Lekkage door condensvorming van de waterleidingen?

Elianne

  • #1
Vandaag is eindelijk duidelijk geworden waar de vochtplek op een muur (circa 10 bij 20 cm) en de beschadiging van het laminaat(over circa 40 cm gaat het kieren tussen twee planken, alsof je te nat hebt gedweild dus niet oppvallend) vandaan komen. Het blijkt dat er een lekkage in de stortbak van de toilet is. Deze blijft zachtjes doorlopen zonder dat je het kan zien. Daardoor zou, volgens de expert, er constant water door de waterleidingen lopen en doordat het nu buiten koud is en binnen warm, gaat dit koude water condenseren. Dat condenswater zou een uitweg zoeken en dan te voorschijn komen op de punten waar geen mantel om de leidingen zit, bijv. bij een splitsing van de leiding. Hierdoor zouden er nu een viertal zeer vochtige plekken meetbaar zijn/rond in de badkamer. Dat zou te zien zijn op infrarood foto's. Vochtigheid van 100% zei deze meneer hoewel dat volgens mijn idee dan alleen water is en geen muur/vloer meer maar ik heb er dan ook geen verstand van :wink: . Verder geeft hij nog plekken aan van 50 tot 90% in de vloer en muren in/om de badkamer. De expert geeft aan dat er nog een mogelijkheid is dat er een lekkage is in de warmwaterleiding maar acht die kans zeer klein. Hij gaat de gemaakte foto's bestuderen.

Nu heb ik een vraag en ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven. Ik kan me die condensvorming prima voorstellen. Waar de waterleiding het huis binnenkomt is ook condensvorming in de winter. Ik vraag mij alleen af waarom ik dan niet op meer plekken in huis er last van heb en waarom alleen in/rond de badkamer? Waarom niet ook in de keuken waar ik ook zeer regelmatig de kraan gebruik en dus water door de leidingen gaat. Ook vraag ik mij af waar dat condenswater dan vandaan komt. Normaal bij condens(bijv. op je ramen) neem ik aan dat dat vocht dan wordt onttrokken aan de omgeving/lucht. Maar de waterleidingen waar het nu over gaat liggen in de betonnen vloeren. Waar komt dat water dan vandaan? Het is ook niet weinig, tegelwerk van de vloer zit deels los door het vocht(blijkt na onderzoek) en stucwerk komt van de muur bij het zichtbare lekkageplek. De watertoevoer naar het toilet is nu afgesloten. Hoelang zou het gaan duren voordat de muren/vloer weer droog zijn? Is het raadzaam een bouwdroger in de badkamer te zetten?

Ik hoop dat iemand mij uitleg kan geven want ik snap het niet helemaal. Ik kwam pas na vertrek van de expert op deze vragen vandaar dat ik ze niet aan hem heb gesteld. Alvast bedankt voor jullie hulp!

Zucht...een man in huis is misschien toch wel handig :wink:
 

Fiesiekus

  • #2
Condensatie op een leiding in het beton is wel heel uitzonderlijk, je zou dan ook condensatie op het beton (tegeltjes?) verwachten! En je zou verwachten dat dat op "kale" leidingen veel eerder en veel meer optreedt.

Denk toch echt aan lekkage.

En die percentages zijn relatieve waarden, d.w.z. t.o.v. waterdampverzadiging (=100%). Je praat dan maar over een paar gram waterdamp in 1 m³ lucht maximaal
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat condenswater zou een uitweg zoeken en dan te voorschijn komen op de punten waar geen mantel om de leidingen zit, bijv. bij een splitsing van de leiding.
Dat zou heel goed kunnen, de condens kan via de pijp naar beneden lopen in de vloer en op plaatsen waar geen mantelpijp aanwezig is zoals bij t-stukken vochtplekken veroorzaken.
Wanneer u voor de vorstperiode geen last hebt gehad lijkt me een lekkage vrijwel uit te sluiten.
 

Elianne

  • #4
Fiesiekus en Jan: allebei bedankt voor jullie reactie.

Ik ben hier nog wat meer gaan zoeken en vond een bericht van iemand die een lekkage had in de stortbak en daardoor condensvorming. Het zou misschien kunnen dat de stortbak voor condensvorming zorgt omdat daar constant water in de stortbak wordt ververst door het doorlopen/lekken van het toilet en dat er dus sprake is van een grote bak koud water in een warme en vochtige omgeving(immers badkamer en de verwarming aan is wel lekker in deze tijd van vorst). Condens zou dan misschien via de aanvoerleiding van de stortbak weer terug kunnen lopen langs de waterleidingen in/rond de badkamer? Dat is zo'n beetje zoals Jan schrijft: condens kan via de pijp naar beneden lopen(stortbak is immers hoger dan de vloer) in de vloer en op plaatsen waar geen mantelpijp aanwezig is zoals bij T-stukken. Dat zou verklaren waarom er alleen een probleem is rond/in de badkamer. Het vocht trekt dan waarschijnlijk vanaf de vloer op in de muren, muren zijn vooral onderaan vochtig.

Condens bij binnenkomst van de waterleiding in de woning vind ik niet zo heel vreemd, van buiten naar binnen is wel een heel groot verschil in temperatuur momenteel.

Inderdaad geen problemen voor de vorstperiode.

Ik hoop dat dat het is, dan alleen het toilet laten repareren en de muren en vloer laten drogen. Helaas moet er dan waarschijnlijk wel een nieuwe stortbak met frame in (is inbouw) maar ik heb nog wandtegels. Misschien ook maar gelijk een nieuwe vloer, als de tegelzetter dan toch bezig is :wink: . Positief bekijken :D !
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Een inbouw reservoir is ook prima te repareren hoor, via het drukpaneel kun je het hele vlotterspul ed. vervangen.
Moet je echt helemaal onderin zijn dan heb je wel iemand met dunne armen nodig, maar het is best te doen zonder dat alles gesloopt hoeft te worden. (mits het reservoir natuurlijk niet zelf lek is)

Ik heb ervaring want ik dacht het achterste gat (waar het kraantje door komt) even dicht te purren ivm. toch en bevriezing, alleen een beetje te veel pur gebruikt wat het reservoir was ingelopen.
Mijn armen waren te dik, maar na uitharding heeft de vrouw er alles weer uit kunnen krijgen. :mrgreen:

suc6

Gerrit
 

Elianne

  • #6
Zo zie je maar weer Gerrit, je kunt je vrouw op de meest onverwachte momenten nodig hebben :) . Je bericht geeft me hoop dat het misschien toch zonder al te veel hak en breekwerk goed komt. Ik heb de vloer nagekeken en het valt mee met de losse tegels. Eigenlijk alleen bij de inagng van de badkamer waar ook het laminaat beschadigigd was(ligt op de overloop). Ik heb die tegels eruit gehaald en schoongemaakt, hopelijk kunnen ze er na droging van de vloer weer in. Maandag moet ik doorgeven hoe het staat met de vochtplekken op de vloer. Het is maar 1 plek waar het vocht zichtbaar is en ze hopen dat die minder wordt nu de toilet is afgesloten en er geen water meer lekt. Voorlopig zie ik weinig verschil maar het lijkt mij dat dat ook wel even kan duren. Dat water wat nu in de vloer zit moet er allemaal weer uit en naar het oppervlak toe lijkt mij de makkelijkste manier, eer die plek dus droog is.....
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De badkamer is gewoon vochtiger dat de rest van de woning doorom treedt daar meer condens vorming op dan in de rest van de woning.

Het condens moet er uit bijvoorbeeld door dit middels een gevelventilator naar buiten te blazen.
 

Elianne

  • #8
@Boertje125, er zit mechanische ventilatie in de badkamer maar ik denk dat die de condensvorming niet aankon totdat de toilet werd afgesloten en deze dus niet meer doorliep en voor condens zorgde want dat is waarschijnlijk de oorzaak van de condensvorming. De badkamer is inpandig dus extra ventilatie rechtstreeks naar buiten is niet mogelijk. De vorige jaren hebben we geen last gehad van vocht dus ik denk dat het doorlopen van het toilet(je kan dat echt niet zien zo weinig is het) toch de boosdoener is. Daardoor ververst het water in het reservoir en dat blijft dus ijskoud met deze temperaturen buiten. Dan krijg je dus condens met de temperatuur binnen want die houden we graag behaaglijk(heb ik hier geleerd hoor deze wijsheid :wink: ). Misschien zit er ook wel ergens een lekje in een aansluiting bij het toilet ofzo hoor, dat kan altijd en mogen de experst voor me uitzoeken. Inmiddels staat de betreffende toilet bijna twee dagen afgesloten en de vochtplekken worden inderdaad iets minder. Vanmorgen dacht ik dat nog niet maar ik heb vandaag extra geventileerd en verwarmd en dat lijkt te helpen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Verkijk je er echter niet op.
vaak denkt men het is droog (omdat de vlekken minder donker zijn geworden) en gaat men e.e.a al weer afwerken, maar wacht maar rustig een week langer totdat het goed droog is dat voorkomt dat de vochtplekken naderhand toch zichtbaar blijven.

Alleen als de badkamer geheel inpandig is dan zijn de waterleidingen ook geheel inpandig dus zal e.e.a ook al voordat het bij de badkamer komt wat omgewarmd worden (neem tenminste aan dat de leidingen door verwarmde ruimtes lopen.) Dat er dan, doordat het toilet wat doorstroomt, (dat zal echt niet veel zijn geweest want dan had je het zelf wel opgemerkt) zoveel condens ontstaat dat zelfs het laminaat op gaat zwellen lijkt mij toch wel een beetje vreemd.

Hoe hebben ze het toilet afgesloten, met het kraantje achter de voorplaat of al eerder?
Is dat met het kraantje achter de voorplaat gebeurd dan staat er nog druk op de leiding en als er iets lek zou zijn geweest dan blijven de vochtplekken ook wel.
Hebben ze dat ergens anders gedaan dan is de druk op die leiding ook weg en weet je niet of het aan het leiding of toch aan condensvorming heeft gelegen.

suc6

Gerrit
 

Elianne

  • #10
@Gerrit, ik ga er wel vanuit dat de vloer er nog enkele weken uit moet blijven totdat alles echt droog is. Anders ben ik inderdaad binnen de kortste keren terug bij af.

Ik denk dat er meer mis is dan alleen condens want, achteraf bedenkend, begon het laminaat al van de zomer op te bollen. Ik dacht dat de kids misschien met te natte voeten uit de badkamer kwamen, de werkster te nat dweilde, oid. In de zomer heb je toch geen condens door de temperatuursverschillen? Het zou natuurlijk best de stortbak kunnen zijn die zachtjes doorloopt en niet alleen doorloopt het toilet in maar ook ernaast, ik verzin maar wat hoor.

Het toilet is afgesloten mbv het kraantje achter de voorplaat. De plekken worden minder dus ik neem aan dat het lek na het kraantje zit. Mmmm....dit maakt het weer wat eenvoudiger, hopelijk. Bedankt voor je ide Gerrit! Ik wacht nader onderzoek maar even af. Ik ben wel erg blij dat ik nu water beter de situatie begrijp, bedankt daarvoor allemaal! Dat maakt een gesprek met de experts wat begrijpelijker en de kans dat ze me maar wat wijsmaken hopelijk ook iets kleiner :wink: .

Ik denk er zelf aan om de vloer zeker vier weken open te laten, dus geen vloerbedekking erop en de wanden ook niet behandelen. Is dat te kort?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Als hij doorloopt en als dat water niet (niet allemaal) in het toilet komt zou betekenen dat de overloop van je stortbak niet goed werkt of dat de pijp die daarvoor moet zorgen niet goed is gemonteerd.
Maar dat kun je vrij eenvoudig controleren nl. simpel de voorplaat er vanaf laten en vol laten lopen.
Met bijv. een zaklamp kun je dan binnenin goed zien wat er gebeurd en waar het fout gaat.

suc6

Gerrit
 

Elianne

  • #12
Goede tip Gerrit maar ik laat het maar even over aan de specialist. Dat ik nu begrijp wat er mogelijk aan de hand is wil niet zeggen dat ik er ok iets aan kan doen. Beter van niet denk ik zelf :D .

Weet jij hoelang alles ongeveer moet drogen? Voordat ze de boel willen tegelen en stucen moet het wel goed droog zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Dat hangt helemaal af van de hoeveelheid water die door de muren ed. is opgenomen en hoe die wanden/vloeren bekleed zijn.
Water onder bijv. niet poreuze tegels kan alleen maar via de voeg verdampen, is hier ook nog spul in gebruikt die e.e.a waterdicht en flexibel maakt dan duurt het heel lang voordat het vocht weg is.
Hetzelfde geldt voor de wanden, zijn die betegeld (wat in een badkamer meestal wel het geval is) dan duurt het ook veel langer dan bijv. een gestuucte wand.

Wel zou ik e.e.a goed bekijken of laten bekijken want als dit ook in de zomer al gelekt kan hebben dan is de kans op schimmels ed. ook niet ondenkelijk en die kunnen als het geheel niet goed droog is bijzonder hardnekkig zijn.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu