Cipres haag (16 x 2 x 0.8 meter): hoe het beste automatisch bewateren?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #21
Meer gaatjes. Dus meer opbrengst. De hele slang zweet, dus niet om de 30 cm een druppeltje.

Ik heb zo’n slang onder m’n hortensia’s liggen en als ik die een uur aanzet is de grond echt goed nat.

Dat de haag 80 cm dik is maakt niet uit: 1 slang is voldoende. De grond wordt vochtig en daar zitten de wortels.
 

Marc-S

  • #22
OK Thanks. Misschien moet ik de boormachine maar eens om de ca 20 cm in mijn druppelslang zetten met een boortje van 2 mm ;-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #23
Laatst bewerkt:

Marc-S

  • #24
Ziet er goed uit op dat filmpje! Ik had ergens gelezen dat de ingaande waterdruk nogal precies moet zijn, klopt dat? Zit er bij jou een drukregelaar voorb of zit ie direct op de waterleiding?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #25
Ik heb zo'n oranje sproeislag die ik maar zachtjes aanzet want anders spuit het water wel 2m hoog met een heel fijne nevel.
Die is schat ik zo'n 4 cm breed met ook talrijke gaatjes met als voordeel dat hij ook niet wegrolt oid.

Gaatjes boren van 2mm is denk ik veel te groot, 0,5mm komt eerder anders hou je aan het eind geen druk over.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #26
Ik sluit hem gewoon aan op de kraan via een tuinslang. Hoe hoger de druk, hoe meer water er uit komt. Spuiten / sproeien doet ie niet op hoge druk.

Op 2,5 bar (gemiddelde waterdruk) kun je 15 meter druppelslang voeden. Koppel je er 2 aan elkaar, dan druppelt de tweede niet helemaal meer. Dit kun je weer oplossen door op het einde ook een voeding te maken op een 2e buitenkraan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
Edwinnn schreef:
Best een leuk idee.
Een mens is geniaal maak het water, drinkwater bijna niet te betalen moet je zien hoe snel we ons afvalwater kunnen gaan hergebruiken. Bijvoorbeeld een gootsteen met twee afvoeren.
Een daarvan kan je voor water in de tuin gebruiken en de ander op het riool.
 

Marc-S

  • #28
@BertPleizier: Veel dank, is duidelijk! Als ik hier de druppelslang toch ga vervangen, dan komt ‘de voeding’ van de slang ergens in het midden (een ‘T-stuk’) omdat mijn haag iets van 16 m lang is.

@Gerrit B: voor die oranje sproeislang, moet je bij de ingang een instelbare drukregelaar hebben voor beste resultaat?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #29
nee hoor je regelt gewoon met de kraan hoeveel water er uitkomt en sluit je hem aan op een vat dan druppelt (boogjes van zo'n 2 cm) er door het hoogteverschil gewoon water uit de slang
Slang is 15m lang en toen de kinderen nog klein water werd hij ook vaak gebruikt om de glijbaan van landbouwplastic nat te houden. Maar werd hij ook met warme dagen als nu gebruikt om het rondom het terras af te koelen en dat werk prima door de heel fijne nevel die er uitkomt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #30
Er zijn drukgecompenseerde druppelslangen. Die verdelen de waterdruk egaal over de slang heen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #31
Waarom kun je de slang niet vanuit 1 van de uiteinden voeden?

Van de slang van het eerder genoemde bekende Duitse merk weet ik dat je deze zelf op maat kan maken (dus zoals je zelf aangaf 2 halve welke je vanuit het midden voedt). Je moet dan wel zorgen dat je zelf aansluitmateriaal hebt voor de tweede helft. Dat wil zeggen een extra koppeling voor aan het begin en een extra stop voor aan het einde. Standaard wordt deze slang namelijk geleverd met een regelventiel aan het begin en een eindstop aan het einde.
 

Marc-S

  • #32
OK, als die zweetslangen van het Duitse merk standaard 7.5 m zijn, dan wordt het voor mijn haag van 16 m simpel: T-stuk kopen waar 2 van deze slangen aan te koppelen zijn en de standaard eindstop van die slangen aan de uiteinden. Wel dan nog even ee.geul graven door het grindpad vanaf het T-stuk naar mijn woning voor de voedingslijn, de kelder in waar een magneetventiel de watertoevoer schakelt via dit kastje (Sonoff controller) die alles via timers en web kan regelen ;-)

image.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #33
Ze zijn er ook in 15 meter. Wellicht komt dat beter uit. Als je echt 2 x 7,5 meter wilt, dan zou ik ook 2 x 7,5 meter kopen (en niet die van 15 meter halveren), want dan heb je al het aansluitmateriaal er gelijk bij.

En het graven zou ik even uitstellen tot het wat koeler is. Als ik er aan denk zweet ik al ;-).
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #34
Gewoon met het licht worden beginnen heb je een lekker temperatuurtje van rond de 17 graden en tegen de tijd dat het warm wordt ben je al klaar.
Vanmorgen zo uit 3 kuub zand uitgegraven, 1 kuub wit zand uit de aanhanger geschept en in een Bigbag geschept en 2 kuub zwart zand uitgegraven en met de kruiwagen op een bult naast het oprit gereden.
Was prima te doen en om 11.00 uur was alles klaar.
Morgenvroeg weer zin zien te krijgen in de laatste 2 kuub zwart zand.
 
Laatst bewerkt:

Marc-S

  • #35
Veel dank allemaal! Het gaat wel goed komen met die Cipreshaag, gisterenavond er weer even flink langs gegaan met de tuinslang en hij staat er al zeker 30 jaar ;-)

De nieuwe bewateringsslang komt er waarschijnlijk na deze heat wave.

@Gerrit B Idd dezer dagen erg vroeg beginnen in de tuin, maar wat een activiteit alweer bij jou :-)
Na 11 uur komen wij niet meer buiten vandaag
 

Marc-S

  • #36
Ik moet zeggen dat die duizend druppelslangen van het Duitse merk toch wel behoorlijk aan de prijs zijn: ca €35 voor een slang van 7.5 m…
Voordat ik dat ga doen ga ik eerst mijn huidige druppelslang eens flink bewerken met een boortje van 0.5 of 1 mm :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #37
Ik heb ze afgelopen week bij de bouwmarkt gezien voor € 44 voor 15 meter. Eén van de grote ketens (Pr**is) heeft nog een 20% kortingbon via hun app ook. Even laten scannen bij de kassa en je hebt 20% korting. Er zit ook al degelijk aansluitmateriaal bij. Kost je los anders zo € 15.
 
  • Like
Waarderingen: annfibe

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #38
Ook bij Ka*wei is er korting, € 35 voor de slang van 15 meter.
 

Marc-S

  • #39
Veel dank, ik ga kijken! :-)
Fijne zondag verder.

Als wij ooit nog gaan verhuizen, wordt t een huis met tuin aan het water! Kan de dompelpomp gewoon in het water, zonder ar de Gemeente het ziet!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #40
Marc-S schreef:
Als wij ooit nog gaan verhuizen, wordt t een huis met tuin aan het water! Kan de dompelpomp gewoon in het water, zonder ar de Gemeente het ziet!
Jammer dat je dan nou verklapt, gaat zeker de prijs opdrijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu