Cipres haag (16 x 2 x 0.8 meter): hoe het beste automatisch bewateren?

Marc-S

  • #61
Ja, het kan zijn dat die vriend van mij een boel zelf heeft gedaan: hij is erg handig en mogelijk heeft hij bovengronds veel zelf geïnstalleerd (leidingen, nieuwe radiatoren, de vloerverwarmingsleidingen en verdelers, etc.)
Verder is het ca 3-4 jaar geleden al gedaan - de prijzen waren denk ik toen een stuk beter
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #62
Beregening komt lang zo diep niet als een warmtebron inderdaad. Wat het met houten palen doet weet ik niet. Maar goed, jij bent vast niet de enige die uit de betreffende waterlaag water oppompt. Dus die 2 a 3 m3 per uur die jij pompt zullen vast het verschil niet maken. Water stroomt horizontaal weer richting jouw put.
 

Marc-S

  • #63
Gezien de ontwikkelingen met droogte en lage waterstanden in NL in de zomerperiodes en de waterschappen nog steeds regelmatig de waterstanden manipuleren (is laaghouden) op andere momenten van het jaar ten voordele van de landbouw, zou ik in de toekomst alleen nog maar een huis kopen op een betonnen fundament op stalen palen of een huis op gemetseld fundament op de hoger gelegen zandgronden waar 100% vast staat dat die niet verzakken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #64
Ik woon aan het water in de polder en daar is de waterstand het hele jaar door netjes hoog (op peil). M’n gras langs de singel sopt vaak gewoon.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #65
@Marc-S Juist in het oosten van Nederland lopen ook huizen gevaar; als je huis "op staal" gefundeerd is (op een betonnen plaat zeg maar) en op zandgrond staat en je krijgt te maken met langdurige droogtes kan de zaak ook gaan verzakken / scheuren. Kan me herinneren dat er afgelopen jaar een item over te zien was in een nieuwsprogramma; ze waren in een regio waar je verzakkingen eigenlijk als laatste zou verwachten, ergens in de Achterhoek en lieten daar enkele schadegevallen door droogte zien. Ging om huizen die vrij recent gebouwd waren (jaren '90) en met een betonnen fundering waarvan je zou denken dat het gewoon goed is. De alarmerende boodschap was dat als zich dit voorzet honderdduizenden huizen met hetzelfde te maken zouden kunnen krijgen. Heb er sindsdien niet veel meer over gehoord, maar langdurige droogte is eigenlijk voor geen enkele bodem goed.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Marc-S

  • #66
@Edwinnn Ik ben het helemaal met je eens: ‘op staal’ gefundeerd op een flinke zandlaag is ook niet meer voldoende. Vrijwel alle nieuwbouw huizen (vooral in een groter project) worden volgens mij al jaren daarom voorzien van een fundament op diep geboorde stalen palen met daarboven op een betonnen frame waar de muren op komen.
Ook een uitbouw kan niet meer zomaar op een betonplaat worden gebouwd.

En als ik ooit nog eens een verhoogd terras laat bouwen (wat ik bij mijn huis nu heb), dan laat ik die muurtjes ook op palen zetten.

Waar ik vooral in geïnteresseerd ben, is in hoeverre de waterschappen de grondwaterstanden manipuleren voor de landbouwsector. Wat in mijn optiek al heel lang geleden had moeten stoppen.


“Grondwaterpeil verlagen helpt om veengebieden droog en geschikt te houden voor agrarisch gebruik en bebou- wing. Echter, de bodemdaling die daaruit voortkomt, is een zichzelf versterkend proces. Het grondwaterpeil wordt omlaag gebracht, veengrond krimpt en klinkt in, de bodem daalt en wordt weer te nat voor landbouw en andere activiteiten, het grondwaterpeil moet omlaag, veengrond krimpt en klinkt in, de bodem daalt ... Daar- naast paste het optimaliseren van het grondwaterpeil bij de naoorlogse schaalvergroting en intensivering in de landbouw - met snellere bodemdaling als gevolg. Evenals door de meer droge en warmere perioden
door klimaatverandering.”


Zelf wil ik eigenlijk een grondwatermeter met digitale uitlezing hebben hier in de tuin. Mijn kelder heeft soms een vochtige vloer, het heeft dan daarvoor niet eens geregend, en ik ben er van overtuigd dat dit door manipulatie van het grondwaterniveau is door het waterschap hier in de regio (Gooisemeren).

Ik wil de grondwaterstand dus hier zelf continu meten en digitaal loggen over de tijd ;-)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #67
Want? Dan kun je er zelf invloed op hebben? Ik zou me er allemaal niet zo druk om maken.
 

Marc-S

  • #68
Idd, je kan het niet direct beïnvloeden, maar als je in een gebied woont waar de grond en woningen al vele jaren dalen door het gemanipuleer van de grondwaterstand door het waterschap, dan wordt het tijd die schade eens te gaan verhalen…
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #69
Als je kelder een vochtige vloer heeft komt dat meestal door condensatie en heeft dat niet van doen met de grondwaterstand of vocht van buitenaf. De vloer is doorgaans het koudste oppervlak in de kelder, vandaar.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #70
Dit dwaalt nu wel heel erg veel af van de originele vraag
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu