Cipres haag (16 x 2 x 0.8 meter): hoe het beste automatisch bewateren?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #41
Ik woon aan het water, maar ik zal nooit water uit de singel gebruiken om de tuin te besproeien. Er zwemmen ratten in, liggen dode vissen in en eenden gaan dood aan botulisme. Dat water wil ik niet vernevelen en inademen als ik buiten zit.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #42
Gewoon een putje laten maken en een bronpomp erin, kun je beregenen zoveel je wilt met kraakhelder grondwater. En ook nog eens zoveel dat je de hele tuin in 1x kunt regenen (zolang je niet op een landgoed zit)
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #43
Kan een goede oplossing zijn, ik zie het hier veel. Als je geen ijzerhoudend water hebt tenminste. En als je nu belt met een bedrijfje dat dit doet, ben je waarschijnlijk eind 2023 aan de beurt. Als ze geen ervaring hebben in je directe omgeving komen ze wellicht helemaal niet (heb toevallig zelf hiernaar geinformeerd een tijdje terug).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #44
Iemand met lokale ervaring weet inderdaad hoe diep hij de put moet maken voor schoon water. Vaak is het hoe dieper je gaat, hoe met water er zit maar ik hoe groter de kans op roest in het water.

Hier in de buurt (hoge zandgrond) worden heel veel putjes gebruikt. Zelf heb ik er ook eentje, 18m diep en kraakhelder schoon water en volop.

Er zijn ook genoeg particulieren die putjes maken in de avonduren maar die moet je maar net kennen natuurlijk. Dan ben je binnen en maand aan de beurt en voor een honderd of 3 a 4 klaar.
 

Marc-S

  • #45
Wat vooral omhoog gaat zijn de energieprijzen! Voor je het weet wordt een grond-warmtepomp met een aantal buizen 250m diep de grond in interessant voor je huis! Als je zo’n systeem hebt, verdien je dat zo terug in de verkoopprijs van je huis :-)
 

Marc-S

  • #46
0D16DA12-5319-4E0A-A835-91BF1AF109CE.jpeg
 

Marc-S

  • #47
By the way, mocht ik zo’n grondwaterput + pomp aanschaffen voor het bewateren van de tuin, kan je dat water ook gebruiken om een kinderzwembad mee vol te laten lopen?

En ca hoeveel liter per uur levert zo’n pomp en ca hoeveel Watt is het verbruik?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #48
Ja
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #49
Hoe veel watt mijn pomp gebruikt weet ik niet, ik dacht 1500watt, maar ik kan er zonder problemen 2 zwenksproeiers en een druppelslang van 20m op aansluiten.
De zwenksproeiers hebben dan een groter bereik dan als ze op de waterleiding aangesloten zitten.
Je kan er ook zonder problemen een kinderzwembadje mee vullen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #50
Hier een bronpomp van 2200 watt die max. 10 m3 per uur kan doen. Ik heb er 4 zwenksproeiers, 3 pop up sproeiers en 2 van die standaard gardena boogsproeiers tegelijk op zitten.

Bij familie en vrienden heb ik geregeld hydrofoorpompen gezet die zitten zo rond de 1000 a 1500 watt en doen dan een 3 of 4 m3 per uur. Dat is dan genoeg voor 2 of 3 zwenksproeiers.

De man die hier in de omgeving veel putjes maakt, drinkt het water zelfs op als hij het putje klaar heeft. Mooi schoon dus.

Ik vind het echt ideaal en zou nooit meer zonder willen. Tevens ben ik echt blij met mijn bronpomp. Nooit gedoe met opgieten, lekkage in de zuigleiding en al dat soort problemen. Gewoon knop om en regenen.
 

Marc-S

  • #51
Betreffende de grondwaterpomp heb je de traditionele (boven de grond) en de in-situ pompen (in de bron buis), wat is aan te bevelen vanuit onderhoudsperspectief op de langere termijn?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #52
Een bronpomp in de put is altijd beter dan een pomp boven de grond. Een pomp boven de grond moet met een buis of slang water aanzuigen uit de put. Als die buis of slang of een koppeling niet 100% luchtdicht is, zakt het water af. Ook als de keerklep gaat lekken. Bovendien moet je die pomp iedere winter aftappen en binnen zetten en in het voorjaar weer buiten plaatsen en opgieten en ontluchten.

Een bronpomp hangt al in het water en hoeft dus niet te zuigen. Ook kan die vaak gewoon in de put blijven hangen in de winter.

Een bronpomp is vaak wel duurder in aanschaf en daarnaast moet de put ook van voldoende diameter zijn zodat hij er fysiek in past.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #53
Hou er wel rekening mee dat het niet badje vullen en zwemmen/ploeteren maar is, dat water uit een bron is echt koud en moet wel eerst een dag opwarmen.
 

Marc-S

  • #54
OK, veel dank. Zo’n bronpomp in de buis, krijg je daar dan iets van 10 jaar garantie er op?
En als die niet meer functioneert, is het geheel dan nog uit de grond te halen voor vervanging?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #55
Garantietermijn verschilt per fabrikant. En ja, zo'n pomp kan er gewoon weer uit.
 

Marc-S

  • #56
Great, thanks!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #57
Wat voor invloed heeft een grondbron op het grondwaterpeil (houten heipalen) en de efficiëntie van grondbronnen voor een warmtepomp?
 

Marc-S

  • #58
Voor een grondwarmtepomp systeem zal t in ieder geval niet veel uitmaken, die pijpen (aks je het vertikaal laat doen) gaan een meter of 250 de diepte in. Een vriend van mij heeft zo’n systeem om zijn huis te verwarmen, is maar 4 buizen in je achtertuin diep de grond in.
 

Marc-S

  • #59
By the way: dat hele systeen, incl boiler/buffervat + vloerverwarming door het huis + lage temp radiatoren hier en daar en putten boren in de tuin heeft ca 40K gekost. En dan moet er de komende 30 jaar niets kapot gaan…. Daarnaast heeft hij ook nog een vrij standaard CV ketel als back-up er ook nog bij, mocht het systeem in de winter eens helemaal down gaan en niet meer kunnen opstarten….
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #60
Ik ben er ook mee bezig. Ik ken de prijzen. In bestaande bouw is het zeer uitzonderlijk overigens dat er een grondgebonden systeem gebruikt wordt. Dat is alleen bij nieuwbouw.

Verder hoort een goed aangelegde installatie berekend te zijn op wat verwarmd moet worden. Als nood zit er een elektrisch verwarmingselement in. Hij blijft dus altijd verwarmen: hetzij zoals het hoort via de warmtepomp en anders via het verwarmingselement.

Overigens is 40K voor de hele aanleg een superprijs. Ik zou dat al kwijt zijn aan 4 boringen. Komt nog vloerverwarming en de installatie zelf bij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu