Cipres haag (16 x 2 x 0.8 meter): hoe het beste automatisch bewateren?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,
Wij hebben hier een Cipres haag van ca 16 x 2 x 0.8 meter. Een vrij behoorlijke haag dus en ca 30 jaar oud.

Ondanks dat de stammen vrij dik zijn en het grondwaterpeil op ca 1.2 meter onder maaiveld ligt, kan deze haag niet overleven alleen met grondwater.

Paar jaar geleden heb ik er een druppelslang naast gelegd en het type wat ik hier heb, geeft ca 220 L per uur af (dus over een slanglengte van ca 16 m). Ik heb geconstateerd dat dit niet genoeg is.
2 a 3x per week loop ik er deze zomer ook nog met een tuinslang langs.

Ik wil tot een goede oplossing komen om deze haag helemaal automatisch te gaan bewateren.
Wat moet de oplossing worden?
Irrigatiebuizen gaan leggen met sproeikoppen er op ca 10 cm boven de grond, zoals in de tuinbouw?
Of een normale Tyleenslang leggen met sproeikoppen er ingeprikt over elke ca 30 cm?
Of hogere capaciteit druppelslang aan beide kanten van de stammetjes?

Dank voor ideeën!

AC5C4158-1703-4295-B9D8-E78D024973E1.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
e.e.a hangt volledig af van hoeveel water je geeft.
Een druppelslang die 220l per uur geeft zou ruim voldoende moeten zijn, maar als je die maar een 10 min aanzet dan zet het niet veel zoden aan de dijk.
Laat je hem 1 x per week de gehele avond lopen dan moet het ruim voldoende zijn.
Daarnaast beter 1 keert goed water geven dan telkens alleen maar de bovengrond nat maken.
Maak je alleen de bovengrond nat dan zullen de wortels ook bovenin blijven en gaan ze niet dieper met als gevolg de snelle uitdroging.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Edwinnn

Marc-S

  • #3
Veel dank voor de reactie, goeie tips! Nu met deze warme periode laat ik de druppelslang om de dag 1 uur draaien vanaf 23 uur. Er gaat dus ca 220 liter water op zo’n avond de grond in over een lengte van ca 16 meter. Is dat dan te weinig?

Zou ik ‘m 4 uur laten aanstaan ‘s nachts, dan is dat ca 1000L totaal = ca 63 liter per meter heg.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Ik zou hem 1 keer per week laten draaien.
Hij draait nu ongeveer 3,5 uur per week, maak er 4 uur van per keer en doe dat 1 keer per week.
Naar mijn idee is dat ruim voldoende.
Op wat voor grond zit je?
Gebruik je grondwater?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Als je hem een uurtje aan laat staan wordt alleen de bovengrond nat en zal de heg zijn wortels ook meer bovenin de grond houden en die 1e 50 cm droogt gewoon sneller uit.
Dus langer aanzetten en minder vaak zodat het water dieper de grond in zal trekken en je heg
Ik zou hem ook niet pas om 23.00uur aanzetten, maar zo rond deze tijd kan dat ook al prima vanaf zo'n 20.00 uur als de felle zon weg is.
Voordeel is dat het water dan de gehele nacht de grond in kan trekken en de bovenlaag de volgende dag niet meteen weer vol in de zon aan het uitdrogen is.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wij zitten op hoge zandgrond. Ik geef mijn hagen (bamboe en cipres) niet zo vaak water, maar als ik het doe geef ik heel veel, zoals @Gerrit B ook zegt. Het helpt als de haag iets lager staat dan de grond eromheen, dan kun je goed inwateren. En anders kun je inderdaad beter een druppelslang gebruiken. Verder laat ik alle dorre blaadjes / naalden altijd onder de haag liggen zodat de bodem bedekt is, dat beschermt het grondoppervlak tegen uitdroging door de zon. Regelmatig kleine beetjes water geven met de tuinslang heeft weinig zin, de haag is dan echt aan het overleven en ontwikkelt zich niet goed. Een uurtje bewateren met 220 liter voor de hele haag is trouwens ook nog steeds niet veel. Je praat hier over volwassen bomen.... Elke situatie is anders, maar bij mij gaat er ruim een kuub water bij op die lengte.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nou begint het echt tijd te worden dat we regenwater gaan opslaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik las dat dit in België al verplicht was bij nieuwbouw maar nu ook verplicht geworden is als je gaat verbouwen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik weet iig dat hier in de gemeente de hwa van nieuwbouw niet meer op de riolering wordt aangesloten, ook geen gescheiden systeem. Er worden tussen de huizen infiltratiestroken voor aangelegd. Of je kunt het zelf in je tuin laten lopen. Is in een plattelandsgemeente ook niet zo moeilijk, plaats genoeg.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het merendeel van Nederland zal het regenwater van de daken zo snel mogelijk het riool in lopen.
Het zou een oplossing kunnen zijn dat de industrie iets ontwerpt dat je in de staande buis van je HWA plaatst.
Bijvoorbeeld iets wat je open-en dicht kan zetten. Of iets/aansluiting zodat je de buis wel of niet kan aftakken.
Indien gewenst zou je het regenwater een andere route kunnen laten lopen.
 

Marc-S

  • #11
Heel veel dank voor alle reacties en een groot aantal ideeën waar ik iets mee kan!

Die ca 220L in een uur (via de druppelslang) voor deze heg van ca 16m lang is dus te weinig. Ik had al zo’n idee, maar als ik het verhaal van @Edwinnn hierboven zo lees moet ik meer aan een kuub per keer denken :-)

Toevallig zit er pal in het middel van mijn heg aan de andere zijde van het grindpad een van de hoofd HWA leidingen van mijn dak (die hier trouwens allemaal aan het hoofdriool zitten). Ik zou daar in een mooi getimmerde kast zo’n 1000L IBC container kunnen installeren (wellicht ook deels ingegraven) waar ik dan een groot deel van het water van mijn dak in kan laten lopen, plus uiteraard een overloop-aansluiting naar het riool voor als de IBC container vol is. Vervolgens dan een elektrische pomp op aansluiten die dit water mijn druppelslang in kan blazen.

Wie heeft hier ervaring mee? En wat voor pomp (debiet en druk) zou je hiervoor moeten hebben?
 

Marc-S

  • #12
En dan wil ik er natuurlijk ook een digitale doorstroommeter bij waarbij ik de waarde (aantal liters geponpt) in huis kan aflezen of op een App ;-)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Even als vergelijking: het regent nu al maanden zeer weinig. Als je 1000 liter gooit op ongeveer 15 vierkante meter en de kans geeft dat in de bodem te laten trekken, dan geef je plaatselijk precies de hoeveelheid regen die in 4 weken valt (65mm). Eigenlijk minder, want het water verspreidt zich onder de grond ook horizontaal nog een beetje en je doet het op een plaats die door de bomen behoorlijk wordt uitgedroogd. Dat hoef je niet elke week te gaan doen, maar dat mag met deze droogte best twee maal per maand (dat is althans wat ik doe). Verder hangt e.e.a. van de bodemsoort af, ik heb zand, dus echt nat langdurig wordt het nooit. Langdurig te nat is meestal nog slechter dan een tijdje te droog.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
@Wgb Ik heb wel eens gezien dat ze een soort hele grote zakken hadden (van welk materiaal gemaakt weet ik niet) waar een aantal kubieke meters water in kunnen, en die je in de kruipruimte kunt leggen. Speciaal hiervoor gemaakt; in natte tijden via de HWA laten vullen en in droge tijd weer leegpompen. Best een leuk idee.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Marc-S schreef:
(wellicht ook deels ingegraven) waar ik dan een groot deel van het water van mijn dak in kan laten lopen, plus uiteraard een overloop-aansluiting naar het riool voor als de IBC container vol is. Vervolgens dan een elektrische pomp op aansluiten die dit water mijn druppelslang in kan blazen.
Zet hem juist op pootjes van 50cm ipv. in te graven en je hoeft alleen de kraan maar te openen waarna het water vanzelf via je druppelslang bij je cipressen komt, heb je ook geen pomp nodig. (ook makkelijk om je gieter te vullen)
Maak er wel een lichtdichte kast omheen anders is je druppelslang zo verstopt door alg groei in je tank.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #16
Ik verwacht dat 1 IBC tank van 1000l te weinig is.
Je geeft zelf aan dat je bij 4 uur druppelen ongeveer 1000 liter kwijt bent.
Ik geef b.v. de planten die in pot staan elke dag water en dan ben ik zeker 150 liter kwijt, ik heb dan weer wel meer planten in pot staan dan gemiddeld. :cool:

Hoe gaat het trouwens met de andere hagen en de rest van de tuin?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Die druppelslang moet ruim voldoende zijn. Ik heb ook druppelslangen onder mijn banen liggen en ze werken perfect.

Probleem is alleen dat je ‘m maar amper gebruikt. En een druppelslang die druppelt , dus hij geeft maar langzaam water af. Zet hem gewoon eens een paar dagen 24/7 aan. Elke keer een uurtje is zonde van het water. Dat komt niet eens bij de wortels, want het verdampt al voor het doorzakt de grond in. Een druppelslang is niet bedoeld om maar een uurtje of wat aan te zetten. Dat is veel te kort.
 

Marc-S

  • #18
@BertPleizier: heb jij die druppelslangen bij zo’n haag aan beide kanten van de stammen liggen?

Verder ben ik nog niet overtuigd dat met het huidige weer (zeer hoge temperatuur overdag en ook nog tot behoorlijk in de avond), die druppelslangen effectief zijn. Ik zie t een beetje druppelen en zeer lokaal waar t druppelt is de aarde nat maar enige afstand van zo’n gaatje is de grond nog flink droog. Die gaatjes zitten op iets van 30 cm afstand en die Cipreshaag bij mij is ook nog eens 80 tot 100 cm breed….

Ik kan me niet echt voorstellen dat het worteloppervlak onder deze vrij brede en lange haag echt goed bewaterd raakt met 1 zo’n druppelslang. Met de erg warme dagen (en avonden nu), denk ik ook dat met een druppelslang er ook veel verdampt.

Misschien moet ik het dubbel gaan uitvoeren. Ik zit ook nog te denken aan een nieuwe normale Etyleenslang en daar dan een hele reeks sproeikoppen daarin te prikken. Iemand ervaring hiermee?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Dan heb je een wel erg zuinige druppelslang te pakken. Ik heb zogenoemde duizend druppelslangen en die geven meer water af. Inderdaad gewoon 1 per haag. Beetje tussen de stammen door gevlochten zodat hij goed blijft liggen.

De duizend druppelslangen (ook te koop van het bekende blauw-groene merk van de slangen en koppelingen) is gemaakt van een soort fijngemalen autobanden. Zodra er druk op staat gaat de slang over de hele lengte zweten en komt er best veel water uit.

Veel sproeiers kun je alleen plaatsen als de aanvoer (hoeveelheid en druk) daarop berekend zijn.
 

Marc-S

  • #20
OK, veel dank. Die ‘duizend druppelslangen’ werken die in het algemeen beter dan die normale druppelslangen met gaatjes? Iets speciaals er aan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu