Cementlaag afbikken keldermuur

Harm80

  • #1
Hoi allemaal,

ik zit met de volgende vraag: ik ben een nogal voorzichtig / angstig persoon vooropgesteld. Maar vaak beter dat, dan te ruig.

Nu heb ik een horizontale, heel dunne scheur in mijn keldermuur. De muur heeft een cement raaplaag aan de binnenkant om hem waterdicht te maken. Hij is echter 100 jaar oud en er zitten enkele plekken in waar bij veel regen vocht door komt. 1 plek daarvan betreft een scheur van zo'n 2 meter lengte. Hier heb ik met een brede beitel (zo'n 5 tot 8 cm breed) een opening in een soort v-vorm getikt: ik plaatste de beitel horizontaal onder en boven de horizontale scheur, zodat er een opening (gleuf) ontstond. Die heb ik vervolgens met snelcement gevoegd, want het moest snel drogen, want anders moet ik tot het voorjaar wachten om het met gewoon cement te doen omdat er nu te veel vochtdoorslag is.

Ik heb de beitel met moker gebruikt. Nu vraag ik mij af: is dat ok, mbt schade aan de gemetselde steensmuur die er achter zit? Afgezien van 1 klein stukje steen dat mee kwam, leek de muur verder ok, ik heb niets geks gemerkt tijdens het bikken. Ik heb ook niet meer kracht dan nodig gebruikt, dus ik heb niet keihard zitten beuken. Ik heb geprobeerd de beitel schuin ipv haaks op de muur gezet.

Ik werk het liefst met de hand, ipv met SDS beitel en boor, hoewel ik dat ook heb. Is mijn werkwijze ok denken jullie, mbt behoud van de muur die achter de raaplaag zit? Misschien ben ik hier te angstig en voorzichtig, maar liever check ik het hier even bij mensen met ervaring...

(Inmiddels is de scheur weer dicht en lekt het aanzienlijk minder in de kelder)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zolang je tijdens het werk alles wat loskwam verwijderd hebt, is er niets aan de hand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu