperjan

  • #4
Alle vloeren in huis zijn gemaakt van beton, ik heb ergens een stapel tekening liggen, ik zal eens kijken of daar iets nuttigs tussen zit en anders probeer ik er een foto van te maken en hier te plaatsen. Wist overigens niet dat de gemeente ook nog een set tekening heeft liggen. Weer wat geleerd.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De gemeente heeft lang niet altijd tekeningen.
En als ze er wel zijn kloppen ze ook niet altijd.

Als je een eigen set tekeningen en berekeningen van je woning hebt adviseer ik je deze te laten scannen.
en ook digitaal te bewaren
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu