Garagedak afwateren onder groene haag

RB1983

  • #1
Ik ben voornemens mijn tuin af te schermen met een haag van portugese laurier. Omdat droogte een haag kwetsbaar maakt, wil ik kijken of ik gericht extra water richting de haag kan sturen bij het aanleggen van de tuin. Een idee dat ik daarbij heb is het water van het garagedak voor een deel af te laten voeren naar de haag. De garage grenst aan de plek waar de haag komt. Er zit in die hoek ook een interne regenpijp die aangesloten is op het gescheiden HWA-riool. Er komt daar van ongeveer 2 garagedaken het water doorheen. Oftewel, een bron van extra water dichtbij de plek waar ik het nodig heb.

Ik had gedacht:
1. Vulautomaat zoals bij regenton aansluiten op de regenpijp in de garage
2. Koppelstuk voor afvoer (50mm oid) gebruiken
3. Gat door de garagemuur (netjes afwerken) waar de afvoerpijp doorheen gaat
4. Afvoerpijp bovengronds onder de haag laten lopen met gaatjes erin geboord ter hoogte van de stammen.
5. Aan het eind van de afvoerpijp hem afdoppen zodat afvoerpijp vol kan lopen en via de gaatjes afwatert.
6. Komt er teveel water tegelijk, dan loopt het geheel vol en gaat het overschot via het vulautomaat weer de regenpijp in de schuur in.

Is dit een werkbaar idee? Of is er een betere optie? Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Staat de haag volledig op eigen grond?
En is er geen kans dat het water bij extreme regelval naar de buren of naar openbaar terrein stroomt?
 
  • Like
Waarderingen: RB1983

RB1983

  • #3
Ja, de haag staat volledig op eigen grond en grenst niet aan de buren, maar aan openbare straat. Naar de openbare straat is straks echter wel een blokkade in de vorm van een opsluitband van 30cm. Dat is een flinke barrière waardoor het eventuele overtollige water richting de eigen tuin zal lopen. De haag staat straks aan het eind van een perk van 8x4 meter. Dus dat kan wel wat water hebben.

Mocht het dan toch erover heen gaan, dan komt het water terecht in de put waar de regenpijp van de garage sowieso al op afwatert. Dus via een andere route alsnog op hetzelfde rioolpunt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Regenton en deze wat hoger plaatsen om niveau verschil daardoor wat druk op het water te krijgen.
 

RB1983

  • #5
Een regenton op die plek behoort niet tot de opties. Een 1000L tank staat op andere plek in de tuin. Maar als ik het vulautomaat hoog plaats en eventueel begin met een ietwat grotere afvoerpijp, zou het toch gewoon vol moeten lopen en langzaam leeglopen? Het hoeft niet te sproeien, ik wil gewoon wat extra water bij regen direct onder de haag laten komen. Met lichte regen komt er dan daadwerkelijk nog water bij de grond, terwijl dat anders door de haag zelf grotendeels voorkomen zal worden.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Niet vergeten de haag iets verdiept te plaatsen, zoals ze met bomen in een plantsoen vaak doen. Dan kan het water direct rondom infiltreren. Maar ook zorgen dat de stammen niet onder de aarde komen, want daar houden struiken niet van. Eerste 2 jaar sowieso bewateren bij droogte, duurt zeker 2 jaar voor wortelstelsel uitgebreid genoeg is.
 
  • Like
Waarderingen: RB1983

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #7
Haag niet verdiept planten, dat wordt in het plantsoen ook niet gedaan.
Reden, dan stikt de plant.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
19
Gerelateerde onderwerpen
Hoe afwateren van een bestaand balkon?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu