Buitenmuur optrekkend vocht

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #41
Je gelooft toch niet dat je lekkage met een gaatje van een speldenprik op deze manier kan ontdekken.
Op welke kant van de zon staat de bewuste gevel en een reactie op de vochtige plek van de hardstenen dorpel daar ben ik heel nieuwsgierig naar.
 

O.Lossing

  • #42
Hallo Wgb- - - Tsja , ik ben een leek heh ? Probeer dingetjes uit te sluiten die mij logisch lijken. Misschien kom ik nog ergens een oorzaak tegen. Zo niet dan ga ik weer zoeken naar een speldenprik in een hooiberg. Er valt zeg maar nooit zon op. Ergens tussen Noord en Noord-oost. En die dorpel is als ''n kers op de taart. Alleen bij lange tijd geen regen droogt ie volledig op. Ik maak om de paar weken fotootje van de gevel en laatste keer was dat ie droog was, was 21 sept en daarvoor begin 2 juni. Zie foto's. Lijkt aan te zuigen van uit de baksteen rechts. Gat graven zal wel niks meer van komen vandaag. Alle tijd gaat op aan werkoverleg.

droge dorpel 2 maal.jpg
 

O.Lossing

  • #43
Kan nu trouwens misschien ook wel uitsluiten dat de aansluiting op de riolering kapot is. Kan je melden dat Badkamer en toiletbezoek in droge periodes niet afwijkt. Wgb en de dorpel brengen me zover.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #44
Die jouw logisch lijken heb ik al meegemaakt of zijn ze me opgevallen. Vooral hier op het forum je gaat het steeds beter begrijpen. Beetje bot, dat wel.
Die hardsteen trekt geen vocht aan of uit een baksteen.
Geloof me er is geen oorzaak. Althans iets van lekkage dat zou mij hoogst verbazen.
Er is een oorzaak maar er zijn te veel factoren waar we geen invloed op kunnen hebben.
Noord, noord oost dus weinig zon minder droging, de gevel is daardoor kouder dus meer kans op het vochtig blijven van de stenen. Soort steen hoeveel vocht wil kan deze opnemen en weer afstaan.
Ook vanuit huis kunnen er omstandigheden zijn die positief of negatief kunnen werken. Het is maar net hoe je het belijkt. Toch.
Gewoon blijven monitoren afbreken kan altijd nog. :lol:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #45
dit word een lang verhaal zo.
Als je nu eens eerst buiten op gaat graven en de aansluiting van riool en hemelwaterafvoer gaat controleren.
Er kan onder in een bocht een scheur zitten en boven kant is dan droog en geen blubber pas als je open graaft komt het water je vaak tegemoet, vaak genoeg mee gemaakt bij voor en achter gevels.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #46
snap nou even niet meer hoe het zit bij je
Die foto met wat ik zei plastik is dat situatie 1 of situatie 2
Als dat 2 is dan heb je plastic buiten aangebracht dan moet je buiten op graven
Naamloos.jpg
 

O.Lossing

  • #47
Henk - - -Nou ja, laat ik nou weer niet snappen wat jij niet snapt ! Je ziet op foto van vochtige muur in de kruipruimte dat er buiten een plas staat ? Maar nee, dat is toch echt alleen maar vocht uit de bodem die op de koudste wand gaat zitten. Vandaar dat ik in beide kruipruimtes folie heb liggen nu. Foto's 2a t/m 2c zijn genomen vanuit kruipruimte-1 door een ventilatie doorgang ter grootte van mijn onderarm ter hoogte en in de richting van dat kleine groene pijltje. En met dat plastic bedoel je dat KOMO-vuiniszakken-grijze plastic onder de fundering ? Ja dat is inderdaad een ander plastic dan elders. Verhip, misschien is het wel een provisorische oplossing.... Bizar toeval is dat KOMO behalve een vuilniszakkenmerk, ook een keurmerk is in de bouw.
 

O.Lossing

  • #48
Hallo. Ben even wezen kijken onder dakje met plas erop. Watert niet af. Zoals echter op foto 19-A te zien is loopt de ruimte nog ongeveer 60cm door na de 130cm die het begin van de gevel zou moeten zijn. Het lipje aan het eind van de rolmaat is te zien op de foto, daar zou de gevel dus moeten beginnen. Nu is mij dus wel duidelijk dat er op geen enkele manier via het dakje vocht in de spouw kan komen. Zie wel een paar zwarte plekjes boven maar ach. Foto 19-B wou ik ook nog even laten zien want als ik die bovenste baksteen er nou afsla, dan kan ik misschien wel een foto van de spouw maken, een foto van de spouw ter hoogte van de vochtplek 2 meter lager. Of dat een goed idee is ? En of er uberhaupt wel een duidelijke foto te maken is ?

Opmaak verwijderd - mod

yy 19-A.JPG yy 19-B.JPG
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #49
Als het enige "probleem" een donkere plek aan de buitenkant van de gevel is, is er dus eigenlijk geen probleem. En je hoeft er dan dus ook niets aan te doen. Zet er gewoon een struik voor zodat je de plek niet meer ziet. :idea:

Ik verwacht trouwens dat deze plek het gevolg is van vervuiling in de spouw. Om dat op te lossen moet je een gat maken in de gevel waardoor de plek nog duidelijker zichtbaar wordt door afwijkend voegwerk.
 

O.Lossing

  • #50
Ja, okee. Ik zet er gewoon een gezellige plant voor. Beetje rommel in de spouw, bekend probleem. Case closed. Vriendelijk dank iedereen voor het meedenken :prima:.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #51
Jullie reageren sneller dan ik tekeningen kan maken
Wou toch op wijzen dat wat ze ook al zeiden bekijk die hemelwaterafvoer buiten.
Hier kan ook een sifon zitten en bij erge regen val dan stijgt het water (paars)in de afvoer omdat sifon rommel in zit en als de hwa buis iets scheef is afgezaagd dan lekt ie bij jou op dat verlaagd plafond voor kant.
Hier kan je ook zien dat het nat is en nat geweest is.
Naamloos.jpg

Succes
Case closed.
.
 

O.Lossing

  • #52
Toppie, Henk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #53
Ja die Henk is me der eentje. :wink:
Is inderdaad een mogelijkheid. Moet zonder breken te zien zijn. Een deel van het water zal langs de staande buis naar beneden komen.
Wanneer zal het water daar naar beneden komen. Bij welke regensnelheid.
 

O.Lossing

  • #54
Het laat me toch niet los, heren. Las ergens dat er vanaf de jaren 80 aandacht kwam voor spouwmuurvervuiling. Aangezien mijn woning van 1990 is, neem ik even voorzichtig aan dat mijn probleem een andere oorzaak heeft. Verder las ik dat veel woningen toen al waterkering kregen tussen fundering en baksteen. Optrekkend vocht vanuit de fundering, sluit ik dus tevens even uit. Door de vochtwering, de waterkering of hoe dat ook heet, komt er trouwens bij om de hoek kijken dat vocht van boven ook minder goed weg zal vloeien dus die spouwmuur-vervuiling zou ook best kunnen. Het kwartje is, wat dat aangaat, toch wel echt gevallen nu, maar goed. Ik kijk nog even verder. Wat blijft er over? Het is regen uit de tuingrond die in de gevel trekt, denk ik aan. Waarom? Hogere grondwaterstand en/of slechte voegen. Wat doen ik er aan ? Voegen bijwerken met voeg-reparatiekit en een folie of iets dergelijks tussen aarde en gevel tot even voorbij de waterkering. De plant gaat even aan de kant.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #55
"Zoals jij zegt het trekt in de gevel Waarom"
Enigste manier is om daar bij afvoer en gevel op te graven om te kijken als er iets stuk is of kijken hoe je fundering is gemaakt.
Er kan daar een constructie zitten die de vele vocht daar naar toe geeft.
Bv. afvoer stroomt over trekt in de muur naar beneden en dan word fundering daar alleen nat.
Een endoscoop om de gevel te bekijken en buiten op graven en maak daar een foto van de afvoer en fundering misschien weten we dan wat meer.
*Het dak is het niet mooi droog hout.
*Geen lekkage en schimmel in de hal.

En hebben buren ook last dan want is wel zelfde fundatie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #56
O.Lossing schreef:
Het laat me toch niet los, heren.
Blijven monitoren alleen de tijd zit wat tegen. Deze begint voorjaar volgend jaar, als de temperatuur weer omhoog gaat dan moeten er veranderingen beginnen te komen.
De temperatuur en de relatieve luchtvochvochtigheid in de woning speelt een belangrijke rol.
Ik of we horen het graag.
 

O.Lossing

  • #57
Wgb- - - Ja , ik hoop dat het er volgend jaar maart beter uit zit dan dit jaar, precies.

Henk- - - Oh ja . dat de fundering bij de uitbouw anders zou kunnen zijn dan bij de verdere voor- en achterkant van de woning , kwam niet bij me op. Mijn china-merk endoscoop van 50 euro is helaas overleden na eenmalig gebruik. Had wel sneller geld terug dan de levertijd, dat wel. Zal er nog eens een bestellen. Er zit een stootvoeg 2mtr10 boven maaiveld en boven ventilatie-rooster en vochtvlek. Tussen buitenblad en de witte isolatie zit maar 2,5 cm lucht. Niet echt veel, ook niet. Stanley vochtmetertje geeft aan binnenkant van de woning ook in hoeken en hal geen problematische waarden. Buren hebben binnen ook geen last. Maandag ga ik graven en 'n paar fotootjes toevoegen.

Prettig weekend
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #58
Ben benieuwd wat je vaststelt. Viel me vandaag na het volgen van dit topic op bij een wandeling in een wijk met veel woningen uit de periode 1985-1990 (wat dat betreft ziet heel Nederland er hetzelfde uit...) op hoeveel plaatsen je dergelijke vochtplekken ziet. Hoe meer je er op let, hoe meer je het tegenkomt. Wellicht is het de tijd van het jaar (in combinatie met iets in de manier van bouwen en de orientatie van de gevel). Maar ik begin steeds meer te denken dat er weinig aan de hand is.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #59
O.Lossing schreef:
Het is regen uit de tuingrond die in de gevel trekt
Nee, water trekt niet (zo hoog) in stenen.

Spouwvervuiling is vaak met een warmtebeeldcamera prima te zien.
 

O.Lossing

  • #60
Edwinnn - - - Ja, bouwperiode. Schijnt vrij normaal te zijn. Je ziet het ook pas overal als je er op gaat letten. Waar ik nou eigenlijk in godsnaam mee bezig ben, vroeg ik mezelf ook af. Heb daarom alles nog even samengevat. Om overzicht te bewaren zeg maar en focus ook. Nu ga ik graven aan de buitenkant.....

bigp001.png bigp1vochtplekgevel.jpg bigp2     19-B   henkvocht.jpg bigp3ventverb.JPG bigp4.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu